Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

Όταν οι σπουδαστές έπεσαν στη θάλασσα για να γλυτώσουν το ξύλο


Η φωτογραφία ελήφθη τον Δεκέμβριο του 1960 στον Σκαραμαγκά. Πρόκειται για ένα σπάνιο ντοκουμέντο από την Συλλογή Αρ. Μανωλάκου, από τις κινητοποιήσεις των σπουδαστών υπομηχανικών, που ξεσηκώθηκαν μετά την απόφαση του υπουργείου Παιδείας να χαρακτηρίσει τη σχολή τους τεχνική και όχι ανωτέρα, όπως επιθυμούσαν.
Απέναντί τους βρήκαν τους φοιτητές και τη διοίκηση της Πολυτεχνικής σχολής,  αλλά και τις αστυνομικές αρχές. Η πορεία τους  ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου 1960 από τη Θεσσαλονίκη και μετά από 22 ημέρες κατέληξε στην Αθήνα. Είχαν προγραμματίσει να κάνουν στάση στο Παλατάκι Χαϊδαρίου και στη συνέχεια να πορευτούν μέχρι το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και να καταθέσουν στεφάνι.
Ακολούθως, θα έδιναν το ψήφισμά τους στην κυβέρνηση. Ξημερώματα της 7ης Ιανουαρίου ξεκίνησαν από την Ελευσίνα, όπου είχαν διανυκτερεύσει, αλλά στο ύψος του Σκαραμαγκά τους περίμενε ισχυρή δύναμη της Χωροφυλακής και προσωπικά ο ανώτερος διοικητής πρωτευούσης κ. Τομαράς. Τους διεμήνυσε ότι έχει εντολή να μην τους επιτρέψει να κάνουν πορεία, αλλά να τους επιβιβάσει σε λεωφορεία.

«Έβρεξε»… κλομπ
Οι σπουδαστές συσκέφθηκαν και απάντησαν αρνητικά. Τότε οι χωροφύλακες προσπάθησαν να τους επιβιβάσουν βιαίως στα οχήματα και ακολούθησε πανδαιμόνιο. Έβρεχε καταρρακτωδώς και τα γκλοπ ανεβοκατέβαιναν ασταμάτητα πάνω στα κεφάλια των μαθητών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, 16 από αυτούς υποχρεώθηκαν να μπουν κακήν κακώς στα λεωφορεία, ενώ 78 διέφυγαν προς τη θάλασσα αναζητώντας σωτηρία!
Οι σπουδαστές παρέμειναν μέσα στο νερό και όταν ηρέμησαν κάπως τα πνεύματα έλαβαν την απόφαση να επιβιβαστούν τελικά στα λεωφορεία της χωροφυλακής και να φτάσουν βρεγμένοι στον προορισμό τους, ώστε να καταγγείλουν όσα υπέστησαν. Αντιπροσωπεία τους τελικά έφτασε μέχρι το γραφείο του προέδρου της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή και έδωσαν το ψήφισμά τους στον υπουργό προεδρίας  κ.Τσάτσο.
Στο κείμενό τους στρέφονταν κυρίως κατά του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, το οποίο υπέδειξαν ως κύριο υπεύθυνο της αναταραχής, καθώς θεώρησαν ότι κινεί τα νήματα για τη δική του κυριαρχία στον τεχνικό κόσμο και την εξαφάνιση των υπομηχανικών.

http://news247.gr/eidiseis/mixani-tou-xronou/mhxanh_toy_xronoy_otan_oi_spoydastes_epesan_sth_thalassa_gia_na_glytwsoyn_to_ksulo.2931832.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου