Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

(Πώς το είπε ο Σαμαράς... για μπάτσους που προστατεύουν την κοινωνία); Αρχιφύλακας του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας, συνελήφθη για αρχαιοκαπηλία
Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας εξάρθρωσε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Στο πλαίσιο της προδικαστικής έρευνας,  η εγκληματική δράση των εμπλεκομένων προσώπων, η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi) ενώ ταυτοποιήθηκαν οι επιμέρους ρόλοι τους, στο πλαίσιο της εσωτερικής διάρθρωσης της οργάνωσης.

Κεντρικό ρόλο στον «πυρήνα» του εγκληματικού δικτύου διαδραμάτιζε μια 52χρονη συλληφθείσα, η οποία είναι αρχαιοπώλης και διατηρεί κατάστημα εμπορίας αρχαιολογικών ειδών στο κέντρο της Αθήνας.
Η παραπάνω συνεργάζονταν, στο πλαίσιο των παρανόμων δραστηριοτήτων της, με 50χρονο συλληφθέντα και 49χρονο επίσης συλληφθέντα Αρχιφύλακα, ο οποίος υπηρετούσε στο Τμήμα Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
Επιπλέον, μετά από συντονισμένες ενέργειες προέκυψε διασύνδεση της 52χρονης σε υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας, πέραν των παραπάνω συνεργών της και με δύο ακόμα Έλληνες, οι οποίοι αναζητούνται.
Παράλληλα, αποκαλύφθηκε και περιφερειακός «κλώνος» του εγκληματικού δικτύου και διασύνδεση του 50χρονου συλληφθέντα με τρεις εκ των συλληφθέντων και δύο εκ των αναζητουμένων, για λογαριασμό των οποίων ο 50χρονος προέβαινε σε εκτίμηση αρχαίων αντικείμενων, που είχαν στην κατοχή τους, ενώ στη συνέχεια μεθόδευε τον τρόπο και την περαιτέρω διαδικασία πώλησης τους σε υποψήφιους αγοραστές.
Άμεσος συνεργάτης του 50χρονου, στις παράνομες δραστηριότητές του, προέκυψε ότι είναι 49χρονος συλληφθέντας.
Οι παραπάνω, από κοινού με άλλους τρεις συνεργούς τους, εκ των οποίων ο ένας διέθετε ειδικό μηχάνημα για ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων, μεθόδευαν ανασκαφή στην περιοχή της Πτολεμαΐδας, όπου προφανώς είχαν εντοπίσει αρχαία.
Πώς έγινε η επιχείρηση
Πρωινές ώρες χθες 23-07-2014, οργανώθηκε ευρείας κλίμακας αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής και συγκεκριμένα στην Αθήνα, το Γαλάτσι, του Ζωγράφου, την Καλλιθέα, το Χαλάνδρι, τις Αχαρνές, το Ελληνικό, τον Πειραιά, το Μαρκόπουλο, τη Βάρη και το Λαγονήσι, καθώς επίσης στην Καρδίτσα και την Κοζάνη.
Στόχος της αστυνομικής επιχείρησης ήταν η πλήρης αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης, η αποτροπή παράνομης διακίνησης αρχαίων αντικειμένων, καθώς και η ανεύρεση και παράδοση στους αρμοδίους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού, πολιτιστικών αγαθών της Χώρας μας,.
Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης, διενεργήθηκαν νομότυπες έρευνες σε οικίες, χώρους και οχήματα των εμπλεκομένων, από τις οποίες προέκυψαν τα ακόλουθα:
Στην οικία του 70χρονου συλληφθέντα βρέθηκε και κατασχέθηκε, μεταξύ άλλων:
Μεγάλος αριθμός αρχαίων αντικειμένων, μεταξύ των οποίων το προαναφερόμενο εξαιρετικά σπάνιο μαρμάρινο άγαλμα της ελληνορωμαϊκής περιόδου (1ος αιώνας π.Χ.), του γλύπτη της αρχαιότητος Πραξιτέλη, με προέλευση από την Αρκαδία, σωζομένου ύψους 0.65 μ. (δεν σώζονται τα κάτω άκρα από το ύψος των γονάτων).
Το άγαλμα αναπαριστά ανδρική νεανική μορφή, σχεδόν γυμνή, που φέρει διαγωνίως δορά λυγκός, με χαρακτηριστικά γνωρίσματα αρχαίου σατύρου. Το εν λόγω αρχαίο μνημείο το οποίο και κατασχέθηκε αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της τεχνοτροπίας του «χιασμού» (contrapposto) των κλασικών χρόνων και η αξία του εκτιμάται στο χρηματικό ποσό του 1.000.000 ευρώ.
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού διενεργείται λεπτομερής καταμέτρηση των αναιρεθέντων αρχαίων στην κατοχή του 70χρονου τα οποία θα μεταφερθούν προς φύλαξη στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.
Στην οικία της κόρης της 52χρονης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πέντε (5) φωτογραφίες που απεικονίζουν κεφαλή αγάλματος και τέσσερα (4) αποκόμματα χαρτιού με χειρόγραφες σημειώσεις, που αναγράφουν και στις δυο όψεις αριθμούς, πιθανόν χρηματικά ποσά και κωδικούς.
Στην οικία του 49χρονου στην Κατερίνη βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο (2) συσκευές ανίχνευσης μετάλλων με τα εξαρτήματά του, ενώ στην κατοχή του 32χρονου αλλοδαπού φορητή συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (USB STICK) και συσκευή κινητού τηλεφώνου.
Από την προδικαστική έρευνα, σε συνδυασμό με τα κατασχεθέντα πολιτιστικά αγαθά (αρχαιότητες) και τη μεθοδολογία δράσης (modus operandi) των εμπλεκομένων, προκύπτει ότι ενεργούσαν όχι ευκαιριακά, αλλά με οργάνωση και προσχεδιασμό της εγκληματικής δράσης τους.
Πιο αναλυτικά, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν διακριτούς ρόλους και επιμέρους εμπλοκή σε όλο το φάσμα της εγκληματικής τους δραστηριότητας, που περιελάμβανε:
*τη διαμεσολάβηση κατά την αγοραπωλησία αρχαίων αντικειμένων,
*την εκτίμηση της αξίας τους,
*την συνεργασία με τον Αρχιφύλακα που υπηρετεί στην καθ’ ύλην αρμόδια Υπηρεσία και
*την κατοχή και χρήση ειδικού μηχανήματος για την ανασκαφή αρχαίων αντικειμένων.
Τέλος, είχαν διαμορφώσει κατάλληλη επαγγελματική υποδομή, για την παράνομη δραστηριότητά τους, όπως φωτογραφικό υλικό αρχαίων αντικειμένων απαραίτητο κατά την διαπραγμάτευση παράνομης αγοραπωλησίας αρχαιοτήτων, λόγω του όγκου και της ευαισθησίας των αρχαίων αντικειμένων κ.λπ.
Η προανάκριση συνεχίζεται, ενώ οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα (24-07-2014) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.
Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο συλληφθείς Αρχιφύλακας και σε βάρος του διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/eglima/arxifulakas_toy_tmhmatos_arxaiokaphlias_synelhfthh_gia_arxaiokaphlia.2941554.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου