Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Cosco: Πρώτη νίκη εργαζομένων στη «ναυαρχίδα» του Success Story



Την πρώτη τους νίκη πέτυχαν οι εργαζόμενοι της Cosco που την Παρασκευή κήρυξαν απεργίακαταγγέλλοντας τον «εργασιακό μεσαίωνα» που επικρατεί στην εταιρεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες η διοίκηση ανακοίνωσε πως θα ικανοποίησει μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ για τα υπόλοιπα ανέφερε πως θα συνεχιστούν οι συζητήσεις. Πρόκειται για την πρώτη κινητοποίηση των εργαζομένων στην Cosco, έπειτα από τέσσερα χρόνια, τη «ναυαρχίδα» του Success Story που ευαγγελίζεται ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος πρόσφατα επισκέφτηκε, για τέταρτη φορά μέσα σε ένα χρόνο, τις εγκαταστάσεις της κινεζικής εταιρείας. 

Την Παρασκευή τα ξημερώματα, οι εργαζόμενοι της νυχτερινής βάρδιας αρνήθηκαν να βγουν από το χώρο του Terminal και έκλεισαν την είσοδο εμποδίζοντας την πρόσβαση στο χώρο των κοντέινερ. Λίγες ώρες αργότερα την εμφάνισή τους στο σημείο έκαναν τα ΜΑΤ. Όπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, την Πέμπτη, από την πλευρά της διοίκησης υπήρξε  προσβλητική συμπεριφορά απέναντι τους και έτσι ελήφθη απόφαση να προχωρήσουν στην κινητοποίηση.
Σε πρώτη φάση οι εργαζόμενοι συζήτησαν τα αιτήματά τους με τη διοίκηση. Καθώς δεν υπήρξε κάποια ανταπόκριση οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε συνέλευση και αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεών τους έως τη Δευτέρα με στόχο να προχωρήσουν και στη δημιουργία σωματίου. Το Σάββατο ανακοινώθηκε από τη διοίκηση πως θα ικανοποιήσει μέρος των αιτημάτων των εργαζομένων, ενώ για τα υπόλοιπα η συζήτηση θα συνεχιστεί. Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι εργαζόμενοι τερμάτισαν την απεργιακή τους κινητοποίηση καθώς δηλώνουν ικανοποιημένοι σε πρώτη φάση.  
Ένα από τα αιτήματα που ικανοποιήθηκαν είναι η αναγνώριση του επαγγέλματος τους ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού, η αύξηση του ημερομισθίου, αλλά και η αύξηση σε «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα. Επίσης η διοίκηση αποδέχτηκε το αυτονόητο, δηλαδή την αναγνώριση των ατυχημάτων στο χώρο εργασίας ως εργατικά ατυχήματα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν συνέβαινε. Σχετικά με τους μισθούς ανακοίνώθηκε πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν για το ενδεχόμενο αυξήσεων. 
Αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων:
  • Να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Να αναγνωριστεί το επάγγελμα ως βαρύ και ανθυγιεινό.
  • Να αυξηθεί το ημερομίσθιο.
  • Να αυξηθεί η «πόστα» σε κάθε γερανογέφυρα στα 5 άτομα από 3 που είναι σήμερα (ήταν 4 άτομα και μειώθηκε κατά ένα).
  • Να πληρώνεται η καβοδεσία, οι υπερωρίες, τα Σαββατοκύριακα και οι αργίες.
  • Να δηλώνονται τα εργατικά ατυχήματα γιατί αυτή τη στιγμή μεταφέρουν τραυματίες με ΙΧ.
  • Να καταβληθεί ειδικό επίδομα στους εναερίτες.
  • Να δοθεί επίδομα επικινδυνότητας.
  • Να υπολογίζονται οι τριετίες.
  • Να φτιαχτεί επιτροπή εργαζόμενων που θα συζητάει τα προβλήματα στον χώρο.
  • Να υπάρξουν διαλείμματα μέσα στις βάρδιες
  • Να καταργηθούν τα 16ωρα εργασίας.
  • Να υπάρξει κανονισμός εργασίας.
  • Να καταβληθούν τα οφειλόμενα.
«Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται καν για την τήρηση προσχημάτων κι αυτό το αποδεικνύει η παράνομη παρουσία των ΜΑΤ σε ένα χώρο τον όποιο σύμφωνα με τους νόμους την εποπτεία ασκεί το λιμενικό», δήλωσε νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ,Παναγιώτης Λαφαζάνης, εκφράζοντας την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στους εργαζομένους. «Το ποτήρι ξεχείλισε για τους εργαζομένους», τόνισε μιλώντας στο Κόκκινο και υπογράμμισε πως επικρατούν πραγματικές συνθήκες κάτεργου στο συγκεκριμένο χώρο. 
Επίσης με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε «την προσπάθεια καταστολής των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην κινεζική εταιρεία COSCO», απαιτώντας την άμεση αποχώρηση των αστυνομικών δυνάμεων, που όπως σημείωνε στη σχετική ανακοίνωση βρίσκονταν «παρανόμως» στην περιοχή των εγκαταστάσεων της COSCO σε χώρο ευθύνης του Λιμενικού Σώματος.
Στήριξη και από τη ΓΣΕΕ
Τη συμπαράστασή της στον αγώνα των εργαζομένων στην COSCO εξέφρασε με ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ, τονίζοντας ότι θα συμβάλλει με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει, ώστε να προστατευτεί το δικαίωμα συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων και να γίνουν δεκτά όλα τα δίκαια αιτήματά τους. Στην ανακοίνωση της, η ΓΣΕΕ σημείωσε ότι διαχρονικά έχει καταγγείλει τις συνθήκες εργασίας στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) στο λιμάνι του Πειραιά, που ελέγχει και εκμεταλλεύεται η COSCO, καθώς επίσης ότι «βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων που απεργούν για πρώτη φορά και καταγγέλλουν ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα και εργασιακό Μεσαίωνα».
Η κυβέρνηση, τόνισε η ΓΣΕΕ, «πέρα από τις επικοινωνιακού χαρακτήρα φιέστες και τις ξεναγήσεις εμπέδωσης της περίφημης «ελληνοκινεζικής συνεργασίας», οφείλει να προστατεύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στις πρώην (κερδοφόρες και εκποιημένες άρον άρον) κρατικές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι οι εργαζόμενοι σε αυτές θα έχουν δικαιώματα και δεν θα εργάζονται σε «συνθήκες γαλέρας»».
http://tvxs.gr/news/ellada/cosco-apergia-sti-%C2%ABnayarxida%C2%BB-toy-success-story

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου