Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΚΟ και στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής



Σχόλιο προ κειμένου:
Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο  έχει ο Νομός  Αττικής, Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ)  υπεύθυνο για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του  δεν φαίνεται να έχει !
Όταν  ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ κρατά τον Σύνδεσμο έξω και μακριά από Προγράμματα  Διαλογής στη Πηγή Οργανικών απορριμμάτων  και όχι μόνο, που υλοποιούνται από την Περιφέρεια Αττικής  στην οποία ο ίδιος προΐσταται  τι να περιμένουμε για το παρόν και το μέλλον του ΕΔΣΝΑ;

Η δημοσίευση στη ιστοσελίδα  της Περιφέρειας Αττικής  Διακήρυξης για προμήθεια 1.200.000 βιοδιασπώμενων σακούλων των 10 λίτρων( είναι το συνηθισμένο μέγεθος σακούλα που χρησιμοποιούμε στα σπίτια μας ) και 300.000 χιλιάδων των 30 λίτρων , μας κίνησε τη περιέργεια  και ψάχνοντας βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει ως συμπράττων φορέας στο πρόγραμμα «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης σε Τοπικό Επίπεδο μέσω Προγραμμάτων  Κοινωφελούς Χαρακτήρα» με 789.200 ευρώ συνολικό  προϋπολογισμό  δαπανών, (πρόγραμμα που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Για το σκοπό αυτό, η Περιφέρεια Αττικής έχει υπογράψει μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των άλλων για δράσεις που αφορούν στη διαχείριση των απορριμμάτων: Με  το Ινστιτούτο Εργασίας ΙΝΕ/ΓΣΣΕ (πρόγραμμα διαλογής  οργανικών απορριμμάτων)   και την ΑΝΤΙΡΡΟΠΟΝ (συλλογή-διαλογή υλικών ).

Σημειώνω από την αρχή ότι ένας ΦοΔΣΑ έχει κάθε λόγο να παρακολουθεί και να τηρεί βάση δεδομένων για κάθε δράση διαχείρισης απορριμμάτων που αναπτύσσεται ακόμη και σε επίπεδο ενός δήμου. Μόνο έτσι θα μπορεί να αξιολογεί αξιόπιστα την πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) και να παίρνει, τεκμηριωμένα, τα μέτρα που κάθε φορά απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων του.  Όταν όμως πρόκειται για δράσεις που αφορούν σε ομάδα δήμων ή και σε όλους τους δήμους της Περιφέρειας εκεί έχουμε τον αδιαμφισβήτητο και θεσμικά ρόλο του ΦοΔΣΑ (Ειδικού Διαβαθμιδικού όπως ο ΕΔΣΝΑ ή Περιφερειακού) και σκοπιμότητα ύπαρξης, κατά την άποψη μου,  να διασφαλίζει ότι οι δράσεις σχεδιάζονται και εξυπηρετούν συντονισμένα το συνολικό σχέδιο και δεν είναι αποσπασματικές πρωτοβουλίες που καταλήγουν να ικανοποιούν προσωπικές  φιλοδοξίες ή/και πελατειακές σχέσεις. Εξ άλλου ο λαός μας πληρώνει πλέον πολύ ακριβά τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις, για να συνεχίζουν να πηγαίνουν δεξιά και αριστερά..
Αυτά στη θεωρία και στους νόμους, γιατί η πράξη δείχνει άλλα …
Οι κυβερνητικές επιλογές, που ακολουθούνται σήμερα από αρκετές εκλεγμένες αυτοδιοικητικές διοικήσεις, δεν θέλουν να έχουν ουσιαστικό ρόλο και λόγο οι ΦοΔΣΑ, ούτε και οι ΟΤΑ, και πολύ περισσότερο βέβαια οι πολίτες. Θέλουν τη τοπική αυτοδιοίκηση στο ρόλο του διαμεσολαβητή για την ικανοποίηση των επιχειρηματικών συμφερόντων και τους πολίτες στο ..καναπέ να πληρώνουν αδιαμαρτύρητα τα χαράτσια.

                                                                                        

Ξεκινάμε με την σύμβαση της  « Αντίρροπον»  και σε επόμενη ανάρτηση  θα δούμε το πρόγραμμα με το ΙΝΕ/ΓΣΣΕ, που έχει ιδιαίτερη σημασία για τον ΕΔΣΝΑ.
Η « Αντίρροπον»  απέσπασε το "πράσινο φως" από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μεσολαβήσει για την κάλυψη  40  και 21 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης στον Περιφερειακό Τομέα  Δυτικής  και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα

   ΜΚΟ                                ΔΡΑΣΗ                ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ       ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ          
                                                                        ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ          ΕΝΑΡΞΗΣ

Το Φυσικό Αντικείμενο  της  πράξης , όπως περιγράφεται  στην εγκριτική απόφαση  για την Αντίρροπον  στη Δυτική Αττική  :

Το προτεινόμενο έργο εντάσσεται στο Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» στονΑξονα Προτεραιότητας 8 «Διευκόλυνση της πρόσβασης στην Απασχόληση στις 3 περιφέρειες σταδιακής εξόδου" και είναι σύμφωνο με τις προβλέψεις σχετικής πρόσκλησης.
Το έργο θα υλοποιηθεί με την απασχόληση 40 ανέργων.
Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης πρότασης, ομάδες των 3-6 ατόμων σε συνεργασία με τα συνεργεία καθαρισμού των Δήμων θα αναλάβουν την συλλογή και διαλογή υλικών συσκευασίας (χαρτί – γυαλί – πλαστικό – ξύλο – μέταλλο) από τους συνεργαζόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς (χώροι γραφείων, σχολεία, νοσοκομεία, εταιρείες) και από τις λαϊκές αγορές εντός των ορίων του εκάστοτε Δήμου. Παράλληλα επιδιώκουμε την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση και αύξηση της συμμετοχής στην ανακύκλωση του συνόλου του εξυπηρετούμενου πληθυσμού στο πλαίσιο των προαναφερθέντων αγορών καθώς και των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε σχέση με αυτές στο σύνολο των εργασιών τους (παραγωγή –συσκευασία – μεταφορά – διάθεση). Εκτός αυτών, η ομάδα θα μπορέσει να δραστηριοποιηθεί σε κάθε σημείο, όπως γραφεία των υπηρεσιών της Περιφέρειας, των Δήμων, σχολεία, νοσοκομεία, καθώς και σε κάθε σημείο το οποίο θα υποδειχθεί από τον δικαιούχο ή και από τον συμπράττοντα φορέα κατόπιν κατάλληλης τεκμηρίωσης, π.χ. χωροταξικός σχεδιασμός, καταρχήν εκτίμηση ποσοτήτων, κ.λπ.. Η έως τώρα αξιολόγηση των αποτελεσμάτων στο τομέα της ανακύκλωσης, η οποία αναφέρεται κυρίως στην ανακύκλωση των συσκευασιών και στο αποκαλούμενο σύστημα των «μπλε κάδων», υπολείπεται των στόχων και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την ποιότητα υλικών. Η συγκεκριμένη προσέγγιση καινοτομεί τόσο ως προς την μεθοδολογία όπως και ως προς την κοινωνική ομάδα τα μέλη της οποίας, θα κληθούν κατά κύριο λόγο να αναλάβουν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης. Πιλοτικά στον Περιφερειακό Τομέα Δυτικής Αττικής, θα εφαρμοστεί πρόγραμμα ανακύκλωσης οργανικών, φυτικών υπολειμμάτων. Η διαχείριση των προς ανακύκλωση οργανικών υλικών θα πραγματοποιηθεί όπως προαναφέρθηκε και σε σχέση με τα υπόλοιπα προς ανακύκλωση υλικά.

Το δημοσίευμα στο Έθνος  συνοψίζει
Προτεραιότητα στην κοινωνική ομάδα των Ρομά δίνει η ΑΜΚΕ "Αντίρροπον", η οποία απέσπασε το "πράσινο φως" από το υπουργείο Εργασίας, προκειμένου να μεσολαβήσει για την κάλυψη  40  και 21 θέσεων πεντάμηνης απασχόλησης στον Περιφερειακό Τομέα  Δυτικής  και Ανατολικής Αττικής αντίστοιχα
Στο πλαίσιο του προγράμματος, ομάδες των τριών έως έξι ατόμων σε συνεργασία με τα συνεργεία καθαρισμού των δήμων θα αναλάβουν τη συλλογή και διαλογή υλικών συσκευασίας (χαρτί - γυαλί - πλαστικό - ξύλο - μέταλλο) από τους συνεργαζόμενους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς εντός των ορίων του εκάστοτε δήμου.
Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και αύξησης της συμμετοχής στην ανακύκλωση των πολιτών, αλλά και των επαγγελματιών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στους τομείς της παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς και διάθεσης.
Οι ομάδες θα δραστηριοποιούνται σε κάθε σημείο, όπως γραφεία των υπηρεσιών της περιφέρειας και των δήμων, σε σχολεία, νοσοκομεία, αλλά και στα σημεία που θα υποδείξουν ο δικαιούχος  ή οι συμπράττοντες φορείς.
ΠΗΓΉ .ethnos.gr
Σχόλιο:
Μετά το πιλοτικό Πράσινο Σημείο στο Βοτανικό, έχουμε την  απασχόληση  των ΡΟΜΑ στη διαλογή απορριμμάτων  μέσω  ΜΚΟ.  Αυτή είναι η  καινοτόμος  προσέγγιση ,  της  ΑΤΙΡΡΟΠΟΝ ,  που πήρε πράσινο φως  για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας.   Έτσι θα αντιμετωπίσουν  την  χαμηλή επίδοση του συστήματος των μπλε κάδων;
Μετά τις ΣΔΙΤ για τις μονάδες τελικής επεξεργασίας, η ανάμειξη των ΜΚΟ στη « διαχείριση απορριμμάτων» και το ενδεχόμενο επόμενο βήμα της «σύστασης συνεταιρισμών» από τους καταρτιζόμενους ανέργους για εργασίες συλλογής-διαλογής, προαναγγέλλει  όχι μόνο την «ιδιωτικοποίηση» των υπηρεσιών καθαριότητας,  αλλά την ανεξέλεγκτη διαχείριση των αποβλήτων με κίνδυνο ακόμη και της δημόσιας υγείας. Π.χ. ποιος και πως θα ελέγχει την  διακίνηση των απορριμμάτων από καταρτιζόμενους ανέργους  εκπαιδευμένους στη διαλογή προς πώληση απορριμμάτων;
Αυτό βέβαια δεν θα εμποδίσει την κυβέρνηση να επικαλεσθεί το πρόγραμμα για να αποδείξει, όταν πχ χρειαστεί να αιτιολογήσει το σχέδιο των ΣΔΙΤ για τις μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων,  ότι έχουν  προχωρήσει οι  δράσεις  προδιαλογής απορριμμάτων στη πηγή.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Χρησιμοποιούν την ευαίσθητη κοινωνικά, αλλά όχι αθώα όσον αφορά στα σκουπίδια, ομάδα άνεργων ΡΟΜΑ και την κοινά αποδεκτή -από επιστημονική κοινότητα και κοινωνία, άποψη για την αναγκαιότητα να αναπτυχθεί η ανακύκλωση στη πηγή ως άλλοθι για την υλοποιούμενη πολιτική της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης  των ΣΔΙΤ για τις φαραωνικές μονάδες σύμμεικτων απορριμμάτων που αποκλείουν εκ προοιμίου κάθε σοβαρή απόπειρα διαλογής στη πηγή και ανακύκλωσης. Ως πότε θα σπαταλούνται πολύτιμοι οικονομικοί πόροι στο γάμο του Καραγκιόζη; 



                                                                                                             30/9/2012                                   Γ.Α. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου