Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015

Χρυσή Αυγή: Η ιεραρχία, η στρατιωτική οργάνωση και τα εγκλήματα κατά των ιδεολογικών εχθρών της



Κόλαφος για τις ημέρες και τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης "Χρυσή Αυγή" ήδη από το 2008, είναι το βούλευμα, με το οποίο συνολικά 70 κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους και η προηγούμενη κοινοβουλευτική ομάδα των χρυσαυγιτών, παραπέμπονται να καθίσουν στο εδώλιο για βαρύτατες κακουργηματικές πράξεις.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα, που υπερβαίνει τις 1100 σελίδες, το Συμβούλιο Εφετών περιγράφει την κατά πλειοψηφία κρίση του (2-1) για τη δομή και τα έργα της εγκληματικής οργάνωσης, κάνοντας λόγο για "ιεραρχική δομή, με επικεφαλής και απόλυτο κυρίαρχο τον ίδιο τον κατηγορούμενο Νίκο Μιχαλολιάκο, ως Γενικό Γραμματέα - Αρχηγό και εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής ομάδας ως πολιτικού κόμματος, τους Βουλευτές - Περιφερειάρχες και τον υπεύθυνο κάθε Τοπικής Οργάνωσης - Πυρηνάρχη".
Υιοθετώντας την εισήγηση του εισαγγελέα Εφετών, Ισιδ. Ντογιάκου, η πλειοψηφία των δικαστών αναλύει τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης: "Ο πυρηνάρχης από το Μάιο του 2012, οπότε η εγκληματική αυτή οργάνωση, ως πολιτικό κόμμα, συμμετέχει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο αναφερόταν απ' ευθείας στον τοπικό Βουλευτή - Περιφερειάρχη και αυτός με η σειρά του στην ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης, από την οποία και ελάμβανε εντολή ή την έγκριση για την εκδήλωση οποιασδήποτε αξιόποινου δράσης ή την τέλεση οποιουδήποτε εγκλήματος".
Τάγματα Εφόδου
Αναφέρει πως η "σωρρευτική και εξακολουθητική εγκληματική δράση" της εγκληματικής οργάνωσης, εκδηλώθηκε εμφανώς το 2008 μέχρι το τελευταίο τρίμηνο του 2013 με επιδίωξη τη διάπραξη βαρύτατων κακουργημάτων, όπως η δολοφονία του Π. Φύσσα, η επίθεση σε βάρος αφισσοκολλητών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα, η επίθεση στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο "Συνεργείο" στην Ηλιούπολη, η επίθεση σε βάρος Αιγυπτίων στο Πέραμα και άλλα.
Προσθέτει δε: "Η επιχειρησιακή δράση της, η οποία είχε σκοπό την αντιμετώπιση δια της βίας των αντιφρονούντων, αλλοδαπών, αλλά και όσων θεωρούνταν σοβαροί ιδεολογικοί εχθροί της και κατ' επέκταση τη βίαιη επιβολή των πολιτικών ιδεών της, εκδηλωνόταν μέσω των Τοπικών Οργανώσεων της και πάντοτε υπό την καθοδήγηση ανώτερου στην ιεραρχία στελέχους, με βάση οργανωμένο σχέδιο, το οποίο εκτελούσαν τα μέλη των ομάδων κρούσεως, επονομαζόμενα "Τάγματα Εφόδου", που λειτουργούσαν υπό την αιγίδα των Τ.Ο. , τα μέλη των οποίων είχαν ιδιαίτερα σωματικά προσόντα και κατάλληλη εκπαίδευση προσομοιάζουσα με εκείνη των ανδρών των επίλεκτων Ειδικών Μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων της Χώρας, δρούσαν δε οργανωμένα και συντεταγμένα, τηρώντας απαρέγκλιτα τις σχετικές εντολές και οδηγίες του επικεφαλής της εκάστοτε εγκληματικής δράσης".
Ο Αρχηγός
Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θεωρείται από το δικαστικό συμβούλιο ο αδιαμφισβήτητος αρχηγός, καθώς περιγράφεται "ιδρυτής και κατ' ουσίαν αρχηγός και ηγέτης" ο οποίος "διηύθυνε τη Χρυσή Αυγή καθ' όλο το διάστημα της λειτουργίας της ως εγκληματικής οργάνωσης".
Μάλιστα, σύμφωνα με το βούλευμα, "παρείχε οδηγίες και εντολές προς τα μέλη γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας πλήρως τη δράση τους, με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών της και με μέσο της διάπραξη εκ μέρους των μελών της ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων".
Επίσημος εκφραστής
Αντίστοιχα, για τον Ηλία Κασιδιάρη αναφέρεται ότι: "από τότε που εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας και σε άλλους, με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεών της, δράσεών της και των στόχων της, αναφερόμενος απ' ευθείας στον αρχηγό Νίκ. Μιχαλολιάκο, διακηρύσσοντας τις επιδιώξεις της με δημόσια ρητορική μίσους, εναντίον του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας και των θεσμών, αλλά και εναντίον ομάδων ή ατόμων, που είχαν στοχοποιηθεί ως πολιτικοί ή φυλετικοί εχθροί της, με ομιλίες του σε διάφορες εκδηλώσεις της, αλλά ακόμη και από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων (..), διευθύνοντας πλέον την οργάνωση ως βουλευτής, μαζί με τον Αρχηγό και τους άλλους βουλευτές, δίνοντας εντολές ή εγκρίνοντας εγκληματικές δράσεις - επιθέσεις".
Η θέση της μειοψηφίας
΅Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα δικαστούν 69 κατηγορούμενοι, ενώ μία θα καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων. Συνολικά 13 κατηγορούμενοι με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Εφετών απαλλάσσονται από κάθε κατηγορία.
Η πλειοψηφία του Συμβουλίου Εφετών σχετικά με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που αντιμετωπίζουν 67 κατηγορούμενοι, υποστηρίζει ότι εφαρμόζεται πλήρως το άρθρο 187 του Π.Κ., δηλαδή η ελληνική νομοθεσία, η οποία χαρακτηρίζεται αυστηρότερη από την διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο, όπως συμβαίνει και με άλλες νομοθεσίες ευρωπαϊκών χωρών.
Συγκεκριμένα καταγράφεται ότι: "η Ελλάδα υπέγραψε τη Σύμβαση του Παλέρμο και με το νόμο 3875/10 κύρωσε αυτή προσαρμόζοντας με τη σημερινή του μορφή του άρθρο 187 του ΠΚ, όπως σαφώς προκύπτει από το περιεχόμενο του άρθρου ο Έλληνας νομοθέτης επέλεξε, σύμφωνα με το άρθρο 34 της σύμβασης, την επί το αυστηρότερο προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας για την επίτευξη των στόχων της σύμβασης που έχει καταστεί πλέον μέρος της εσωτερικής μας νομοθεσίας".
Πάντως, ο Εφέτης Νίκος Σαλάτας διαχωρίζει τη θέση του στο αρμόδιο συμβούλιο, κάνοντας εισήγηση πως κανένας κατηγορούμενος δεν πρέπει να δικαστεί για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, καθώς δεν στοιχειοθετείται.
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Νικ. Σαλάτα, δεν μπορεί να αποδοθεί η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, διότι πρέπει να εφαρμοστεί η διεθνής Σύμβαση του Παλέρμο -η οποία κατά τον ίδιο υπερισχύει- και όχι το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα.
"Η σύμβαση του Παλέρμο ορίζει ως οργανωμένη εγκληματική ομάδα τη δομημένη ομάδα, που κάποια χρονική στιγμή ενεργεί με κοινό σκοπό τέλεσης ενός ή περισσότερων εγκλημάτων προκειμένου να προσποριστεί αμέσως ή εμμέσως οικονομικό ή άλλο υλικό όφελος" λέει χαρακτηριστικά  και συνεχίζει: "Αν δεν συντρέχει οικονομικό όφελος ως σκοπός για τις βίαιες εγκληματικές συμπεριφορές των μελών του κόμματος (και όχι απλώς το φρόνημά τους), αλλά κατατείνουν λόγω πολιτικής ιδεολογίας και πεποιθήσεων σε άλλους σκοπούς και επιδιώξεις (λ.χ. βίαιη κατατρομοκράτησή και εξόντωση του αντιπάλου, ακόμη και βίαιη πολιτική επικράτηση) τότε η συμπεριφορά τους, έστω και αν εμφανίζει ομοιότητα προς τη δομή της εγκληματικής οργάνωσης, πρέπει να ελεγχθεί ποινικά με βάση άλλες διατάξεις".
Παράλληλα, επισημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε μεταβολή της κατηγορίας (ένταξης σε εγκληματική οργάνωση) στο αδίκημα της συμμορίας, καθώς "στα πραγματικά περιστατικά της κατηγορίας,  που αποδόθηκε στους κατηγορουμένους, δεν περιλαμβάνει το (αναγκαίο για τη στοιχειοθέτηση της συμμορίας) γεγονός της συμφωνίας δύο τουλάχιστον προσώπων με σκοπό να διαπράξουν εγκλήματα".
Κατά τον ίδιο, δεν στοιχειοθετείται σε βάρος των κατηγορουμένων η πράξη της διακεκριμένης οπλοκατοχής (κακούργημα), αλλά μόνο αυτή της απλής οπλοκατοχής (πλημμέλημα), διότι "δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι κατείχαν τα ευρεθέντα σε αυτούς όπλα και πυρομαχικά με σκοπό τον παράνομο εφοδιασμό της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο".
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/xrysh-aygh-h-ierarxia-h-stratiwtikh-organwsh-kai-ta-egklhmata-kata-twn-ideologikwn-exthrwn-ths.3288569.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου