Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

Πέρασε το τεστ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Αλέξης Τσίπρας

Με μια ενδεικτική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε η μαραθώνια 12ωρη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς να γίνει καταμέτρηση – γι’ αυτό άλλωστε υπήρξαν και διαφορετικές απόψεις για το αποτέλεσμα – η πλευρά της μειοψηφίας έκανε λόγο για περίπου 35 «κατά» και «λευκά». Λιγότερες ήταν οι αρνητικές ψήφοι, σύμφωνα με την οπτική του Μεγάρου Μαξίμου, χωρίς όμως τα στελέχη και των δυο πλευρών να μένουν τόσο πολύ στην ψηφοφορία. Στα 'κατά' φέρονται να βρέθηκαν μεταξύ άλλων βουλευτών οι προερχόμενες από τη ΔΕΑ Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα.

Οι βουλευτές που δεν υπερψήφισαν ξεκαθάριζαν πως «ήταν μια εσωτερική διαδικασία και δεν σημαίνει πως αν έρθει στη Βουλή θα ψηφίσουμε με αυτό τον τρόπο». Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ήταν στους βουλευτές που επέλεξαν να ψηφίσουν λευκό.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας να ενημερώσει για τη συμφωνία, αλλά και να καθησυχάσει τους βουλευτές εξηγώντας τους, πως το κείμενο Βαρουφάκη δεν είναι νέο μνημόνιο, καθώς διαχωρίζεται από τη δανειακή σύμβαση.
«Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε με την συμφωνία κι αν υπάρχει κάποιος εδώ που θα καταψήφιζε. Θα ήθελα να το πει εδώ», φέρεται να  είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του, πετώντας ουσιαστικά το γάντι στους βουλευτές και θέτοντας το σώμα προ των ευθυνών του.
Στο μαραθώνιο, με περισσότερους από 140 βουλευτές να έχουν πάρει το λόγο, η κριτική εστιάστηκε στο ότι υπήρξαν υποχωρήσεις σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη κριτική υπήρξε για τις ιδιωτικοποιήσεις, ενώ αρκετοί βουλευτές, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την πορεία της εφαρμογής των προεκλογικών δεσμεύσεων του κόμματος, από τη στιγμή που οι πιέσεις των δανειστών είναι μεγάλες.
Επιφυλάξεις για τον τρόπο που λήφθηκαν οι αποφάσεις, φέρεται να εξέφρασε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος τόνισε: «Όλο αυτό δεν είχε την κατάλληλη προετοιμασία. Δεν προηγήθηκε συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν υπήρξε κατάλληλη προετοιμασία για τους χειρισμούς στην διαπραγμάτευση».
Η απάντηση ήρθε από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες επεσήμανε πως «η διπλωματία μας απέδωσε στην σύνοδο κορυφής και στα Eurogroup. Την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι. Η συμφωνία μας δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται για αυτό αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρήξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση. Αυτοσκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και το λαό».
Πολύ επικριτικός ήταν ο βουλευτής Πειραιά και μέλος της Αριστερής Πλατφόρμας  Στάθης Λεουτσάκος, ο οποίος τόνισε πως, «το κείμενο έχει γκρίζες ζώνες και ασάφειες. Είναι σαν χρησμός του Μαντείου των Δελφών. Εμείς μπορούμε να δίνουμε μια ερμηνεία, οι δανειστές άλλη και αυτό τελικά μπορεί να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Χρειαζόμαστε σχέδιο με συγκεκριμένες κινήσεις για το επόμενο διάστημα».
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Αλέξης Μητρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες φέρονται να επεσήμαναν ότι χρειάζεται προσοχή, γιατί μπορεί το κείμενο της συμφωνίας να περιέχει νομικές δεσμεύσεις, ενώ άλλο στέλεχος της Αριστερής Πτέρυγας με φανερά επικριτικό ύφος διερωτήθηκε αν η κυβέρνηση «πήγε με ένα πλαίσιο και δεν ρώτησε».
Η συμφωνία θα εξαρτηθεί και θα κριθεί από τον τρόπο που θα λειτουργήσουμε εμείς ως κυβέρνηση, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο τέλος των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φαίνεται να ήταν ο κερδισμένος της συνεδρίασης, δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει με γοργό βήμα το νομοθετικό έργο και πως η διακυβέρνηση θα γίνει με πυξίδα την τήρηση της λαϊκής εντολής.
Η Αριστερή Πτέρυγα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, εμφανίζεται διατεθειμένη να δώσει τον απαραίτητο χρόνο στο Μέγαρο Μαξίμου, να εφαρμόσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας με το Eurogroup, όμως δεν φέρεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μέτρα που παραπέμπουν στη μνημονιακή εποχή.
Η συνέχεια των εσωκομματικών διαδικασιών θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος το Σαββατοκύριακο, όπου θα καθοριστεί η νέα σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας, αλλά και θα εκλεγεί και ο νέος Γραμματέας του κόμματος.
Όσον αφορά τον τρόπο που θα κυρωθεί η νέα συμφωνία, η κυβέρνηση αποκλείει τη λύση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, για την οποία, άλλωστε, στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ασκήσει σκληρή κριτική όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Αυτό που δεν έχει ξεκαθαρίσει από τα κυβερνητικά στελέχη είναι αν η δανειακή σύμβαση, η οποία παρατείνεται, χρειάζεται επικύρωση, αν και υπάρχουν φωνές που τονίζουν πως από τη στιγμή που στο Μέγαρο Μαξίμου θέλουν να συμβολίσουν το «νέο που έρχεται», η σύμβαση πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Χαρακτηριστικά,  πάντως ήταν τα λόγια του πρωθυπουργού στην τελευταία του τοποθέτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος πως «θα περιμένουμε να δούμε και τα υπόλοιπα κοινοβούλια ποια και πως θα επικυρώσουν τη συμφωνία και μετά θα δούμε ένα πλαίσιο πολιτικής απόφασης τις επόμενες 2-3 μέρες».
http://news247.gr/eidiseis/politiki/perase-to-test-ths-koinovoyleytikhs-omadas-o-alekshs-tsipras.3326992.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου