Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Τα μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά. Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο

YPOURGIKO
Έκλεισε ο πρώτος κύκλος σκληρής και επίμονης διαπραγμάτευσης, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την εισήγησή του στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Οι εταίροι, σημείωσε, ενέκριναν επέκταση του αιτήματος, δηλαδή την επέκταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την επέκταση των μνημονιακών δεσμεύσεων. Αποδείχτηκε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωράει όταν υπάρχει πολιτική βούληση, να υπερβαίνει αδιέξοδα, να αναζητά εναλλακτικούς δρόμους από αυτόν της λιτότητας, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα μας βγαίνει από τη σκληρή διαδικασία πραγματικής διαπραγμάτευσης πιο δυνατή και περήφανη, έχοντας πετύχει τους βασικούς προκαταρκτικούς στόχους που είχαν τεθεί για τον πρώτο γύρο της διαπραγμάτευσης.
Η συμφωνία γέφυρα επετεύχθη με την παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά ταυτόχρονα με τον σαφή διαχωρισμό από τα μνημόνια, είπε ο κ. Τσίπρας, με τους εταίρους να αναγκάζονται να αποδεχτούν κάτι που έμοιαζε ταμπού: ότι τα μνημόνια δεν ήταν μόνο κοινωνικά καταστροφικά, αλλά και οικονομικά ατελέσφορα, και ότι οι στόχοι που έθεταν ήταν αδύνατο να επιτευχθούν.
Τα μνημόνια τελείωσαν τόσο τυπικά όσο και ουσιαστικά, όσο και αν αυτό στεναχωρεί την αντιπολίτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Ας το ξεχάσουν το τρίτο μνημόνιο« είπε χαρακτηριστικά.
Την επόμενη βδομάδα η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, είπε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το πρωί της Δευτέρας θα αφορά τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάτι που χαρακτήρισε «πρώτιστο χρέος και πρώτιστο καθήκον». Σε αυτό, τόνισε, θα περιλαμβάνονται ρυθμίσεις για δωρεάν ρεύμα και σίτιση σε χιλιάδες νοικοκυριά που στερούνται, έτσι ώστε «κανένα παιδί να μην κρυώνει, να μην λιποθυμά από την πείνα, να μην πάει νηστικό στο σχολείο του».
Στο ίδιο νομοσχέδιο θα εμπεριέχεται και η ρύθμιση για την εκκίνηση του προγράμματος στέγασης για 30.000 δικαιούχους με επιδότηση ανά άτομο και με προβλέψεις για τον περιορισμό των εξώσεων που πολλαπλασιάστηκαν την πενταετία του Μνημονίου, πρόσθεσε.
«Και από την άλλη για να ενισχύσουμε δραστικά τα δημόσια έσοδα στερώντας από οποιαδήποτε δικαιολογία μεγαλοοφειλέτες, που αποκλείονταν απ’ τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις, καταθέτουμε νομοσχέδιο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται ρύθμιση για τις οφειλές προς τ’ ασφαλιστικά ταμεία, ενώ προχωρούμε στην άρση του διαρκούς αυτόφωρου, της σύλληψης, κράτησης και φυλάκισης για χρέη προς το Δημόσιο έως 50.000 ευρώ» δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Με νομοθετική ρύθμιση στο ίδιο νομοσχέδιο επανέρχεται - και μάλιστα αναδρομικά - το καθεστώς που ίσχυε έως 31.12.2013 για τις εκθέσεις του ΣΔΟΕ, σημείωσε.
Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση που θα υλοποιεί τη δέσμευση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, «ώστε να βάλουμε τέλος στην αγωνία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, εργαζόμενων και συνταξιούχων που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους» τόνισε. Η ρύθμιση αυτή θα έχει έκτακτο χαρακτήρα και θα αφορά κατοικίες των οποίων η αντικειμενική αξία δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ.
Όσον αφορά στην ΕΡΤ, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα, την Πέμπτη 5 Μάρτη, «προχωράμε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για την ΕΡΤ ώστε να αποκαταστήσουμε μια μεγάλη αδικία».
«Με το νομοσχέδιο αυτό διασφαλίζεται η λειτουργία της ΕΡΤ πάνω σε θεμέλιο δημοκρατίας με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του παρεχόμενου ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού προγράμματος, δεν δημιουργείται δημοσιονομική επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπώς δεν καθίσταται αντικείμενο της υπό εξέλιξη διαπραγμάτευσης. Αντίθετα την τροφοδοτεί με το επιχείρημα της ουσιαστικής ριζοσπαστικής μεταρρύθμισης και της καλής νομοθέτησης, ρυθμίζεται επαρκώς το νέο εργασιακό πλαίσιο, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις επίλυσης των δικαστηριακών εκκρεμοτήτων, με σεβασμό στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων, ταυτόχρονα όμως χωρίς ρεβανσισμούς προς τους εργαζόμενους που νομίμως εργάζονται στο σημερινό φορέα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι δημιουργείται το αναγκαίο πλαίσιο επίλυσης των ζητημάτων διαδοχής, αλλά και ελέγχου των οικονομικών στοιχείων και πεπραγμένων με σκοπό την εύρυθμη και ταυτόχρονα εξορθολογισμένη λειτουργία της ΕΡΤ.
«Προβλέπεται ένα απαραίτητο ετήσιο πλαίσιο ανασυγκρότησης κατά τη διάρκεια του οποίου θα επιλυθούν συνολικώς τα ζητήματα διοίκησης, λειτουργίας, οργάνωσης του προσωπικού και εκπομπής του προγράμματος, προκειμένου να μεταβούμε στη νέα εποχή της πραγματικά ανεξάρτητης και πολυφωνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να την καταστήσει ξανά εργαλείο πολιτικής βούλησης ή θύμα στο βωμό σκοπιμοτήτων» σημείωσε.
Το νομοθετικό έργο θα συνεχιστεί, υπογράμμισε, καθώς «έχουμε μπροστά μας να αλλάξουμε μέρα με τη μέρα ένα τερατώδες καθεστώς αδιαφάνειας και διαφθοράς, αποκαθιστώντας την κοινωνική δικαιοσύνη και τη δημοκρατία».
Στη συνέχεια της εισήγησής του, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η προετοιμασία για την υλοποίηση της δέσμευσης για τα ηλεκτρονικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών αλλά και για την τεχνική προετοιμασία δημιουργίας της κάρτας του πολίτη που θα εμπεριέχει όλες τις πληροφορίες που θα απαιτούνται για τις συναλλαγές με τη δημόσια διοίκηση.
Αναφερόμενος στο θέμα της ανάκλησης της άδειας Αρχιτεκτονικής και Ηλεκτρομηχανολογικής Μελέτης του εργοστασίου στις Σκουριές της Χαλκιδικής, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ανάκληση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη μετά από «σοβαρές καταγγελίες που μεσολάβησαν».
«Και κρίθηκε επιβεβλημένη προκειμένου να υπάρξει επανέλεγχος για το κατά πόσο στη σχετική θεώρηση έχουν τηρηθεί, από την επιχείρηση στις Σκουριές, οι κείμενες διατάξεις» πρόσθεσε.
Κλείνοντας, δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Μνημόνια, «για να διερευνηθούν οι συνθήκες αλλά και οι πολιτικές ευθύνες όλων των παραγόντων που έπαιξαν ρόλο στη χρεοκοπία της χώρας που μας οδήγησε στον αναγκαστικό δανεισμό».

«Με ευθύνη, με εντιμότητα και χωρίς κανένα ρεβανσισμό θα αναλάβουμε την πολιτική αυτή πρωτοβουλία γιατί ο ελληνικός λαός έχει δικαίωμα να μάθει την αλήθεια, γιατί είμαστε ηθικά και πολιτικά υποχρεωμένοι να αποδώσουμε δικαιοσύνη. Το έχει ανάγκη το πολιτικό μας σύστημα που απαξιώθηκε. Το έχει ανάγκη η ίδια η δημοκρατία» τόνισε.
http://www.huffingtonpost.gr/2015/02/27/tsipras-ypourgiko-symboylio_n_6770458.html?1425060712

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου