Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Έγγραφη παραδοχή Αθανασίου: Παραβιάζονται δικαιώματα στις ελληνικές φυλακέςΔώρα Αυγέρη
«...Το κύριο Κατάστημα Κράτησης των φυλακών Κορυδαλλού και άλλα καταστήματα δεν συμμορφώνονται με το άρθρο 3 της σύμβασης των δικαιωμάτων του ανθρώπου».
Δεν πρόκειται για διατύπωση που χρησιμοποιεί κάποια οργάνωση για τα δικαιώματα των φυλακισμένων και κρατουμένων σε έκθεσή της για την κατάσταση στις ελληνικές φυλακές και την παραβίαση των  ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές. Πρόκειται για την περιγραφή του ίδιου του υπουργού Δικαιοσύνης, Χαράλαμπου Αθανασίου, στο έγγραφο που υπογράφεται από τον ίδιο και αποστέλλεται προς τις βρετανικές εισαγγελικές αρχές σε σχέση με το αίτημα έκδοσης του ζεύγους Γριβέα στην Ελλάδα.

Είναι προφανής η στόχευση του Έλληνα υπουργού να πάρει την υπόθεση "πάνω του", προκειμένου να "ξεμπλοκάρει" την υπόθεση της έκδοσης του ζεύγους Γριβέα και να παράσχει εγγυήσεις για τις ανθρώπινες συνθήκες κράτησής τους -σε περίπτωση που αυτη αποφασισθεί- στην «ευάερη και ευήλια» (όπως τουλάχιστον ισχύριζεται ότι ειναι τα 6,2 τμ που αντιστοιχούν σε κάθε "προνομιούχο" έγκλειστο) 6η πτέρυγα του Κορυδαλλού και στη νέα πτέρυγα των Γυνακείων Φυλακών Κορυδαλλού. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κυρίου Αθανασίου, εκεί δεν παραβιάζεται το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης του Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Και αντιπαραβάλλει τις συνθήκες με τον υπερπληθυσμό κρατουμένων και τις συνθήκες φυλάκισης στο κύριο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού και σε άλλες ελληνικές φυλακές, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με το άρθρο 3, το οποιο σημειωτέον προβλέπει:
«Απαγόρευση τωv βασαvιστηρίωv. Ουδείς επιτρέπεται vα υπoβληθή εις βασάvoυς oύτε εις πoιvάς ή μεταχείρισιv απαvθρώπoυς ή εξευτελιστικάς».
Ο κύριος Αθανασίου είναι μάλιστα τόσο κατηγορηματικός στη διατύπωσή του, που χρησιμοποιεί πρώτο ενικό και διαβεβαιώνει:
«1) Συνημμένα διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που ο Κυριάκος Γριβέας παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει δίκης του, θα κρατηθεί στην 6η πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, η οποία δεν εχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα των φυλακών Κορυδαλλού ή σε άλλο κατάστημα αρρένων που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
2)Συνημμένως διαβεβαιώνω τις αρμόδιες αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου ότι στην περίπτωση που η κυρία Αναστασία Βάτσικα παραδοθεί δυνάμει του Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης που εξεδόθη από τον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνώνω, στις 9 Ιανουαρίου 2014 και εφόσον κρατηθεί προσωρινά εν όψει της της δίκης της, θα κρατηθεί στη Νέα Πτέρυγα Αυτοτελούς Κράτησης Γυναικών Κορυδαλλού, η οποία δεν έχει υπερπληθυσμό και δεν θα κρατηθεί στο κύριο κατάστημα γυναικών των φυλακών Κορυδαλλου ή σε αλλο κατάστημα που δεν συμμορφώνεται με το άρθρο 3 της Ευρωπαϊκής σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
(Πατήστε πάνω στις φωτογραφίες για μεγέθυνση)

(Το Tvxs έχει εξετάσει το σύνολο των επιστολών)
Κελί με θέα...με την προσωπική εγγύηση του Υπουργού!
Το επίμαχο έγγραφο αποτελεί μέρος του φακέλου που εξετάζεται στη δίκη του Κυριάκου Γριβέα και της συζύγου του Αναστασίας Βάτσικα, που ξεκίνησε χθες στο Ειρηνοδικείο του Westminster στο Λονδίνο, με κύριο επίδικο τις συνήθηκες κράτησης στη Ελλάδα! Η συγκεκριμένη παραδοχή του υπουργού Δικαιοσύνης & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπου Αθανασίου, "κατάφερε" να στρέψει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον της βρετανικής Δικαιοσύνης στην κατάσταση στα ελληνικά σωφρονιστικά καταστήματα και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρά στο βαρύ κατηγορητήριο με το οποίο βαρύνεται το ζεύγος Γριβέα σχετικά με την υπόθεση των επισφαλών δανείων, ύψους 17 εκατομμυρίων, που έλαβαν από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Από την άλλη, εντύπωση προκάλεσε το γεγονός -και στηλιτεύτηκε από τους νομιμούς-πραγματογνώμονες που κατέθεσαν ως μάρτυρες στη δίκη- ότι ένας υπουργός Δικαιοσύνης  μεροληπτεί ξεκάθαρα και εγγράφως, παραβαίνει την αρχή της ισότητας  και υπόσχεται ευνοϊκή μεταχείριση για μια ξεχωριστή κατηγορία προφυλακισμένων και φυλακισμένων.
Μέσα σε όλα τα άλλα προέκυψε και η απορία αν εμπίπτει στις αρμοδιότητες ενός υπουργού να αποστέλλει και να υπογράφει απευθείας ο ίδιος έγγραφο Τμήματος του Υπουργείου. Στην συγκεκριμένη  περίπτωση πρόκειται για έγγραφο του «Τμήματος Λειτουργείας Σωφρονιστικών και Θεραπευτικών Καταστημάτων της Γενική Διεύθυνση Σωφρονιστικής Πολιτικής». Μάλιστα το εν λόγω έγγραφο κοινοποιείται στη Διευθύντρια του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού καθώς και στη Διευθύντρια του Νοσοκομείο Κορυδαλλού. Για να κινηθούν αρμοδίως ή για να εκτελέσουν εντολές υπουργού; Την απάντηση προφανώς την γνωρίζει ο ίδιος ο κύριος Αθανασίου...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου