Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012

Η ώρα του Εισαγγελέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Πύργου

από Ανεξάρτητη Ενωτική Κίνηση

Κατσιφάρας, Περιφερειάρχης-
Παρασκευόπουλος,Δήμαρχος Πύργου
Σχόλιο προ κειμένου.
Συνέχεια στο έργο  " κλείσιμο των ΧΑΔΑ -  η  φάμπρικα των δεματοποιητών" :  Μετά τη δυτική Πελοπόννησο (Περιφέρεια Πελοποννήσου) το μπαλάκι παίρνει η Ανατολική Πελοπόννησος (Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας). 
 Μπορεί να δηλώνει  η κυβέρνηση και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας ότι λύνεται  επιτέλους το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων στο νομό Ηλείας με  την ένταξη στις ΣΔΙΤ της μονάδας επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων στο δήμο Ήλιδας, αλλά δεν πείθει κανέναν.  Τα γεγονότα της τελευταίας εβδομάδας στον Πύργο το επιβεβαιώνουν.Κάποιοι μάλιστα  μιλάνε για  «εργολάβους της νύχτας» και ψάχνουν  να δούνε που πάνε τα σκουπίδια.  
ΕΡΩΤΗΜΑ : Γιατί  δεν προχώρησαν σε αποκατάσταση  ΧΑΔΑ με πρόβλεψη  υποδομών για υγειονομική ταφή των απορριμμάτων, αλλά προτιμούν να γεμίζουν την Πελοπόννησο με δεματοποιητές; Ωθούν στην δημιουργία αδιέξοδου και τώρα  προβάλλουν τη  σωτήρια λύση των μονάδων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων, επικαλούμενοι και στη Ηλεία  ένα σχεδιασμό του 2003. 
Δεν χωρά αμφιβολία, η συμμετοχή των ΟΤΑ αρχίζει και τελειώνει στη συναίνεση των αιρετών για τη  χωροθέτηση και βέβαια... για να εισπράττουν τα πρόστιμα. Εξ άλλου, η τελευταία νομοθετική παρέμβαση, δια χειρός Παπακωνσταντίνου, ακυρώνει την όποια δυνατότητα υπήρχε για δημοκρατική λειτουργία με συμμετοχή των ΟΤΑ και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία των ΦοΔΣΑ.  Παράδειγμα η  αρμοδιότητα για ψήφιση  -αναθεώρηση προϋπολογισμού πέρασε από τα Διοικητικά Συμβούλια στην ολιγομελή  ολιγομελή  Εκτελεστική Επιτροπή των ΦοΔΣΑ .   Γ.Α. 


Η ώρα του Εισαγγελέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Πύργου

Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 
από  iliapress.gr
Ο κ. Παναγιώτης Μεϊδάνης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες, διέταξε να διερευνηθεί το θέμα σε βάθος 10ετίας!
Επιτέλους, θα μάθουν οι πολίτες, αν και τί κρύβεται κάτω από τη χρονίζουσα απροθυμία(;), ανικανότητα(;) των αρμοδίων, να λύσουν το μείζον πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών!

Επείγουσα προκαταρκτική εξέταση σχετικά με την διαχείριση των απορριμμάτων από τον Δήμο Πύργου, να διερευνηθεί η τέλεση αυταπαγγέλτως διωκόμενων αξιόποινων πράξεων, όπως της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, παράβαση καθήκοντας κ.λ.π, διέταξε ο Εισαγγελέας Ηλείας κ Παναγιώτης Μεϊδάνης.
Ειδικότερα ζητάει:
Να εξακριβωθεί επακριβώς το χρηματικό ποσό
των ετησίων επιχορηγήσεων (τακτικών και εκτάκτων) του Υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Πύργου για την διαχείριση των απορριμμάτων κατά την τελευταία δεκαετία, από το 2002 έως και το έτος 2012, κατ' έτος και συνολικά.
Να επισυναφθούν όλες οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Πύργου κατά την ανωτέρω χρονική περίοδο καθώς και να επισυναφθούν οι συμβάσεις που αφορούν τόσο την ανάθεση μεταφοράς απορριμμάτων, όσο και μετά τη λειτουργία του δεματοποιητή, των εργασιών σε αυτόν. Επίσης να εξακριβωθούν τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας των αντισυμβαλλομένων.
Να επισυναφθούν όλα τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής ( και τα συνοδευτικά αυτών έγγραφα) που εκδόθηκαν κατά την εκτέλεση των ανωτέρω συμβάσεων στην ίδια χρονική περίοδο.
Να ζητηθούν τόσο από την Υπηρεσία Επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο Ν Ηλείας, όσο και από τον δήμον Πύργου. Ταυτόχρονα να ληφθεί κατάθεση απ' αυτών του αρμοδίου υπαλλήλου για την ενταλματοποίηση δαπανών του Δήμου Πύργου.
Να επισυναφθούν, μέσω της υπηρεσίας Επιτρόπου στο Ελεγκτικό Συνέδριο Ν Ηλείας, οι Απολογισμοί του Δήμου Πύργου που κατατέθηκαν σε αυτή κάτα την ίδια χρονική περίοδο.
.............................................

ΠΑΡΑΜΈΝΕΙ ΣΤΟ «ΠΟΤΌΚΙ» ΠΎΡΓΟΥ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΌΤΟΠΟΣ, ΑΛΛΆ ΠΡΟΣΩΡΙΝΆ

Αυτό αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, στο χθεσινοβραδυνό έκτακτο Δ.Σ.
 Εγκρίθηκε χθες, κατά πλειοψηφία, στο έκτακτο Δημοτικού Συμβούλιου Πύργου, η συνέχιση της λειτουργίας του δεματοποιητή στην περιοχή του Ποτοκίου.
Η λύση αυτή δόθηκε, προσωρινά, μέχρι να βρεθεί κάποιος άλλος χώρος που θα χρησιμοποιηθεί για την δεματοποίηση των σκουπιδιών του δήμου Πύργου και μέχρι να ξεκινήσει η λειτουργία του εργοστασίου στην «Τριανταφυλλιά».
Αρκετοί πολίτες, καθώς και μέλη της Εθνικής Δράσης Ηλείας, παρακολούθησαν τη χθεσινή συνεδρίαση, εκφράζοντας την αντίθεσή τους για αυτή την απόφαση, αφού όπως χαρακτηριστικά τόνισαν: «Ο τόπος στο «Ποτόκι» όχι μόνο έχει υπερκορεσθεί, αλλά έχει δηλητηριάσει την περιοχή».
Ο δήμαρχος του Πύργου, Μάκης
Παρασκευόπουλος, τόνισε πως: «Η πόλη του Πύργου απειλείται ύστερα από πεντέμισι χρόνια και πάλι από τα σκουπίδια, κι αυτό οφείλεται στη μεγάλη καθυστέρηση για την δημιουργία του μεγάλη εργοστασίου στην περιοχή της Τριανταφυλλιάς».
Οι άλλες προτάσεις;
Χρήστος Γιάνναρος: «Ο δεματοποιητής είναι μια τοξική βόμβα», και πρότεινε την δημιουργία υποδομών για αύξηση της ανακύκλωσης και την άμεση λειτουργία ΧΥΤΑ.
Γιάννης Σεφερλής: «Άμεση λειτουργία ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά» και τόνισε πως η παράταξή του κρατά επιφυλάξεις ως προς την λειτουργία εργοστασίου.
Παν. Σκαρτσιάρης: «Να λειτουργήσει ο δεματοποιητής για τουλάχιστο δύο μήνες στην περιοχή του Ποτοκίου»και ζήτησε από την δημοτική αρχή να αρχίσει από τώρα την εξεύρεση λύσης και την μεταφορά του σε άλλο χώρο.
Τέλος, τόσο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Βεργέτης, όσο και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, Παναγιώτης Φραγκαντώνης, τόνισαν την ακαταλληλότητα του χώρου που φιλοξενεί τώρα τον δεματοποιητή και τάχθηκαν υπέρ της λύσης δημιουργίας ΧΥΤΥ και κομποστοποίηση των απορριμμάτων.
Η παράταξη του Γαβρίλη Λιατσή ήταν απούσα
..................................................................................

Η Δημόσια Υγεία στο κόκκινο ! - Άρθρο του εκδότη της Πρωινής

  • 26/09/2012 - 10:45
skoupidia_25.JPG

Κατηγορία

Πηγή

Εφημερίδα Πρωινή
Του Γιάννη Ρήγα - Εκδότη Εφημ. Πρωινή
Για ακόμα μια φορά οι κάτοικοι της πρωτευούσης του νομού
αλλά και όλων των δημοτικών διαμερισμάτων των Καλλικρατικών Δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, δοκιμάζονται, από τόνους σκουπιδιών που παραμένουν στους υπερχειλισμένους κάδους περισσότερο από μια εβδομάδα. H δημόσια υγεία, απειλείται και πάλι.

Αιτία; Η παύση λειτουργίας του δεματοποιητή του Πύργου στο Ποτόκι, γεγονός που επεβλήθη αφενός λόγω της λήξης της αδείας λειτουργίας του και αφετέρου λόγω του υπερκορεσμού του χώρου που τον φιλοξενεί.

Η αλήθεια είναι ότι η παρούσα Δημοτική αρχή, ανέλαβε το κόστος της λειτουργίας του δεματοποιητή, παρά την δυσμενή οικονομική συγκυρία, γνωρίζοντας ότι αποτελεί τη μοναδική – νόμιμη - λύση, έως ότου ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός Σχεδιασμός που περιλαμβάνει και το εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά.
Η παύση ωστόσο της λειτουργίας του δεματοποιητή εδώ και μια εβδομάδα, δεν φαίνεται να απασχολεί σοβαρά, κανέναν εκ των υπευθύνων φορέων.

Το πρόβλημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών από τις πόλεις και τα χωριά, αποκτά εκρηκτικές διαστάσεις μέρα τη μέρα, ενώ η κοινή γνώμη να παρακολουθεί άφωνη τις εξελίξεις.

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί επί της ουσίας οι Δήμοι Πύργου και Ολυμπίας, που καλούνται αυτοί και μόνον να δώσουν τη δέουσα λύση!

Τι πρέπει να γίνει;
Οι μόνες εφικτές προτάσεις που μπορούν να υλοποιηθούν στην παρούσα φάση κατά τη γνώμη μας είναι :

*Ο Δήμος Πύργου να προχωρήσει εδώ και τώρα, στην αποσυμφόρηση του χώρου στον οποίο λειτουργεί ο δεματοποιητής, μεταφέροντας από το Ποτόκι, τους ήδη αδρανοποιημένους σάκους. Αυτή η κίνηση δεν προϋποθέτει καμιά περιβαλλοντική επιβάρυνση.

*Ο Περιφερειάρχης θα πρέπει άμεσα να εκδώσει νέα, προσωρινή άδεια λειτουργίας του δεματοποιητή, έως ότου οι Δήμοι Πύργου – Ολυμπίας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων, να εξεύρουν από κοινού χώρο για την μόνιμη μετεγκατάσταση του δεματοποιητή, ως την οριστική λύση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού. Η λύση αυτή θα πρέπει να εξασφαλίζει ταυτόχρονα την ανοχή της τοπικής κοινωνίας.
Χώροι , που θα επηρεάζουν ελάχιστα τις υπόλοιπες λειτουργίες των κατοίκων, υπάρχουν! Έχουν εντοπισθεί εξάλλου από χρόνια.

*Ο Δήμαρχος Πύργου οφείλει να παρέμβει διακόπτοντας- αν υπάρχει- την οποιαδήποτε επικοινωνία ή συναλλαγή παραγόντων του Δήμου με τους «εργολάβους της νύχτας». Διαφορετικά κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ως ο ηθικός αυτουργός, παράνομων δραστηριοτήτων όπως αυτές της μεταφοράς σκουπιδιών στην ανενεργή χωματερή του Φλόκα και αλλού.

* Είναι αρμοδιότητα του εισαγγελέα Πύργου, να διερευνήσει αν η διακίνηση σκουπιδιών από άλλους όμορους νομούς γίνεται σύννομα και αν οι δήμαρχοι που έχουν υπογράψει σχετικές συμβάσεις γνωρίζουν που καταλήγουν τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται από τους δήμους τους.

*Ο κ. Εισαγγελέας επίσης είναι αυτός που μπορεί να διασφαλίσει με εντολή του, την απρόσκοπτη λειτουργία του δεματοποιητή. Αυτή την στιγμή αποτελεί την μόνη, νόμιμη και ενδεδειγμένη λύση, για το μεσοδιάστημα που απαιτείται ως την κατασκευή εργοστασίου, σταθμών μεταφόρτωσης κλπ

*Καλούμε τέλος τον Ηλείο υπουργό πολιτισμού κ. Κώστα Τζαβάρα, με το κύρος και την ευαισθησία που τον διακρίνει, να παρέμβει, ώστε να σταματήσει άμεσα το έγκλημα που συντελείται κάθε βράδυ, στα όρια του ιερού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας, μετατρέποντάς τον σε ανεξέλεγκτη χωματερή!


...............................................................................................

Μ ΠΑΡΑΣΚΕΥΌΠΟΥΛΟΣ: "ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ Ο ΝΌΜΟΣ ΝΑ ΚΑΘΟΡΊΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΡΌΠΟ ΔΙΑΧΕΊΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΆΤΩΝ ΜΌΝΟΙ ΜΑΣ"

  • Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2012 16:39 
Μ Παρασκευόπουλος: "Δεν μας επιτρέπει ο νόμος να καθορίσουμε τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων μόνοι μας"
"Το πρόβλημα με τα απορρίμματα έχει δημιουργηθεί επειδή ενώ έχουμε  την ευθύνη της διαχείρισης ο νόμος δεν επιτρέπει να καθορίσουμε και να επιλέξουμε εμείς τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα", επεσήμανε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος ρίχνοντας με τον ποιο σαφή τρόπο ευθύνες στην απόφαση αυτή που τους κρατά ομήρους μίας ατέρμονης γραφειοκρατικής διαδικασίας. 
Ειδικότερα σε δηλώσεις του ο κ Παρασκευόπουλος επεσήμανε τα εξής:
«Το θέμα της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, απασχολεί όσο κανένα άλλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή το δήμο του Πύργου. Δεν θα επαναλάβω αυτά που πολλές φορές έχω πει και που πιστεύω πια έχουν γίνει κτήμα όλων των συμπολιτών ότι η διαχείριση των σκουπιδιών είναι ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους δήμους όλης της χώρας, ακριβώς γιατί είναι αντιφατική η αντιμετώπιση του προβλήματος από το γενικότερο θεσμικό πλαίσιο. Ο δήμος έχει την αρμοδιότητα να διαχειριστεί τα απόβλητά του δεν έχει όμως την αρμοδιότητα να καθορίσει τον τρόπο της διαχείρισης. Αυτή η αντιφατικότητα οδηγεί στο πρόβλημα. Είμαστε υποχρεωμένοι να μαζέψουμε και να διαχειριστούμε τα σκουπίδια, τα στερεά απόβλητα, του δήμου αλλά δεν έχουμε την αρμοδιότητα, να κρίνουμε εμείς σε ποιο χώρο θα γίνει η διαχείρισή τους. Και με ποιο τρόπο θα γίνει η διαχείρισή τους. Ο περιφερειακός σχεδιασμός που ισχύει από το 2003 έχει ισχύ νόμου και απαγορεύει ρητά στο δήμο Πύργου μόνος του να διαχειριστεί τα σκουπίδια του. Αγωνιζόμαστε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή. Μην ξεχνάτε, πως το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν μας αφήνει ελεύθερους για να πράξουμε το καθήκον μας και να διαχειριστούμε το πρόβλημα όπως θα έπρεπε. Είμαστε αναγκασμένοι να ακολουθούμε κάποιες οδηγίες που δυσκολεύουν τη λύση του προβλήματος, γιατί πολλές φορές η γραφειοκρατία ή ένα πρόβλημα που δυσκολεύει τα πράγματα. Από την πλευρά της περιφέρειας έχουμε την άμεση και την ολόπλευρη στήριξη, συνεργαζόμαστε στενά για να βρούμε τη λύση και η λύση αυτή να είστε σίγουροι θα βρεθεί. Ζητώ υπομονή, συνεργασία και κατανόηση. Από όλους τους συμπολίτες", τόνισε ο Δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος.
 Ο περιφερειάρχης κ Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στο θέμα των απορριμμάτων τόνισε τα εξής:
«Θέλω να δηλώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η περιφέρεια δυτικής Ελλάδας, έχει κάνει τα πάντα χωρίς να έχει την αρμοδιότητα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια, έχουμε δώσει δύο παρατάσεις για λόγους όμως δημοσίου συμφέροντος. Για τον πολίτη την υγεία και ταυτόχρονα, μια περίοδο για να προετοιμαστεί η δημοτική αρχή. Έχουμε συναντηθεί επανειλημμένα με τη δημοτική αρχή, εγώ καταλαβαίνω, πλήρως την αγωνία της. Δεν είναι εύκολο το θέμα, της διαχείρισης των απορριμμάτων. Είναι δύσκολο όχι μόνο για την περιφέρεια τη δική μας αλλά για όλη την Ελλάδα, όμως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε όχι στο παρά πέντε αλλά στο και πέντε. Άρα και εδώ η ευθύνη προς όλους μας είναι «τρέξτε». Εμείς ως περιφέρεια περιμένουμε και μετά από τις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τη δημοτική αρχή και που έχει και την ευθύνη της πρότασης για το πώς θα λύσουμε το θέμα, όχι το πώς θα παρατείνουμε το πρόβλημα, το πώς θα λύσουμε το θέμα, περιμένουμε και τις κινήσεις και τις πρωτοβουλίες με βάση το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει αλλά και το νομικό πλαίσιο που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας. Για ακόμα μια φορά πρέπει να τονίσω πως η περιφέρεια με γνώμονα την νομιμότητα αλλά και με το βάρος της ευθύνης που μας αναλογεί, και σε ότι αφορά όχι τη διαχείριση, η διαχείριση των απορριμμάτων είναι θέμα της δημοτικής αρχής, σε ότι αφορά την διασφάλιση της δημόσιας υγείας εμείς ως περιφέρεια θα ανταποκριθούμε στο έπακρον. Περιμένουμε τις κινήσεις, τις πρωτοβουλίες της δημοτικής αρχής, έχουμε κουβεντιάσει επανειλημμένα, διεξοδικά πρέπει να δώσουμε λύση στο πρόβλημα".


ΒΙΝΤΕΟ: Οδεύει προς λύση η διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας
Ηλεία ( 03/07/2012 18:02 )
ΒΙΝΤΕΟ: Οδεύει προς λύση η διαχείριση των απορριμμάτων της Ηλείας 

Προς την οριστική λύση του φαίνεται να οδεύει το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Ηλεία, αφού την Τρίτη ξεκίνησαν οι διαδικασίες διεθνούς διαγωνισμού με 7 εταιρείες να εκδηλώνουν ενδιαφέρον.
Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ηλείας Γιάννης Λυμπέρης το αργότερο μέχρι το 2015 αναμένεται η ολοκλήρωση του εργοστασίου διαχείρισης απορριμμάτων στην Τριανταφυλλιά αν δεν προκύψουν προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου