Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Σαρωτικές μειώσεις μισθών στους δημοσίους υπαλλήλους




 Επαναξιολογείται το προσωπικό που δεν διαθέτει πτυχίο ΑΕΙ σε όλον τον δημόσιο τομέα
 Πλήρης κατάργηση 13ου - 14ου μισθού, αναδρομικό «μαχαίρι» ως 23% στα ειδικά μισθολόγια



Περικοπές που θα οδηγήσουν σε οικονομική εξουθένωση εκατομμύρια νοικοκυριά περιλαμβάνει το πακέτο των μειώσεων μισθών στο στενό και ευρύτερο Δημόσιο, το οποίο εγκρίθηκε την Πέμπτη από τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και θα παρουσιαστεί αύριο στην τρόικα από τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στο σκέλος της μισθολογικής δαπάνης... η περικοπή φθάνει τα 1,46 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Περιλαμβάνει την πλήρη κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και του επιδόματος καλοκαιρινής αδείας, δηλαδή συνολικές απώλειες 1.000 ευρώ για τους σημερινούς δικαιούχους. Αυτό σημαίνει ότι ένας χαμηλόμισθος δημόσιος υπάλληλος με μηνιαίο μισθό 780 ευρώ θα χάσει περίπου το 10% των ετήσιων αποδοχών του το 2013 σε σύγκριση με το 2012.

Για τα λεγόμενα ειδικά μισθολόγια οι μειώσεις κυμαίνονται από 6% ως 23% και θα εφαρμοστούν αναδρομικά από 1ης Ιουλίου 2012.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ορισμένοι υπάλληλοι με δόσεις δανείων οι οποίες παρακρατούνται από τον μισθό τους να λάβουν αρνητικά εκκαθαριστικά μηνιαίας μισθοδοσίας, να κληθούν δηλαδή να πληρώσουν, όπως συνέβη και πέρυσι με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Το ακριβές ύψος των μειώσεων θα καθοριστεί με τους εφαρμοστικούς νόμους. Το βασικό σενάριο προβλέπει μέση περικοπή 23% για τους δικαστικούς, 17,5% για τους πανεπιστημιακούς, 13,5% για τους γιατρούς του ΕΣΥ και 6%-7,5% για τους ενστόλους (αστυνομικοί, στρατιωτικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί).

Παράλληλα η κατάργηση των αυξήσεων λόγω προαγωγής στον Στρατό και στην Αστυνομία ισοδυναμεί με νέες μισθολογικές απώλειες.

Το ενιαίο μισθολόγιο που εφαρμόστηκε στο στενό Δημόσιο το 2011 θα επεκταθεί και στις ΔΕΚΟ, όπου ορισμένοι διοικητές οργανισμών δεν εφήρμοσαν τις περικοπές που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών ήδη από το 2010. Εκαναν δηλαδή εξαιρέσεις. Για τον εαυτό τους και τους υπαλλήλους τους αποκλειστικά. Στις ΔΕΚΟ προβλέπεται επιπλέον εξοικονόμηση 330 εκατ. ευρώ από αλλαγές στη λειτουργία τους (αυξήσεις εισιτηρίων κτλ.).

Στο σκέλος της αναδιάρθρωσης του δημοσίου τομέα η εξοικονόμηση τη διετία 2013-2014 υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ. Στη λίστα των μέτρων περιλαμβάνονται τα εξής:

1. Κλείσιμο και συγχωνεύσεις νομικών προσώπων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και κατάργηση υπηρεσιών.
2. Πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων στους παραπάνω φορείς και επαναξιολόγηση του προσωπικού χωρίς πτυχίο ΑΕΙ σε όλο το Δημόσιο.
3. Περικοπές στις βουλευτικές αποζημιώσεις και στις επιχορηγήσεις των κομμάτων.
4. Μείωση 50% των επιδομάτων τμηματαρχών, διευθυντών και γενικών διευθυντών σε όλο το Δημόσιο.

Στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι περικοπές της διετίας φθάνουν τα 580 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας και της συλλογής των σκουπιδιών, τη μείωση των επιχορηγήσεων του προϋπολογισμού και νέο ψαλίδι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στον τομέα της Υγείας οι περικοπές 1,46 δισ. ευρώ θα προέλθουν από την αύξηση των εισφορών του ΟΓΑ για την περίθαλψη, τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και την αναδιάρθρωση του ΕΟΠΥΥ. Στην Άμυνα η εξοικονόμηση των 517 εκατ. ευρώ προκύπτει από τη μείωση κατά 30% της εισαγωγής νέων στις σχολές αξιωματικών, το κλείσιμο στρατοπέδων και την αναθεώρηση των συμβάσεων για εξοπλισμούς.

Στον τομέα της Παιδείας η περικοπή των 377 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα προέλθει από τις συγχωνεύσεις πανεπιστημίων και την κατάργηση ΤΕΙ, ορισμένα από τα οποία θα συγχωνευθούν με ΑΕΙ. Εξοικονόμηση, τέλος, 100 εκατ. ευρώ προβλέπεται και στον τομέα της Δικαιοσύνης από την αύξηση των παραβόλων που θα καταβάλλονται στα δικαστήρια.

(ΒΗΜΑ ΚΥΡΙΑΚΗΣ 30/09/2012 – ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΠΑΣΤΑΘΗΣ)






http://staratalogia.blogspot.gr/2012/09/blog-post_5009.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου