Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Οι πολεμιστές Ινδιάνοι Σιού φωτογραφίζονται λίγο μετά τις φονικές μάχες με τον Μπάφαλο Μπιλ




Το 1898 η φωτογράφος Gertrude Käsebier έριξε μια τυχαία ματιά έξω από το παράθυρο του στούντιο που διατηρούσε στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Είδε να παρελαύνουν οι συντελεστές του σόου «Μπούφαλο Μπίλ – Άγρια Δύση» (Buffalo Bill Wild West). Τότε της γεννήθηκε η ιδέα να κάνει τα πορτρέτα των Ινδιάνων πολεμστών. Δεν είχαν περάσει παρά ελάχιστα χρόνια από τότε που έδιναν φονικές μάχες για να υπερασπιστούν τη γη και την ελευθερία τους. Για να το πετύχει αυτό έπρεπε να πάρει την άδεια από τον Μπούφαλο Μπιλ! Πριν από λίγα χρόνια τους πολεμούσε και μετά τη νίκη του, είχε καταφέρει να κάνει τους ινδιάνους μέλη του θιάσου του, που περιόδευε σε Αμερική και Ευρώπη… Ο Μπούφαλο Μπιλ γνωστός και ως Γουίλιαμ Κόντι ήταν μια θρυλική μορφή της αμερικανικής «Παλιάς Δύσης». Ένας αυτοδημιούργητος μύθος.
Ο Κόντι μετονομάστηκε σε Μπούφαλο Μπιλ μέσα από την επαγγελματική του ιδιότητα ως κυνηγός βουβαλιών, αφού ήταν υπεύθυνος για την τροφοδοσία των κατασκευαστικών ομάδων που έφτιαχναν τον διηπειρωτικό σιδηρόδρομο του Κάνσας Πασίφικ. Το κυνήγι των βούβαλων όμως ήταν θέμα ζωτικής σημασίας για τους Ινδιάνους εκείνη την εποχή, ήταν ένα κομμάτι της καθημερινότητάς τους, που ενίοτε έπρεπε να διεκδικήσουν με αιματηρές μάχες.

Σε μια μάχη ο Μπούφαλο Μπιλ σκότωσε τον αρχηγό των Τσαγιέν, το Κίτρινο Χέρι. Ο ίδιος χαρακτηρίστηκε ήρωας και η φήμη του εξαπλώθηκε παντού. Σε ηλικία μόλις 37 ετών, το 1883, μέσα από αυτοβιογραφικά γεγονότα δημιούργησε το «Σόου της Άγριας Δύσης», μια παράσταση με σκοποβολή, ιππασία και αναπαραστάσεις της αμερικανικής ιστορίας.

Ο Μπούφαλο Μπιλ περιόδευε κάθε χρόνο σε Ευρώπη και Αμερική δίνοντας παραστάσεις μπροστά στον Εδουάρδο Ζ΄, τη Βασίλισσα Βικτωρία και τον Γεώργιο Ε΄ του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι περισσότεροι συντελεστές της παράστασης ήταν Ιθαγενείς Αμερικανοί της φυλής Σιου. Αυτό που τράβηξε την φωτογράφο Gertrude Käsebier ήταν οι αναμνήσεις που της ξύπνησε αυτή η τόσο ιδιαίτερη παράσταση από τα παιδικά της χρόνια στις μεγάλες πεδιάδες του Κολοράντο το 1850 και ’60.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε την άδεια του Μπούφαλο Μπιλ προκειμένου να φωτογραφίσει τους καλλιτέχνες της φυλής Σιου. Αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιοι από αυτούς είχαν πολεμήσει εναντίων των στρατευμάτων των ΗΠΑ.

Οι φωτογραφίες προέρχονται από Library of Congress
http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/oi-polemistes-indianoi-siou-fwtografizontai-ligo-meta-tis-fonikes-maxes-me-ton-mpafalo-mpil.3319579.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου