Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Διαδήλωση εναντίον του Kissinger στη Γερουσία


Του Κώστα Μπετινάκη

Εξαγριώθηκε ο πολεμοχαρής υπερσυντηρητικός γερουσιαστής John McCain με την δραστηριότητα των ακτιβιστών της οργάνωσης CodePink (Ροζ Κώδικας) που διαδήλωσαν με πανό που έγραφαν «Να συλληφθεί ο Kissinger για εγκλήματα πολέμου», κατά τη διάρκεια ακρόασης της αμερικανικής γερουσίας στις 29 Ιανουαρίου.


Ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής αποκάλεσε τους διαδηλωτές «κατάπτυστους» και την διαδήλωση «ντροπή» ζητώντας ταυτόχρονα συγγνώμη από τον φίλο του για το «εντελώς ενοχλητικό περιστατικό».

Ωστόσο, όπως γράφει η Medea Benjamin (*) «καλό θα ήταν ο γερουσιαστής John McCain να θυμόταν τι είχε συμβεί στο γνωστό Χιλιανό μουσικό και τραγουδιστή Victor Jara, κατά το αιματηρό πραξικόπημα που είχε σχεδιάσει ο Kissinger στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, εναντίον του Σαλβατόρ Αλιέντε που είχε φέρει τον αδίσταχτο Πινοτσέτ στην εξουσία.




Ο Βίκτορ Χάρα, μαζί με άλλους 5.000 συμπατριώτες του είχαν συλληφθεί και οδηγηθεί στο Εθνικό Στάδιο του Σαντιάγο. Εκεί του είχαν σπάσει τα χέρια και του είχαν βγάλει τα νύχια. Κι ύστερα οι σαδιστές βασανιστές, τον είχαν καλέσει να παίξει την κιθάρα του… «Εκείνη η πράξη δεν ήταν κατάπτυστη;».

Το άψυχο σώμα του Χάρα, είχε πεταχτεί κατόπιν νύχτα στο δρόμο, όπου το είχαν βρει περαστικοί την επομένη, διάτρητο από σφαίρες.
Παρά τις προειδοποιήσεις από αρκετούς ανώτερους αμερικανούς αξιωματούχους ότι χιλιάδες Χιλιανοί πολίτες είχαν βασανιστεί και σφαγιασθεί, ο κατοπινός υπουργός Εξωτερικών τα ων ΗΠΑ είχε πει στον Πινοτσέτ: «Προσφέρατε μεγάλη υπηρεσία στη Δύση, ανατρέποντας τον Αλιέντε».

Ο John McCain, που είχε τραυματιστεί στον πόλεμο του Βιετνάμ, ξεχνά το ρόλο του Κίσιντζερ για την παράταση του πολέμου εκείνου.

Από το 1969 ως το 1973, ήταν ο Κίσιντζερ μαζί με τον τότε πρόεδρο Νίξον, που επόπτευαν τις σφαγές στο Βιετνάμ, τη Καμπότζη και το Λάος. 

Φυσικά ο Kissinger δεν έχει διαβάσει το βιβλίο του αξέχαστου δημοσιογράφου Christopher Hitchens, «The Trial of Henry Kissinger» ( Η δίκη του Χ. Κίσιντζερ). 

Στο οποίο γράφει ως εισαγγελέας σε Διεθνές Δικαστήριο κατηγορώντας τον Kissinger ότι διέταξε την καταστροφή άμαχου πληθυσμού και τη δολοφονία «μη φιλικών πολιτικών» και την απαγωγή και εξαφάνιση δημοσιογράφων και πολιτών που στάθηκαν εμπόδιο στο δρόμο του. Στο βιβλίο γίνεται ειδική αναφορά στο ρόλο του Kissinger στην Κυπριακή τραγωδία του 1974 και στη γενοκτονία του Ανατολικού Τιμόρ, την οποία έχει καταδικάσει και επιτροπή του ΟΗΕ.

Ο John McCain θα έπρεπε να είχε πληροφορηθεί επίσης, ότι ο Γάλλος δικαστής Roger Le Loire είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης για τον Kissinger, που ζητούσε να τον φέρουν ενώπιόν του να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Το 2001, ενώ διέμενε στο ξενοδοχείο Ritz στο Παρίσι, ο άλλοτε πανίσχυρος πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και είχε υποχρεωθεί να εγκαταλείψει άρον-άρον τη Γαλλία. Εντάλματα σύλληψής του έχουν επίσης εκδοθεί στην Ισπανία, Αργεντινή και Ουρουγουάη, και εκκρεμεί δίωξή του σε δικαστήριο της αμερικανικής πρωτεύουσας.

Ο Hitchens είχε επανειλημμένα εκφράσει την αηδία του σε άρθρα του σε έγκυρα αμερικανικά περιοδικά με τα οποία συνεργαζόταν, για τον τρόπο που ορισμένοι θεωρούν τον Kissinger «αξιότιμο πολιτικό πρόσωπο, αντί να έχουν φροντίσει να συλληφθεί και να δικαστεί για τις απαίσιες πράξεις του».

Πληροφορίες από «informationclearinghouse.info»

(*) Η Medea Βenjamin είναι πολιτικός και ακτιβίστρια περισσότερο γνωστή επειδή ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη του Code Pink και υποψήφια με το Κόμμα των Πρασίνων στην Καλιφόρνια, το 2000. Γράφει άρθρα στις ιστοσελίδες OpEdNews και Huffington Post.

http://www.zougla.gr/kosmos/article/diadilosi-enantion-tou-kisinger-sti-gerousia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου