Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΤΩΝ 13,5 ΔΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ!



Όταν τα κόκκινα δάνεια, χωρίς τις ρυθμίσεις, ξεπερνούν σε αυτή τη χώρα το 1/4 του ΑΕΠ και μαζί με τις κάθε λογής ρυθμίσεις και προσφυγές φτάνουν περίπου το 1/2 του ΑΕΠ, ενώ αν προσθέσουμε και τις καθυστερημένες οφειλές των πολιτών και νομικών προσώπων προς το δημόσιο όλα μαζί ξεπερνούν κατά πολύ το μισό του εθνικού προϊόντος, τότε αυτή η χώρα έχει πραγματικά χρεοκοπήσει, όσο και αν δεν έχει συμβεί τυπικά η χρεοκοπία.
Θα λέγαμε, μάλιστα, ότι αυτή η χρεοκοπία που αντιπροσωπεύει η πραγματική και μαζική κατάρρευση νοικοκυριών και επιχειρήσεων είναι πολύχειρότερη και πολύ πιο μαρτυρική από την τυπική χρεοκοπία.
Και δυστυχώς το κακό καλπάζει. Τα κόκκινα δάνεια θα εκτοξευθούν σε νέα ύψη το επόμενο διάστημα, πολύ περισσότερο αν εγκριθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται το πακέτο μέτρων των 13,5 δισ., πράγμα που οδηγεί στη διάλυση το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία, ενώ το χρέος, αν καλυφθούν οι τράπεζες με νέα κεφαλαιοποίηση θα φτάσει σε νέα απλησίαστα ύψη.
Η τραγωδία είναι ότι η πολιτική τάξη της χώρας όχι μόνο δεν θέλει να δει την ερείπωση αλλά και συνεχίζει ακάθεκτη στην οδό Αβύσσου να μετράει τους αριθμούς.

Για την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Ευγενείας Τζωρτζη, το οποίο δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

ΣΤΑ 57 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΕΚΤΙΝΑΧΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ
ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΙΣ 600.000 ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΣΤΕΓΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ
Σε ύψη ρεκόρ, που προσεγγίζουν τα 57 δισ. ευρώ, έχουν εκτοξευθεί τα κόκκινα δάνεια που δεν αποπληρώνονται για διάστημα άνω των τριών μηνών. Η έκρηξη των επισφαλειών συμβαδίζει με την εκτίναξη της ανεργίας που κινείται με ρυθμό 25% και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για πρόσθετη ύφεση 7% - 8% το 2013 και το 2014.
Τα στοιχεία για το ύψος των καθυστερήσεων δείχνουν ότι ένα στα τέσσερα δάνεια δεν εξυπηρετείται, εξέλιξη που εντείνει τις πιέσεις και για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα, οδηγώντας σε πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις, που θα επιβαρύνουν περαιτέρω το, ούτως ή άλλως, εκτός ελέγχου κρατικό χρέος.
ΡΕΚΟΡ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ
Ο κύριος όγκος των επισφαλειών προκύπτει από την επιχειρηματική δραστηριότητα, που συγκεντρώνει το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 25%, ανεβάζοντας τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται στα 33 δισ. ευρώ. Ακολουθούν τα στεγαστικά δάνεια, οι καθυστερήσεις των οποίων αγγίζουν το ιστορικό ρεκόρ του 20% και φθάνουν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ στο 30% έχουν σκαρφαλώσει τα «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια και οι κάρτες. Το υψηλό επίπεδο των επισφαλειών παρατηρείται παρά τις σημαντικές ρυθμίσεις στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στις οποίες έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα οι τράπεζας, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει πλέον τις 665.000 περίπου και το ύψος τους τα 20 δισ. ευρώ.
Στα αιτήματα για ρυθμίσεις θα πρέπει να προστεθεί και η μαζική προσφυγή δανειοληπτών στα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας για την ένταξή τους στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ο αριθμός των οποίων προσεγγίζει πλέον τις 26.000, παραπέμποντας την εκδίκαση των υποθέσεων αυτών ακόμη και μετά το 2017. Οι μισές προσφυγές σε σχέση με αυτές που έχουν κατατεθεί αφορούν στεγαστικά δάνειακαι οι υπόλοιπες αφορούν καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, ενώ προέρχονται μόνο από φυσικά πρόσωπα, στον βαθμό που ο νόμος δεν επιτρέπει την ένταξη επαγγελματιών.
Το υπουργείο Ανάπτυξης επεξεργάζεται ήδη την αλλαγή του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ενώ σε συνεννόηση με τις τράπεζες, προωθεί και ρύθμιση για τη μείωση κατά 30% της μηνιαίας δόσης που πληρώνουν οι δανειολήπτες. Η ρύθμιση μπορεί να λάβει οριζόντιο χαρακτήρα και θα προωθηθεί παράλληλα με τις αλλαγές στο 3896/2010 -γνωστό ως νόμο Κατσέλη- αλλά και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα προβλεφθούν για όσους εντάχθηκαν στη μαύρη λίστα της Τειρεσίας από το 2009 έως και το 2014, αλλά αποπλήρωσαν τις οφειλές τους. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα είδος αμνηστίας, που θα επιβραβεύει εκείνους που παρά τις δυσκολίες που συνάντησαν ανταποκρίθηκαν στην αποπληρωμή των οφειλών τους.
Σε ό,τι αφορά τον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, πυρήνας των αλλαγών που αναμένεται να αποφασιστούν είναι η πρόβλεψη που θα συμπεριληφθεί στον νόμο, ώστε να συνεχίζεται η αποπληρωμή του δανείου από τον δανειολήπτη που καταθέτει αίτηση υπαγωγής στον νόμο και να μην παγώνει η καταβολή δόσεων. Το ύψος της δόσης θα καθορίζεται ουσιαστικά από τον ίδιο και θα είναι ανάλογο της πρότασης που έχει υποβάλει ο οφειλέτης στο Ειρηνοδικείο. Με τον τρόπο αυτό θα υπάρχει δυνατότητα αποπληρωμής μέρους της οφειλής μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης και θα αποφευχθεί η συσσώρευση του χρέους, ή επισφαλειών για τις τράπεζες, αλλά και η κατάχρηση του νόμου από μερίδα δανειοληπτών.
ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗΣ
Μεταξύ των αλλαγών που προγραμματίζονται είναι η δυνατότητα επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής του στεγαστικού δανείου για τη διάσωση πρώτης κατοικίας, που σήμερα με βάση τον νόμο διαμορφώνεται στα 20 χρόνια. Το σχετικό χρονικό διάστημα αποδεικνύεται βραχύ και στόχος είναι η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής έως και τα 40 χρόνια, με βάση και την ηλικία του οφειλέτη. Οι τράπεζες τάσσονται υπέρ της επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής και των καταναλωτικών δανείων για διάστημα πέραν των τεσσάρων ετών που ισχύει σήμερα, στον βαθμό που, όπως υποστηρίζουν, η τετραετία οδηγεί σε γενναιόδωρες διαγραφές δανείων. Σύμφωνα με την ίδια λογική, οι ρυθμίσεις που αποφασίζονται σήμερα από τα αρμόδια δικαστήρια θα πρέπει να είναι οριστικές για τους ηλικιωμένους, αλλά όχι για τις περιπτώσεις δανειοληπτών που είναι σήμερα κοντά στην ηλικία των 40 ετών, οι οποίες θα πρέπει να επανεξετάζονται μετά την πάροδο της κρίσης.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ
Συρρίκνωση κατά 4,8% παρουσίασε η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον Αύγουστο, περιορίζοντας το χρέος του ιδιωτικού τομέα στα 233 δισ. ευρώ από 252,5 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2011. Ο ρυθμός χρηματοδότησης των επιχειρήσεων υπήρξε αρνητικός κατά 5,3% και το χρέος των επιχειρήσεων μειώθηκε στα 111 δισ. ευρώ, ενώ στα 7 δισ. ευρώ και 13,9 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών αντίστοιχα. Σε ό,τι αφορά τα νοικοκυριά, ο ρυθμός χρηματοδότησης υπήρξε επίσης αρνητικός κατά 4,2% και το χρέος τους διαμορφώθηκε στα 108,1 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 75,5 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές από στεγαστικάδάνεια, ενώ στα 32,6 δισ. ευρώ διαμορφώθηκε το χρέος από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες.
Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2012.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου