Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

FT: Η "συμμορία της Αίγινας" που κρατά το κλειδί της ελληνικής κρίσης

Ένα μακροσκελές άρθρο για τους ανθρώπους που κρατούν αυτή τη στιγμή τη τύχη της χώρας στα χέρια τους, δηλαδή τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δημοσίευσαν πριν λίγες μέρες οι Financial Times, εξιστορώντας ουσιαστικά πώς φτιάχτηκε η ομάδα του πρωθυπουργού.
"Ήταν μεσάνυχτα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορούσε να αντισταθεί στον ύμνο του γκλαμ ροκ.
Καθώς ο νυν πρωθυπουργός της Ελλάδας λικνιζόταν στο ρυθμό του «I was made for lovin you» των Kiss σε ένα νησιώτικο μπαρ γεμάτο από περούκες και φανταχτερά κουστούμια, γύρω του βρίσκονταν τέσσερις άνδρες που θα διόριζε ως υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ.  
Ένα χρόνο μετά και το μπαρ Εν Πλω, ένα όμορφο αναπαλαιωμένο κτίριο στην Αίγινα, θα είναι και πάλι γεμάτο από ντυμένους εκδρομείς που έχουν καταφτάσει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Ο ιδιοκτήτης Γιάννης Δελής και το προσωπικό θα είναι ντυμένοι ως Έλληνες αντάρτες, ενώ τα απέναντι νησιά του Σαρωνικού θα φιλοξενούν κάποια γιορτή με θέμα τον Βαρουφάκη. «Αλλά οι πραγματικοί αντάρτες, μπορεί να μην είναι εδώ αυτήν την φορά», είπε ο κ. Δελής. «Έχουν πολλά στο μυαλό τους» πρόσθεσε.  
Γνωστή και ως «η συμμορία της Αίγινας», αυτή η ομάδα φίλων παίζει έναν καθοριστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή περιπέτεια της Ελλάδας.  
Εδώ ήταν που ο κ. Τσίπρας έγινε φίλος με τον κ. Βαρουφάκη και σχεδίασε πως η Αθήνα θα αντιμετωπίσει την Γερμανία για να ξαναγράψει τους όρους για το χρέος των 172 δισ. ευρώ. Εδώ ήταν επίσης που ο κ. Τσίπρας δέθηκε με τον Αλέκο Φλαμπουράρη, βετεράνο κομουνιστή και πατρική φιγούρα για τον ίδιο, ο οποίος θα βοηθήσει να πουλήσει ό,τι ανακύψει από τις Βρυξέλλες στο ανυπόμονο και με υψηλές προσδοκίες κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ.  
Λιγότερο από ένα μήνα στην θέση του πρωθυπουργού, η δραματική σύγκρουση του κ. Τσίπρα με το Βερολίνο φαίνεται πως ικανοποιεί το κοινό του στην Ελλάδα. Aκόμα και εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η Αθήνα θα βγει από το πρόγραμμα διάσωσης και θα έρθει αντιμέτωπη με τραπεζικό πανικό, το ποσοστό αποδοχής του πρωθυπουργού έφτασε σχεδόν το 70% την περασμένη εβδομάδα.  
Ωστόσο αρχίζουν και ακούγονται φωνές κριτικής. Όταν ο κ. Τσίπρας εγκατέλειψε τις προεκλογικές υποσχέσεις για διαγραφή του χρέους, οι καταγγελίες για «κολοτούμπα» έγιναν πιο δυνατές. Ένα καρτούν παρουσίαζε τον κ. Βαρουφάκη ως ακροβάτη να εκτελεί εντολές «για τριπλό άξελ, τριπλό λουτς» από τους ηγέτες του στην ευρωζώνη.  
Οποιαδήποτε συμβιβαστική συμφωνία είναι δύσκολο να πουληθεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, ένα ετερογενές αμάλγαμα από αριστερίστικες συνιστώσες και φράξιες, που η κεντρική τους επιτροπή και πολιτική γραμματεία νιώθουν πιο άνετα με την μαρξιστική διαλεκτική παρά με την κυβέρνηση.  
"Το κόμμα αυτό δεν είναι απλά ένα one man show" είπε ο Σταμάτης Κοιλιάκος, ακτιβιστής στον ΣΥΡΙΖΑ με την Ανανεωτική Κομμουνιστική Οικολογική Αριστερά, που κάποτε πλήρωσε για τις πολιτικές του απόψεις με τέσσερα χρόνια φυλακή στην Μακρόνησο. 
"Η βάση του κόμματος έχει πολλούς ανθρώπους που έκαναν θυσίες στην γεμάτη δυσκολίες ιστορία της Ελλάδας. Υπάρχουν άνθρωποι από την αντίσταση και τον εμφύλιο πόλεμο, από την φυλακή, τις εξορίες. Αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να είναι μέρος του παιχνιδιού, δεν θέλουν απλά να είναι θεατές".  
"Μεγαλύτερη αντίσταση από τον Λαφαζάνη"
Tην μεγαλύτερη αντίσταση ο κ. Τσίπρας θα την αντιμετωπίσει από την πιο σκληροπυρηνική αντικαπιταλιστική «αριστερή πλατφόρμα» και τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υπουργό «παραγωγικής ανασυγκρότησης» που δεν συμπαθεί το ευρώ και την «ολοκληρωτική» Ε.Ε. Σε παρέμβαση σε συνάντηση του κόμματος αυτήν την εβδομάδα, κάλεσε τον κ. Τσίπρα να παίξει πιο δυνατά το χαρτί του Grexit ως απειλή στις διαπραγματεύσεις στην ευρωζώνη.  
"Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα ιδιαίτερο πολιτικό σώμα της αριστεράς που περικλείει διαφόρων ειδών πολέμιους του καπιταλισμού. Αλλά το Αριστερό Ρεύμα (η ομάδα των βουλευτών του κ. Λαφαζάνη εντός της Αριστερής Πλατφόρμας) είναι ο πιο συνεπής και ιδεολογικά συνεκτικός επικριτής του καπιταλισμού" ανέφερε ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθηγητής στο SOAS του Λονδίνου που εκλέχτηκε πρόσφατα ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.  
"Eίμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι. Δεν έχουμε καμία σχέση με ακραίους αριστερούς και ονειροπόλους" πρόσθεσε. "Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να υπερασπιζόμαστε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε να το δούμε να εφαρμόζεται. Αν υπάρξουν αποκλίσεις θα πρέπει να εξηγηθούν" πρόσθεσε.  
Προς το παρόν διατηρείται η πειθαρχεία. Αλλά ορισμένα μέρη του ΣΥΡΙΖΑ ανησυχούν ότι ο κ. Τσίπρας και κάποιοι «Αιγινήτες» είναι «κρυφοί» σοσιαλδημοκράτες και οδηγούν το κόμμα προς το κέντρο και στην συνθηκολόγηση με το Βερολίνο. Ο φόβος: μια συμβιβαστική συμφωνία που θα θυσιάζει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή του χρέους, ακύρωση των φιλελεύθερων νόμων για την εργασία, το πάγωμα των ιδιωτικοποιήσεων και την κατάργηση της λιτότητας.  
"Αν η Γερμανία είναι αμετακίνητη, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ακαταμάχητος" είπε ο κ. Λαπαβίτσας. «Οποιαδήποτε συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη που εμφανίζεται να βάζει τέλος στην λιτότητα αλλά δεν το κάνει στην πράξη θα αναιρεθεί μέσα σε λίγους μήνες».  
Ορισμένοι πολιτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ο κ. Τσίπρας, ένας προσεκτικός κομματικός ισορροπιστής με μια μεγάλη προσωπική αποδοχή, μπορεί εύκολα να αντιμετωπίσεις τις διαφοροποιήσεις. Όταν ήρθε αντιμέτωπος με μια μεγάλη εσωκομματική αντιπαράθεση για την λίστα των υποψηφίων, πήγε στο πολιτικό συμβούλιο και κέρδισε. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας, πήρε στις πλάτες του το βάρος των ομιλιών και εμφανίσεων. Αυτή ήταν η δική του εκλογική νίκη.  
"Έχουμε ένα φαινόμενο Μαραντόνα" υποστήριξε ο Στέλιος Κούλογλου, παλιός φίλος της Αίγινας, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον θρυλικό Αργεντινό ποδοσφαιριστή. «Πήρε μια δευτεροκλασάτη ομάδα στην κορυφή. Το πήρε πάνω του. Και χωρίς τον Τσίπρα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τίποτα. Αλλά μας αρέσει ακόμα να διαφωνούμε ποιος θα εκτελεί τα πέναλτι».  
O κ. Τσίπρας γνωρίζει πολύ καλά τους εσωτερικούς κινδύνους. Στο απόγειο της κόντρας με τις Βρυξέλλες αυτήν την εβδομάδα, σκέφτηκε ότι είναι απαραίτητο να κάτσει προσεκτικά για ώρες να ακούσει αριστερίστικες ομιλίες σε συνάντηση του κόμματος για την εκλογή προέδρου. Και μετά από συμβουλές του κ. Φλαμπουράρη, έδωσε σε ισχυρά ακροαριστερά στελέχη κορυφαίες οικονομικές θέσεις στην ενέργεια, την ναυτιλία και την βιομηχανία, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι θα αντιμετωπίσουν τα διλήμματα που προκύπτουν από τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα και των εργατικών συνδικάτων.
Αν μια ευνοϊκή συμφωνία για την ευρωζώνη αποδειχτεί αδύνατη, ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν ήδη σενάρια για μια απόρριψη ή για ένα δημοψήφισμα.  
«Ο Τσίπρας είναι ένας ταλαντούχος πολιτικός. Είναι πολύ καλός στους ελιγμούς» τόνισε ο κ. Κούλογλου. «Αλλά δεν θα είναι σε θέση να παλέψει για μικρές αλλαγές στην δανειακή συμφωνία, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση και το καταλαβαίνει αυτό. Προτιμάει να ρωτήσει τον λαό να ακολουθήσει ένα ηρωϊκό μονοπάτι».
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ft-h-symmoria-ths-aiginas-poy-krata-to-kleidi-ths-ellhnikhs-krishs.3320348.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου