Επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και των τριών κομμάτων (Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ) που τη στηρίζουν εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε το πρόγραμμα του για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να μιλάει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 77η ΔΕΘ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι ήρθε στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο και «δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα σε όσα πέρσι υποσχέθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση και όσα φέτος κάνει ως κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Σαμαρά στην τελετή εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε. Έτσι απλά και τόσο κυνικά. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε όλοι: όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή;
Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;»
Όσο για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτό το πακέτο μέτρων είναι το τελευταίο, σχολίασε πως ούτε το τελευταίο πακέτο θα είναι, ούτε το τελευταίο ψέμα του κ. Σαμαρά.
Σε ότι αφορά στις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τα περί «λόμπι της δραχμής» , ο κ. Τσίπρας απάντησε: « Φαντασιώνεται, ο πρωθυπουργός, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη. Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής». Ένα λόμπι που πεισματικά αρνείται να κατονομάσει. Τη στιγμή που συμμαχεί με το μόνο πραγματικό και ορατό λόμπι, το «λόμπι της χρεοκοπίας» αυτού του τόπου, που έδωσε γη και ύδωρ τον Ιούνη για να τον κάνει πρωθυπουργό».
Χαρακτήρισε «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου» τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη και για τον πρωθυπουργό που παρομοίασε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με Κασσάνδρα που τη διέψευσε, παρατήρησε: «Αν κάποιον έχει διαψεύσει ο κ. Σαμαράς είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Κανέναν άλλο.
Γιατί από το 2009, όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις επιπτώσεις από την προσφυγή στο ΔΝΤ και το ολέθριο Μνημόνιο έχουν επαληθευτεί.
«Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε αρκετές φορές ο κ. Τσίπρας και εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ απηύθυνε πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο γύρω από το όραμα του για τη νέα Ελλάδα, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Δεν ήρθα για να σας μιλήσω για το χθες.
Ήρθα να σας μιλήσω για το αύριο. Ήρθα για να σας καλέσω να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ΄ ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά
«Είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή», σημείωσε και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις συνέπειες της εφαρμογής του Μνημονίου σχετικά με την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και τα μεγάλα προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους τομείς. Παράλληλα ανέπτυξε το σχέδιο του για τη δυνατότητα να βγει η χώρα σε ένα «μετα-τροικανό ξέφωτο», δίνοντας ταυτόχρονα τέλος στη δράση ενός σάπιου πολιτικού προσωπικού, ενώ προέβλεψε άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ στην εξουσία. Δυόμιση χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε έρημη χώρα, είπε. «Κατάντησαν τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων δημοσιονομικό ισοδύναμο της ασυδοσίας της διαπλοκής. Ποδοπατούν κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος. Επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αναλγησία. Συμπεριφέρονται ως αυτό που πραγματικά είναι: μια μεταβατική διαχείριση για την τακτοποίηση φίλων, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το λαό. Πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο, διότι «τότε θα έχει σαπίσει η κοινωνία», ενώ τόνισε πως η Αριστερά είναι έτοιμη να εγκαινιάσει, ως κυβέρνηση, μια από τις επόμενες ΔΕΘ.
Για το Μνημόνιο είπε ότι πέρα από τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων, επέφερε και μια ακόμη σημαντική κρίση, την κρίση της δημοκρατίας και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, υπογραμμίζοντας: «Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση». Στόχος του είναι να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.
Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είπε ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», από
την οποία έχουν «γαντζωθεί» τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με 8 στόχους:.
1. Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
2. Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
3. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
4. Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων.
Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας.
Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη.
Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
5. Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
6. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
7. Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
8. Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας.
Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.
Για την αύξηση των εσόδων πρότεινε:
1. Την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,
2. Την καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,
3. Την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό.
Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα καταθέσει προτάσεις νόμου «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Δήλωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα βάλει τέλος στη συγκάλυψη σκανδάλων. Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιτροπές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997» και των «Special Olympics -Αθήνα 2011».
Προτεραιότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του σε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης που είναι ο αγροτοδιατροφικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, ο βιομηχανικός, η περιβαλλοντική τεχνολογία και έρευνα και οι κατασκευές.
Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής και Μεσογειακής κι αυτό σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Θα εργαστεί, επίσης, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι είναι η πόλη της «Φεντερασιόν», του Μάη του ΄36, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. Σημείωσε ότι φέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της μέσα σε δυσμενείς συνθήκες . Επισήμανε πως μετέωρα έμειναν, επί δεκαετίες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για την αναβάθμισή της και τη μετατροπή της σε δυναμικό πρωταγωνιστή στις βαλκανικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εξελίξεις και υπογράμμισε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη ζει με πολύ επώδυνο τρόπο τα μνημονιακά δεινά.
Η ανεργία πλησιάζει το 30%, τα λουκέτα στα μαγαζιά, η διάλυση του παραγωγικού ιστού, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση προγραμματίζει νέα πλήγματα στην περιοχή, νέα οικολογικά εγκλήματα και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε κατηγορηματικά «ΟΧΙ» στην παρακμή, να διακηρύξουμε ότι η Θεσσαλονίκη δικαιούται κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και την πολιτιστική αναγέννηση αυτού του τόπου».
Τον κ. Τσίπρα προσφώνησε ο πρόεδρος της Helexpo Α.Ε. , Πάρις Μαυρίδης, και σε κάποιο σημείο ένα μέρος του ακροατηρίου τον αποδοκίμασε, χωρίς να δοθεί άλλη διάσταση στο ζήτημα. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ομιλία του ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Θεόδωρος Σουμπάσης κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να μιλάει ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην 77η ΔΕΘ και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ότι ήρθε στη ΔΕΘ το περασμένο Σάββατο και «δεν ζήτησε ούτε μία συγγνώμη για την κραυγαλέα διάσταση ανάμεσα σε όσα πέρσι υποσχέθηκε ως αξιωματική αντιπολίτευση και όσα φέτος κάνει ως κυβέρνηση».
Αναφερόμενος στην ομιλία του κ. Σαμαρά στην τελετή εγκαινίων της 77ης ΔΕΘ, ο κ. Τσίπρας σχολίασε: «Ξεκίνησε την ομιλία του, λέγοντας ότι θέλει να σας πει αλήθειες. Με έμμεσο τρόπο δηλαδή, σας είπε ότι μέχρι πρότινος δεν έλεγε αλήθειες. Έλεγε ψέματα για να κερδίσει τη ψήφο σας. Και όποιος τον πίστεψε την πάτησε. Έτσι απλά και τόσο κυνικά. Εύλογα, λοιπόν, αναρωτιόμαστε όλοι: όταν ο σημερινός πρωθυπουργός καταψήφιζε το πρώτο Μνημόνιο, επεδίωκε την επιστροφή της χώρας στη δραχμή;
Όταν ο κ. Κουβέλης καταψήφιζε και το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο, ήθελε κι αυτός την επιστροφή στη δραχμή;»
Όσο για τη δήλωση του πρωθυπουργού ότι αυτό το πακέτο μέτρων είναι το τελευταίο, σχολίασε πως ούτε το τελευταίο πακέτο θα είναι, ούτε το τελευταίο ψέμα του κ. Σαμαρά.
Σε ότι αφορά στις κατηγορίες του πρωθυπουργού προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α για τα περί «λόμπι της δραχμής» , ο κ. Τσίπρας απάντησε: « Φαντασιώνεται, ο πρωθυπουργός, σαν άλλος Δον Κιχώτης, μάχες με αόρατους εχθρούς στο εσωτερικό της χώρας. Τους οποίους δήθεν κατατροπώνει με τη βοήθεια των δύο Σάντσο Πάντσα που τον υποβαστάζουν, του κ. Βενιζέλου και του κ. Κουβέλη. Αλλά ποιους ανεμόμυλους κατατροπώνει στην οργιώδη φαντασία του ο κ. Σαμαράς; To αόρατο «λόμπι της δραχμής». Ένα λόμπι που πεισματικά αρνείται να κατονομάσει. Τη στιγμή που συμμαχεί με το μόνο πραγματικό και ορατό λόμπι, το «λόμπι της χρεοκοπίας» αυτού του τόπου, που έδωσε γη και ύδωρ τον Ιούνη για να τον κάνει πρωθυπουργό».
Χαρακτήρισε «τριανδρία της χρεοκοπίας του λαού και του τόπου» τους κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη και για τον πρωθυπουργό που παρομοίασε τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α με Κασσάνδρα που τη διέψευσε, παρατήρησε: «Αν κάποιον έχει διαψεύσει ο κ. Σαμαράς είναι τον ίδιο του τον εαυτό. Κανέναν άλλο.
Γιατί από το 2009, όλες οι πολιτικές εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για τις επιπτώσεις από την προσφυγή στο ΔΝΤ και το ολέθριο Μνημόνιο έχουν επαληθευτεί.
«Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια», ήταν η φράση που χρησιμοποίησε αρκετές φορές ο κ. Τσίπρας και εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ απηύθυνε πατριωτικό και δημοκρατικό προσκλητήριο γύρω από το όραμα του για τη νέα Ελλάδα, ανεξάρτητα από το τι ψήφισε ο καθένας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου. «Δεν ήρθα για να σας μιλήσω για το χθες.
Ήρθα να σας μιλήσω για το αύριο. Ήρθα για να σας καλέσω να σχεδιάσουμε και να δημιουργήσουμε μαζί την Ελλάδα που ονειρευόμαστε. Να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα, απαλλάσσοντας το λαό και τον τόπο από το Μνημόνιο της καταστροφής. Αντικαθιστώντας το μ΄ ένα εθνικό σχέδιο για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας», είπε χαρακτηριστικά
«Είναι η ώρα να σταματήσουμε την καταστροφή», σημείωσε και παρουσίασε αναλυτικά στοιχεία για τις συνέπειες της εφαρμογής του Μνημονίου σχετικά με την εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη και τα μεγάλα προβλήματα στην υγεία, στην παιδεία και σε άλλους τομείς. Παράλληλα ανέπτυξε το σχέδιο του για τη δυνατότητα να βγει η χώρα σε ένα «μετα-τροικανό ξέφωτο», δίνοντας ταυτόχρονα τέλος στη δράση ενός σάπιου πολιτικού προσωπικού, ενώ προέβλεψε άνοδο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΕΚΜ στην εξουσία. Δυόμιση χρόνια εφαρμογής του Μνημονίου έχουν μετατρέψει την Ελλάδα σε έρημη χώρα, είπε. «Κατάντησαν τα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων δημοσιονομικό ισοδύναμο της ασυδοσίας της διαπλοκής. Ποδοπατούν κάθε έννοια δημοσίου συμφέροντος. Επιδεικνύουν τη μέγιστη δυνατή κοινωνική αναλγησία. Συμπεριφέρονται ως αυτό που πραγματικά είναι: μια μεταβατική διαχείριση για την τακτοποίηση φίλων, πριν από την ανάληψη της εξουσίας από το λαό. Πριν την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ». Επισήμανε, μάλιστα, ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν περιμένει να πέσει η κυβέρνηση σαν ώριμο φρούτο, διότι «τότε θα έχει σαπίσει η κοινωνία», ενώ τόνισε πως η Αριστερά είναι έτοιμη να εγκαινιάσει, ως κυβέρνηση, μια από τις επόμενες ΔΕΘ.
Για το Μνημόνιο είπε ότι πέρα από τη βίαιη υποτίμηση της εργασίας, των περιουσιών και των επιχειρήσεων, επέφερε και μια ακόμη σημαντική κρίση, την κρίση της δημοκρατίας και αναφέρθηκε στο ζήτημα της Χρυσής Αυγής, λέγοντας: «Επιφαινόμενο της κρίσης της δημοκρατίας είναι η ανερχόμενη απειλή του φασισμού. Τα σύγχρονα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής, που αποτελεί γέννημα θρέμμα, αλλά και τελευταίο αποκούμπι του συστήματος, χρήσιμο εργαλείο αποπροσανατολισμού και αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας. Προειδοποιούμε, λοιπόν, όσους απεργάζονται σχέδια αποσταθεροποίησης για να αποπροσανατολίσουν και να ενοχοποιήσουν το λαό μας που αγωνίζεται και αντιστέκεται, ότι τα σχέδιά τους θα πέσουν στο κενό. Η πολιτική τους στηρίζεται στο φόβο, στη βία και στη τρομοκρατία και γεννά εκτρώματα απειλητικά για τη δημοκρατία».
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, υπογραμμίζοντας: «Κοιτάζουμε το λαό στα μάτια και δεσμευόμαστε να ακυρώσουμε το Μνημόνιο και να επαναδιαπραγματευτούμε τη δανειακή σύμβαση». Στόχος του είναι να διεκδικήσει μέσα από την επαναδιαπραγμάτευση της δανειακής σύμβασης, μορατόριoυμ στην πληρωμή των τόκων του εξωτερικού χρέους για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και τη διαγραφή σημαντικού μέρους από το υπόλοιπο και την αποπληρωμή του με ρήτρα ανάπτυξης, όπως ακριβώς συνέβη και για τη Γερμανία, το 1953.
Σχετικά με την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, είπε ότι είναι μια «επικίνδυνη αυταπάτη», από
την οποία έχουν «γαντζωθεί» τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης, διότι «παρατείνει το μαρτύριο του Μνημονίου και επιβαρύνει τη χώρα με νέα δάνεια για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που θα προκύψει».
Ο επικεφαλής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου της κοινοβουλευτικής ομάδας για την επαναφορά του κατώτατου μισθού, της μετενέργειας και του επιδόματος ανεργίας, στα επίπεδά τους πριν από το δεύτερο Μνημόνιο. Όπως, επίσης, και για την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αλλά και την επανασύσταση των Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας.
Ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας με 8 στόχους:.
1. Την άμεση ανύψωση ασπίδας προστασίας στην κοινωνία, ώστε να αναχαιτισθεί η εξελισσόμενη ανθρωπιστική κρίση,
2. Τη μείωση της ανεργίας με γρήγορους ρυθμούς,
3. Την εξασφάλιση των αναγκαίων κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, με την αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης για την εκπαίδευση, την υγεία και την κοινωνική προστασία,
4. Την επάρκεια της χώρας σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.
Στηρίζοντας την εγχώρια παραγωγή γενοσήμων και βασικών φαρμάκων.
Ενθαρρύνοντας την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη υποκατάσταση εισαγωγών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 75% της φαρμακευτικής δαπάνης αφορά 98 φάρμακα σε σύνολο 6000, από τα οποία μόνο δύο παράγονται στη χώρα μας.
Θα ιδρύσουμε εθνική φαρμακαποθήκη.
Και, αντί να χρηματοδοτούμε έμμεσα από τον κρατικό προϋπολογισμό το μάρκετινγκ των φαρμακευτικών εταιρειών, θα χρηματοδοτήσουμε απευθείας την επιστημονική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου.
5. Τη μείωση της ελλειμματικότητας της οικονομίας,
6. Την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος προστασίας των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος,
7. Την ανάπτυξη των δημόσιων μαζικών μεταφορών και ιδιαίτερα του σιδηροδρόμου σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και των συνδυασμένων και των οδικών δημόσιων μεταφορών. Όπως και των θαλάσσιων μεταφορών ανάμεσα στα νησιά. Με την ίδρυση δημόσιου-κοινωνικού ακτοπλοϊκού φορέα.
8. Την περαιτέρω ενίσχυση της ναυτιλίας.
Με τη σύναψη εθνικής προγραμματικής συμφωνίας με τον κλάδο της ναυτιλίας και τον εφοπλιστικό κόσμο.
Είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θα επαναφέρει και την ΑΤΕ και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε δημόσιο-κοινωνικό έλεγχο.
Για την αύξηση των εσόδων πρότεινε:
1. Την προοδευτική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος,
2. Την καθιέρωση πλήρους και καθολικού ηλεκτρονικού περιουσιολογίου,
3. Την αναδιοργάνωση, τον εκσυγχρονισμό και τη στελέχωση των εφοριών με εξειδικευμένο προσωπικό.
Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία δημόσιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα καταθέσει προτάσεις νόμου «νέα σεισάχθεια» για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις και τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.
Δήλωσε ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α δεν θα επιτρέψει την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και θα βάλει τέλος στη συγκάλυψη σκανδάλων. Ηδη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμη να καταθέσει ερωτήσεις και αιτήσεις κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τον διαχειριστικό έλεγχο στις επιτροπές διοργανώσεις αθλητικών γεγονότων παγκόσμιας εμβέλειας όπως αυτές των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004», της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, Θεσσαλονίκη 1997» και των «Special Olympics -Αθήνα 2011».
Προτεραιότητα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α είναι η εκπόνηση εθνικής στρατηγικής για την αξιοποίηση του φυσικού και ορυκτού πλούτου με όρους δημόσιου συμφέροντος, η ενίσχυση του ρόλου του δημοσίου στα ΕΛΠΕ και τη ΔΕΠΑ, καθώς και η αναβάθμιση του ΙΓΜΕ.
Το πρόγραμμά του ΣΥ.ΡΙΖ.Α για την ανασυγκρότηση εστιάζει τις εξειδικευμένες κατευθύνσεις του σε πόλους παραγωγής και ανάπτυξης που είναι ο αγροτοδιατροφικός, ο τουριστικός, ο ενεργειακός, ο βιομηχανικός, η περιβαλλοντική τεχνολογία και έρευνα και οι κατασκευές.
Για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής τόνισε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας, πολυδιάστατης, ενεργητικά φιλειρηνικής εξωτερικής πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης και του ρόλου της Ελλάδας ως χώρας Ευρωπαϊκής, Βαλκανικής και Μεσογειακής κι αυτό σημαίνει και βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Θα εργαστεί, επίσης, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στη διαφορά για το όνομα της Π.Γ.Δ.Μ., στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Λύση σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις. Τόνισε πως «απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, για μια βιώσιμη λύση και ειλικρινή συνεργασία, δεν είναι μόνο η ονομασία αλλά κυρίως η άρση των αλυτρωτικών προταγμάτων από τη θεσμική συγκρότηση του κράτους των γειτόνων μας».
Σχετικά με τη Θεσσαλονίκη υπενθύμισε ότι είναι η πόλη της «Φεντερασιόν», του Μάη του ΄36, του Νίκου Νικηφορίδη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και του Γιώργη Τσαρουχά. Σημείωσε ότι φέτος η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της μέσα σε δυσμενείς συνθήκες . Επισήμανε πως μετέωρα έμειναν, επί δεκαετίες, «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» για την αναβάθμισή της και τη μετατροπή της σε δυναμικό πρωταγωνιστή στις βαλκανικές, οικονομικές και πολιτιστικές, εξελίξεις και υπογράμμισε: «Σήμερα η Θεσσαλονίκη ζει με πολύ επώδυνο τρόπο τα μνημονιακά δεινά.
Η ανεργία πλησιάζει το 30%, τα λουκέτα στα μαγαζιά, η διάλυση του παραγωγικού ιστού, η περιβαλλοντική υποβάθμιση, συνθέτουν την εικόνα της πόλης. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η σημερινή κυβέρνηση προγραμματίζει νέα πλήγματα στην περιοχή, νέα οικολογικά εγκλήματα και νέες ιδιωτικοποιήσεις. Εμείς είμαστε εδώ για να πούμε κατηγορηματικά «ΟΧΙ» στην παρακμή, να διακηρύξουμε ότι η Θεσσαλονίκη δικαιούται κεντρική θέση στο σχέδιο για την ανασυγκρότηση της Ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, και την πολιτιστική αναγέννηση αυτού του τόπου».
Τον κ. Τσίπρα προσφώνησε ο πρόεδρος της Helexpo Α.Ε. , Πάρις Μαυρίδης, και σε κάποιο σημείο ένα μέρος του ακροατηρίου τον αποδοκίμασε, χωρίς να δοθεί άλλη διάσταση στο ζήτημα. Μεταξύ αυτών που παρακολούθησαν την ομιλία του ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, πρόεδροι Επιμελητηρίων, ομοσπονδιών και παραγωγικών φορέων, ο πρόεδρος της ΔΕΘ Α.Ε. Θεόδωρος Σουμπάσης κ.α.
Πηγή: ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου