Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΝΕΑ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ

(Κυρ. 20/7/17 – 12:07)
Με μεγάλη επιτυχία εξελίσσεται η απεργίαπου για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή έχει κηρύξει η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας για τις 20 Ιούλη, ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Τα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας αλλά και των μεγάλων πόλεων, ιδιαίτερα ταμικρομεσαία εμπορικά καταστήματα, είναι από το πρωί της Κυριακής κλειστά, η κίνηση των καταναλωτών είναι από περιορισμένη έως ανύπαρκτη, ενώ με επιτυχία διεξάγονται οιπρογραμματισμένες συγκεντρώσεις εμποροϋπαλλήλων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
«Η Ομοσπονδία μας, μαζί με τα σωματεία – μέλη της και όλους τους εργαζόμενους στο Εμπόριο, δεν υποστέλλει τη σημαία του αγώνα και της αντίστασης μας, ενάντια στο καταστροφικό για τον κλάδο και τους εργαζόμενους κυριακάτικο ανοιγμα των καταστημάτων», αναφέρει στη σχετικήανακοίνωση – κάλεσμα και συνεχίζει:
«Αυτοί καταστρατηγούν την κυριακάτικη αργία. Εμείς απαντάμε με απεργία. Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή, στις στις 20.7.2014, τα εμπορικά καταστήματα πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν. Αυτή τη φορά στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονιακού Ν. 4177/2013, ο οποίος προβλέπει την ελεύθερη κυριακάτικη λειτουργία όλων των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο όλων των καταστημάτων (μικρών και μεγάλων) σε όλη τη χώρα κατά την περίοδο των θερινών εκπτώσεων».
«Για ακόμη μια Κυριακή οι εργαζόμενοι καλούνται να γίνουν δούλοι! Καλούνται για μια ακόμα φορά να μην ξεκουραστούν, να ξαναδουλέψουν δωρεάν για τους εργοδότες – ιδίως στις μεγάλες αλυσίδες, στα malls, στα εκπτωτικά χωριά και στους πολυεθνικούς ομίλους- χωρίς καν να πάρουν πρόσθετη αμοιβή ή πρόσθετο ρεπό, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας και της δήθεν «ελεύθερης λειτουργίας» της αγοράς. Η Κυβέρνηση της Τρόικας μαζί με τους μεγαλοεργοδότες συνεχίζει να καταστρέφει το Εμπόριο και τους Εργαζόμενους μέσα από την Κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων», τονίζει η Ομοσπονδία και καταλήγει: «Εμείς τους ξαναλέμε: Ποτέ την Κυριακή! Απεργούμε όλοι. Κανείς Εργαζόμενος στη Δουλειά του την Κυριακή 20 Ιουλίου».
Ο ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ
Από την πλευρά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών δηλώνει πως «μένει αμετακίνητος στη θέση του για τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων της Αθήνας μόνο τις 7 παραγωγικές Κυριακές του χρόνου», όπως αυτές καθορίστηκαν με νόμο του 2013. Όπως διευκρινίζει η σημερινή Κυριακή, 20 Ιουλίου, «προς αποφυγή σύγχυσης», είναι μια από αυτές τις επτά «παραγωγικές» Κυριακές και επομένως τα καταστήματα θα ανοίξουν. Υπενθυμίζεται πως την προηγούμενη Κυριακή η συμμετοχή στην απεργία ήταν μεγάλη τόσο από τους εμποροϋπάλληλους εμποροϋπάλληλους, όσο και από τους καταστηματάρχες.
ΚΑΛΕΣΜΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ “ΠΛΑΙΣΙΟ”
Στην Ερμού ήδη από το πρωί της Κυριακής έχει στηθεί μικροφωνική, ωστόσο συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί και έξω από το «Πλαίσιο» στο Σύνταγμα στις 11:00. Οι εργαζόμενοι έχουν καταγγείλει την πολιτική που εφαρμόζει η εταιρεία, που συνθλίβει τα εργατικά δικαιώματα και έχει απολύσει τα τελευταία τρία χρόνια πάνω από 500 εργαζόμενους. Το ζήτημα έφερε στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή 12 βουλευτών προς τον υπουργό Εργασίας, στην οποία κάνουν λόγο για συνθήκες «εργασιακής ζούγκλας» στην εταιρεία «Πλαίσιο Computers AEBE» με συνεχιζόμενες απολύσεις, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων και πρωτοφανή «πρωταθλήματα» επιβίωσης.
«Είναι απαράδεκτο μια κερδοφόρα επιχείρηση όπως το Πλαίσιο να επιβάλλει τόσο κακές εργασιακές συνθήκες στους υπαλλήλους της» ανέφερε ο Βασίλης Μπέκας, γενικός γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στο Πλαίσιο μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο».
Στην ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι του Πλαισίου αναφέρουν: «Είναι πλέον πρόδηλο ότι η εταιρεία Πλαίσιο έχει κυρήξει τον πόλεμο στους εργαζομένους της. Μοναδικός της σύμβουλος είναι η υπεροψία. Μια εταιρεία που έχτισε το όνομα της στα πτώματα των απολυμένων και εξοθούμενων σε παραίτηση υπαλλήλων της, οι οποίοι αριθμούν πάνω από 500 τα τελευταία 3 χρόνια.
Διακηρύσσει ότι δίνει εργασία σε 1100 άτομα αλλά αποκρύπτει το γεγονός ότι είναι μια εταιρεία πλυντήριο εργαζομένων. Η ίδια εταιρεία δηλώνει περήφανη κέρδη πάνω από 75% και την ίδια ώρα αντί να κάνει αυξήσεις (στο όπως είναι πλέον γνωστό) εντελώς πιεσμένο προσωπικό της, στρώνει το χαλί ενός εργασιακού μεσαίωνα.
Πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας. Με ενοικιαζόμενους εργαζομένους. Έχοντας 4ωρους εργαζομένους των οποίων τα βασικά δικαιώματα καταπατώνται με τον πιο βάναυσο τρόπο. Ατομικές συμβάσεις, “υποχρεωτικών” 10ωρων που έχουν “κενά σημεία” στη θέση των ωρών παραπάνω δουλειάς.
“Πρωταθλήματα” ανταγωνισμού μεταξύ των υπαλλήλων με έπαθλο την μη απολυσή τους, μηχανάκια χρονομέτρησης της παραγωγικότητας που μετράνε ακόμα και την ώρα που θα πάνε στην τουαλέτα και ένα σωρό άλλες πρακτικές που καθιστούν την ζωή των εργαζομένων της μαρτύριο. Τελευταίο επεισόδιο στο μακρύ αυτό σήριαλ του success story είναι η ανήθικη μεθόδευση της ώστε να αντικαταστήσει τους 8ωρους εργαζόμενους της, με 4ωρους σκλάβους! Προφασιζόμενη ένα σωρό ανούσιες αφορμές απολύει παλιούς για να φέρει καινούργιους, κάνοντας από επιλογή και όχι ανάγκη, την 4ωρη εργασία κανόνα και όχι εξαίρεση.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι πίσω από τους στατιστικούς πίνακες, τις βραβεύσεις και τις στημένες συνεντεύξεις, η εταιρεία Πλαίσιο Computers είναι μια εταιρεία, που πλήρως εναρμονισμένη με τις καθεστωτικές κυβερνήσεις των μνημονίων, τσακίζει το ηθικό του εργαζόμενου, σκοτώνει τον μικρό-επιχειρηματία ανοίγοντας 52 Κυριακές τον χρόνο και επί της ουσίας σπρώχνει την κοινωνία στην εξαθλίωση, δημιουργώντας σκλαβοπάζαρα για τους νέους εργαζομένους.»
Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17052:2014-07-20-09-06-58&catid=91:er-kinitopoiiseis&Itemid=274


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου