Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

ΑΘΗΝΑ: ΜΕΓΑΛΕΙΩΔΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ


(Τετ. 23/7/14-13:10)

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΤΗ ΓΑΖΑ   
ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΤΟΥΣ 640 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ Ε.Ε ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ
Πολλές χιλιάδες πολίτες με μια μεγαλειώδη και αγωνιστική συγκέντρωση, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα να τερματιστεί τώρα η σφαγή του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα, που απηύθυναν δεκάδες εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι μεταναστών και οργανώσεις της Αριστεράς. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (22/7) ξεκίνησαν να συγκεντρώνονται πολίτες στο Σύνταγμα. Το μέγα πλήθος κόσμου πραγματοποίησε στις 7:00 μ.μ. μια μεγαλειώδη πορεία και παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΕΕ, καταγγέλλοντας με αυτόν την απαράδεκτη σταση  της τελευταίας στη στήριξη αλλά και στην ενθάρρυνση της ισραηλινής θηριωδίας. Η πορεία ακολούθως συνεχίστηκε ακόμα πιο μαζική, μέχρι την αμερικανική πρεσβεία, όπου και κατέληξε καταγγέλλοντας το βρώμικο ρόλο του αμερικανικού ιμπεριαλισμού σε βάρος των Παλαιστινίων και τηςαποκλεισμένης Γάζας.

Στη συγκέντρωση παραυρέθηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ στην πορεία, στην οποία προπορευόταν μια μεγάλη παλαιστινιακή σημαία, συμμετείχαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Β' Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο Απόστολος Αλεξόπουλος, βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ.
Πολιτικοί παρατηρητές υπογράμμιζαν ότι η μαζικότατη συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης που διοργανώθηκε στην Αθήνα, υπήρξε μία από τις  κορυφαίες στιγμές των διαδηλώσεων, συγκρινόμενη αναλογικά με τις κινητοποιήσεις που έχουν λάβει χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλη την Ευρώπη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει την αυξημένη ευαισθησία του ελληνικού λαού προς τουςδοκιμαζόμενους Παλαιστινίους.
Ο ΚΑΜΙΝΗΣ ΕΜΠΟΔΙΣΕ ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Στο μεταξύ, αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η στάση του Δημάρχου της Αθήνας Γ. Καμίνη την Τρίτη (22/7). Πιο συγκεκριμένα, ο Γ. Καμίνης, μεταχειριζόμενος σατράπικες και αυταρχικές μεθόδους, αντιτάχθηκε στη σύνταξη ψηφίσματος για τη Γάζα, υποστηρίζοντας προκλητικά «ότι δεν μπορούμε να βγάζουμε ψηφίσματα για το παραμικρό» (!), ενώ αρνήθηκε και να μπει σε ψηφοφορία το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
Εξάλλου μετα τη συνάντηση είχαν στις 17/7/2014 η βουλευτής Νάντια Βαλαβάνη, υπεύθυνη της ΕΕΚΕ Εξωτερικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο Κώστας Ήσυχος, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος του ΣΥΡΙΖΑ για την Εξωτερική Πολιτική και την Άμυνα, με τον πρέσβη της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα Marwan Emil Toubassi, τον διαβεβαίωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να εκφράζει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του για να σταματήσει εδώ και τώρα η επέμβαση και το αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ, να σταματήσει ο εποικισμός, ο αποκλεισμός, να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής και να ανοίξει ο δρόμος για να υπάρξει ένα βιώσιμο, κυρίαρχο και ελεύθερο Παλαιστινιακό Κράτοςστα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Επίσης τονίστηκε η αναγκαιότητα εδώ και τώρα η ελληνική κυβέρνηση να επανεξετάσει συνολικά όλες τις συμφωνίες με το Ισραήλ, στρατιωτικές, οικονομικές, πολιτικές .
Ο Marwan Emil Toubassi με τη σειρά του, ευχαρίστησε το ΣΥΡΙΖΑ για την έμπρακτη αλληλεγγύη και για τις σταθερές θέσεις του , διαχρονικά στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.
Η ΑΙΜΑΤΟΧΥΣΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Κάθε πιθανότητα ειρήνευσης τορπίλισε ο Νετανιάχου, που ζητάει τα «κλειδιά» της Γάζας στο χέρι, με εγγυήτρια την Αίγυπτο. Για το Ισραήλ, στόχος είναι και η καταστροφή του μεγαλύτερου μέρους του οπλοστασίου της Χαμάς και των άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων .
Παρά τις όποιες  διπλωματικές προσπάθειες του ΟΗΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τον όλο και αυξανόμενο αριθμό των θυμάτων και παρά τον αποτροπιασμό που αρχίζει να προκαλείται στην παγκόσμια κοινή γνώμη από τις εικόνες των νεκρών αμάχων Παλαιστινίων και τα πλήγματα που καταφέρουν οι ισραηλινές δυνάμεις κατά νοσοκομείων και σχολείων,η αιματοχυσία συνεχίζεται, χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία εκεχειρίας.    
Στο επίκεντρο των χθεσινών σφοδρών βομβαρδισμών στη Γάζα βρέθηκε και πάλι η μαρτυρική Σουτζάγια, όπου την Κυριακή έχασαν τη ζωή τους 72 άμαχοι. Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο έπληξε 190 στόχους στη Γάζα, εκ των οποίων οι 100 στη Σουτζάγια.
ΙΣΡΑΗΛΙΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΖΑ «ΒΛΕΠΕΙ» Ο ΟΗΕ
Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει αίτημα το οποίο έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και μετο  οποίο ζητούσε τη διεθνή προστασία των Παλαιστινίων και την επείγουσα διεξαγωγή διεθνούς έρευνας σχετικά με την ισραηλινή επίθεση στα Παλαιστινιακά Εδάφη. 
Η απόφαση, που έχει υποβληθεί από την Παλαιστίνη και τελικά υιοθετήθηκε από το 47μελές Συμβούλιο, καταδικάζει «τις γενικευμένες, συστηματικές και κατάφωρες παραβιάσεις τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών» που απορρέουν από τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις και «ιδιαίτερα από την τελευταία στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας (...) κατά την οποία έγιναν τυφλές και δυσανάλογες επιθέσεις (...) που μπορεί να συνιστούν διεθνή εγκλήματα»
Στην απόφαση ζητείται επίσης «να σταλεί επειγόντως μια ανεξάρτητη διεθνής ερευνητική επιτροπή» για να ερευνήσει σχετικά με τις παραβιάσεις αυτές και καλούνται οι ερευνητές να καταρτίσουν ένα κατάλογο «των παραβιάσεων και των εγκλημάτων που διαπράττονται» και «να ταυτοποιήσουν αυτούς που είναι υπεύθυνοι» ώστε να δικαστούν και να «μπει τέλος στην ατιμωρησία».
Νωρίτερα σήμερα, η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα. Επικαλούμενη πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών σπιτιών και αμάχων που σκοτώθηκαν, μεταξύ τους πολλά παιδιά, στη Λωρίδα της Γάζας, η Πιλάι δήλωσε ότι υπάρχει "ισχυρή πιθανότητα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο να έχει παραβιαστεί, κατά τρόπο που ενδεχομένως συνιστά εγκλήματα πολέμου" και ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για καθένα από τα περιστατικά αυτά.
Ωστόσο, αμέσως μετά από αυτή την τοποθέτηση, η Ναβί Πιλάι έσπευσε να ευθυγραμμιστεί με την επίσημη στάση του διεθνούς οργανισμού, η οποία δεν είναι άλλη από τη διατήρηση "ίσων αποστάσεων", η οποία εξισώνει κατά ένα απαράδεκτο τρόπο θύτες και θύματα και διαιωνίζει το βάρβαρο καθεστώς στην αποκλεισμένη Γάζα. Αρκεί να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την αναφορά της στη πιθανή ύπαρξη εγκλημάτων πολέμου σε βάρος άμαχων Παλαιστινίων, έσπευσε να καταγγείλει τιςεπιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς.
ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΠΤΗΣΕΩΝ ΑΠΟ Ε.Ε ΚΑΙ ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ  
Η απαγόρευση πτήσεων προς και από το Ισραήλ για τις αεροπορικές εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτειών κρίθηκε αναγκαία για λόγους ασφαλείας, Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Αεροπορικής Ασφάλειας (AESA) συνέστησε στο σύνολο των ευρωπαϊκώνεταιρειών να σταματήσουν να εξυπηρετούν,το αργότερο από σήμερα και μέχρι νεωτέρας, το διεθνές αεροδρόμιο "Μπεν Γκουριόντου" Τελ Αβίβ.  
Η απόφαση αυτήακολουθεί εκείνη που ελήφθη από τηναμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA), η οποία απαγόρευσε για24 ώρες στις αμερικανικές εταιρείες ναπετούν προς ή από το Ισραήλ. 
Τετάρτη  23 Ιουλίου 2014

http://www.iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=17092:israil-gaza-&catid=38:di-kosmos&Itemid=173


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου