Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Μπογιά μετατρέπει επιφάνειες σε φωτοβολταϊκά κύτταρα



Μια ημιαγώγιμη πάστα, η οποία έχει τη δυνατότητα να μετατρέπει επιφάνειες σε φωτοβολταϊκά κύτταρα δημιούργησαν ερευνητές από το Notre Dame.

Ειδικότερα, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή Prashant Kamat, δημιούργησε το νέο υλικό επικάλυψης από νανοσωματίδια διοξειδίου του τιτανίου είτε με θειούχο κάδμιο, είτε με σεληνιούχο κάδμιο, που στη συνέχεια τοποθετούσε σε μείγμα νερού-αλκοόλης για να δημιουργήσει την πάστα.


Η εν λόγω πάστα, μπορεί στη συνέχεια να εφαρμοστεί σε ένα διαφανές αγώγιμο υλικό το οποίο να δημιουργεί ηλεκτρισμό όταν εκτίθεται στο φως.

Αυτή η ηλιακή «μπογιά» είναι φθηνή για την παραγωγή, αλλά επί του παρόντος έχει ένα σοβαρό μειονέκτημα, την χαμηλή αποδοτικότητα. Τα ηλιακά κύτταρα πυριτίου έχουν συνήθως 10-15% απόδοση, ενώ το υλικό που δημιουργήθηκε από τον Kamat και την ομάδα του έχει απόδοση μόλις 1% στην καλύτερη περίπτωση.
«Αυτή η βαφή είναι οικονομική στην παραγωγή και μπορεί να παραχθεί σε μεγάλες ποσότητες. Αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα με κάποιο τρόπο, μπορεί να οδηγηθούμε σε νέους τρόπους σχετικά με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας στο μέλλον», δηλώνει ο Kamat.

Λόγω των καταπληκτικών ιδιοτήτων του, ο Kamat και η ομάδα του ονόμασαν το νέο υλικό «Sun-Believable». Ο ερευνητής πιστεύει ότι, εάν τελειοποιηθεί, το νέο υλικό θα μπορούσε να είναι η αρχή μιας νέας εποχής στον τομέα της ηλιακής ενέργειας.

Πηγή:energypress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου