Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

ΣΥΡΙΖΑ: Το βάρος στις γειτονιές της φτώχειας


*Σειρά πρωτοβουλιών σε κοινωνικά μέτωπα

Την περασμένη Δευτέρα συγκλήθηκε η γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, για να συζητήσει τις πρωτοβουλίες και τις προτεραιότητες που απαιτείται να πάρει το επόμενο διάστημα. Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο γύρο εκδηλώσεων του σχήματος, που έγιναν σε όλη τη χώρα, αποτιμήθηκε ως ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρα για το μέλλον, ενώ προγραμματίζονται πλέον περιφερειακές εκδηλώσεις, σε κωμοπόλεις και χωριά, αλλά και παρεμβάσεις σε φτωχογειτονιές των μεγάλων πόλεων. Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στο θέμα της φτώχειας, των απολύσεων και της στέγης, με πρωτοβουλίες που θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα.
Συζητήθηκε, επίσης, η δυνατότητα να υπάρξουν εναλλακτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για να αντιμετωπιστεί ο αποκλεισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς από τα κυρίαρχα ΜΜΕ, ενώ προχωρούν και οι συζητήσεις για τη δημιουργία ενός πολυχώρου του ΣΥΡΙΖΑ, που θα καλύπτει ευρύτερες ανάγκες.
Η συζήτηση που έγινε με εισήγηση του Πάνου Λάμπρου, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Σε αυτήν επισημάνθηκε η ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένων κειμένων που θα αναφέρονται σε κάθε θέμα ξεχωριστά, ένα είδος σημείων ή θέσεων, όπως τα ονόμασε, που θα κυκλοφορήσουν άμεσα στις λαϊκές γειτονιές της χώρας και θα αποτελέσουν το επόμενο διάστημα το υλικό συζήτησης και δράσης. Επίσης, σημείωσε ότι χρειάζεται, όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ο ΣΥΡΙΖΑ να ενισχύσει την κοινωνική γείωσή του με δράση σε συγκεκριμένα μέτωπα και να πάρει πρωτοβουλίες αλληλεγγύης.

Το ζήτημα των εκλογών
Ο Μ. Γλέζος εξέφρασε την ικανοποίηση για τη μέχρι τώρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμα περισσότερα βήματα. Έθεσε, ωστόσο, το ζήτημα της δημοκρατίας στις εσωτερικές διαδικασίες και εκεί επισήμανε ότι παρατηρούνται ελλείμματα. Με χαρακτηριστικό τρόπο τόνισε ότι στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα, δεν χρειάζεται να εκπροσωπείται το σχήμα με περισσότερα από δύο άτομα, ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε περισσότερους να συμμετέχουν.
Η Τασία Χριστοδουλοπούλου τόνισε ότι το κεντρικό πολιτικό αίτημα της επόμενης περιόδου για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει μάλιστα της έλευσης της τρόικας τον Ιανουάριο, είναι η διεξαγωγή εκλογών, ανεξαρτήτως των προθέσεων της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Παπαδήμου αποτελεί σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συνεχιστεί. Η προσφυγή στις κάλπες είναι θέμα πρωτεύουσας σημασίας, αλλά και αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης. Επισήμανε, επίσης, ότι μικρή σημασία έχει εάν η εκδήλωση αλληλεγγύης χαρακτηρίζεται από κάποιους ως φιλανθρωπία ή όχι. Το κύριο ζήτημα είναι να υπάρξει.
Τρόφιμα, σαπούνι, νερό
Ο Δ. Βίτσας, από την πλευρά του, μίλησε για την ανάγκη επιβίωσης της κοινωνίας και πώς η τελευταία απόφαση του ΚΕΑ επικεντρώθηκε στην ανάγκη η αριστερά να αντιταχτεί στην πολιτική της συμφωνίας των ηγεσιών της ευρωζώνης, με στόχο να προκληθούν δημοψηφίσματα σε όλες τις χώρες. Το θέμα του δημοψηφίσματος πρότεινε να το διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με κάθε τρόπο και στη χώρα μας. Συμφώνησε ότι οι εκδηλώσεις την επόμενη περίοδο πρέπει να γίνουν στις μικρές πόλεις και στα κεφαλοχώρια. Ως προς την αλληλεγγύη, το βάρος να δοθεί σε τρία είδη ζωτικής σημασίας: τρόφιμα, νερό και σαπούνι για όσους τα έχουν ανάγκη.
Ο Γ. Θεωνάς μίλησε για την ανάγκη εξάντλησης των προσπαθειών συγκρότησης ενός παλλαϊκού μετώπου, που θα αντιταχτεί στην κυβέρνηση και στην επικύρωση της συμφωνίας που ήδη υπογράφτηκε. Έκανε λόγο για κατοχή της χώρας, που έχει πολύ σοβαρές συνέπειες όσον αφορά τη συνταγματική κατοχύρωση της νέας δημοσιονομικής πειθαρχίας, που προβλέπει ακόμα και την επιβολή ποινών ύστερα από προσφυγή σε δικαστήρια. Ζήτησε να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες για τη δημιουργία ενός μετώπου που θα περιλαμβάνει κυρίως τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς.
Οι ανεπάρκειες
της αριστεράς

Ο Ν. Μανιός πήρε το λόγο υποστηρίζοντας ότι επιβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ να δώσει πολιτική κατεύθυνση στις εκδηλώσεις αλληλεγγύης και αυτό μπορεί να γίνει, κυρίως, μέσα από την ανάπτυξη της κοινωνικής δράσης. Σημείωσε, επίσης, ότι για την αριστερά πρωτεύον πολιτικό ζήτημα είναι η ταξική πάλη και όχι εάν βρισκόμαστε σε περίοδο κατοχής ή όχι.
Ο Γ. Σαπουνάς μίλησε για την ανεπάρκεια της αριστεράς, και της δική μας, στα τόσο μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Παρατηρείται, τόνισε, μια ισχυρή στροφή προς την αριστερά, η οποία ωστόσο απλά παραλαμβάνει τη θετική ανταπόκριση της κοινωνίας, όχι λόγω όμως της δικής της δράσης. Για το θέμα του χρέους, είπε, ότι θα πρέπει να μιλήσει καθαρά και να ζητήσει παύση πληρωμών, κάτι που μέχρι σήμερα απλά το ψελλίζει.
Ο Γ. Νικολακάκης επικέντρωσε το ενδιαφέρον του στην ανάγκη να μιλήσει με κάθε τρόπο ο λαός, με στόχο την ανατροπή του καθεστώτος. Αναφέρθηκε στο κίνημα ενάντια στα χαράτσια, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αναπροσαρμόσει την πολιτική του.
Συνάντηση
με την Ενωτική Κίνηση

Στο μεταξύ, μετά από πρόσκληση της Ενωτικής Κίνησης, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Οι δύο αντιπροσωπείες συζήτησαν για την πολιτική συγκυρία και τις προϋποθέσεις δημιουργίας ενός αντιμνημονιακού και αντινεοφιλελεύθερου μετώπου. Στη συζήτηση η κάθε πλευρά διατύπωσε τις δικές της απόψεις για προγραμματικά ζητήματα, αλλά και τις μορφές κοινής δράσης σε κρίσιμα κοινωνικά μέτωπα. Η Ενωτική Κίνηση τις προηγούμενες ημέρες είχε συναντήσεις με τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους Πράσινους, ενώ θα συνεχίσει τις διμερείς επαφές και με άλλες συλλογικότητες.

πηγή.Κονσερβοκούτι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου