Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

Μανώλης Γλέζος: Το χρήμα δεν παράγει, οι άνθρωποι παράγουν



Δημοσιεύουμε απόσπασμα της ομιλίας του Μανώλη Γλέζου στη συζήτηση στη Βουλή για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζων.

 
"Όλα τα άρθρα που βλέπουμε εδώ και όχι ένα-ένα ξεχωριστά, αλλά όλα μαζί, τα διέπει ένας κοινός άξονας, μια κοινή αντίληψη. Η αντίληψη ότι υπάρχει ανάγκη αύξησης του κεφαλαίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Θα δείτε τους δύο άξονες: αύξηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είναι ένας άξονας που τα διαπερνά όλα, μια κοινή νοοτροπία, μια κοινή αντίληψη.
Γι' αυτό η άποψη που υποστηρίζει η τρικομματική κυβέρνηση και οι συνάδελφοι που την υποστηρίζουν είναι ότι δύο είναι οι τρόποι για να σωθεί η χώρα. Ο ένας τρόπος είναι τα δάνεια από το εξωτερικό και ο δεύτερος τρόπος είναι να σταθεροποιήσουμε το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. 
Γι' αυτό είμαι υποχρεωμένος να πω ότι έχουμε μελετήσει, έχουμε διερευνήσει την αιτία που προκαλεί την κρίση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου.
Το χρήμα το ίδιο δεν παράγει αξίες. Ο εργαζόμενος παράγει αξίες. Το χρήμα είναι μέσο ανταλλαγής αξιών.
 Όταν, λοιπόν, αλλάζουμε τον χαρακτήρα του Χρηματιστηρίου, όταν στο Χρηματιστήριο βλέπεις αυτή τη στιγμή μια μετοχή να έχει 10 μονάδες αξία και ύστερα από ένα λεπτό να πηγαίνει στις 110 μονάδες, δεν σημαίνει ότι έχουμε παραγωγή αξιών επιπλέον.

Αυτά είναι ψέματα, αυτά είναι έξω από την πραγματικότητα, διότι αλλάζει το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο τον ρόλο του χρήματος. Αναπαράγει το χρήμα αξίες. Το χρήμα δεν παράγει αξίες. Από τη στιγμή που αλλάζουμε τον ρόλο του και λέμε 'ο εργαζόμενος δεν παράγει αξίες, το χρήμα παράγει αξίες', τότε διαστρεβλώνουμε όλη την κατάσταση και έτσι δημιουργείται η κρίση.

Έρχονται τώρα οι υποστηρικτές της αντίληψης 'τα πάντα θα σωθούν με την αύξηση του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και με τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα' και μας λένε ότι μόνο από τις τράπεζες θα σωθεί η χώρα. Και στην πραγματικότητα τι γίνεται;

Εδώ αναφέρθηκε ότι δόθηκαν έως τώρα 203 δισεκατομμύρια ευρώ, ξεκινώντας από τα 20 δισεκατομμύρια ευρώ που έδωσε η πρώτη κυβέρνηση, για τη σταθεροποίηση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Και πού τα βρήκε αυτά τα λεφτά; Τα πήρε κόβοντας από τους μισθούς, από τις συντάξεις και από τα επιδόματα των εργαζόμενων.

Τι πρέπει να γίνει; Ε, να γίνει κάποια αντιστροφή. Το ίδιο το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο, που θέλετε να το σώσουμε, να μας σώσει. Γιατί να μην αντιστρέψουμε το θέμα και από εκεί να βρούμε αυτά που χρειάζονται;".


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου