Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Σάλος με τους Τούρκους πράκτορες (για τους εμπρησμούς των ελληνικών δασών)



Πολιτική θύελλα έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τον ρόλο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στα νησιά του Β. Αιγαίου, όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφικές πυρκαγιές και συγκεκριμένα την εποχή των κυβερνήσεων Τανσού Τσιλέρ (1995-1998).


Η ομολογία- «βόμβα» του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, στην τουρκική εφημερίδα Birgun, ότι δηλαδή οι μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας έκαιγαν ελληνικά δάση, προκάλεσε πολιτικό σάλο με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ζητούν την άμεση διερεύνηση του θέματος και αποκατάσταση της ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα. Με 24 και πλέον ώρες καθυστέρηση υπήρξε η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείο Εξωτερικών.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ
Η επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν λιτή και δεδομένου της σημαντικότητας του θέματος θα χαρακτηρίζονταν χλιαρή.

«Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας και που αποδίδονται από τον τουρκικό Τύπο στον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ είναι σοβαρές και πρέπει να διερευνηθούν. Η ελληνική πλευρά αναμένει να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές της Τουρκίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένει την επίσημη θέση της τουρκικής κυβέρνησης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Πάνος Μπεγλίτης, δήλωσε ότι οι καταγγελίες του κ. Γιλμάζ είναι πολύ σοβαρές και πρέπει να ερευνηθούν άμεσα από τη κυβέρνηση της Τουρκίας και τις τουρκικές αρχές.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε: «Βαριές σκιές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ρίχνουν οι αποκαλύψεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας κ. Μεσούτ Γιλμάζ ότι το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας έκαιγε ελληνικά δάση, στο πλαίσιο επιχειρήσεων των μυστικών υπηρεσιών. Η κυβέρνηση Ερντογάν οφείλει να παράσχει προς την Ελλάδα την απαιτούμενη, σε βάθος, ενημέρωση για όλες τις πτυχές της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και να προχωρήσει στην πλήρη αποκατάσταση της μεγάλης ζημιάς που υπέστη η Ελλάδα».

«Επιπλέον, επιβάλλεται να υπάρξει κατηγορηματική δημόσια δέσμευση από τουρκικής πλευράς ότι τέτοιου είδους "βρόμικες επιχειρήσεις" έχουν πάψει να σχεδιάζονται και να εκτελούνται από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας και τα διάφορα παρακλάδια τους. Το θέμα που έχει προκύψει είναι τεράστιο και πρέπει να απασχολήσει - εκτός των άλλων- και τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την οποία επιθυμεί να προσεγγίσει, ακόμη περισσότερο, η σημερινή Τουρκία» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Όταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., τότε βουλευτής της Ν.Δ., κ. Γ. Καρατζαφέρης, είχε τολμήσει και είχε αναφερθεί στη δράση Τούρκων πρακτόρων - εμπρηστών, το πολιτικό κατεστημένο είχε αντιδράσει με τα συνήθη αντανακλαστικά, περί ακροτήτων και συναφών… Τώρα, από τα χείλη ενός πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας ομολογείται το έγκλημα. Να χαίρονται τους φίλους και τους κουμπάρους τους αηδιών» σημειώνεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ..

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ντόρα Μπακογιάννη, ανέφερε ότι «οι δηλώσεις Γιλμάζ που αποκαλύπτουν ότι επί κυβερνήσεως Τσιλέρ είχε διατεθεί ειδικό κονδύλι για τον εμπρησμό των δασών των νησιών μας του Ανατολικού Αιγαίου αποκαλύπτουν με τον πιο ανατριχιαστικό τρόπο τις πρακτικές της Τουρκίας» και «δημιουργούν μείζονος σημασίας πολιτικό θέμα, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει χωρίς διερεύνηση».

Το παρασκήνιο της δράσης των Τούρκων εμπρηστών

Είναι 21 Μαρτίου του 2011 και το στέλεχος των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας, μέλος της ειδικής δύναμης της αστυνομίας Αϊχάν Τσαρκίν, συνοδευόμενος από τις δύο θυγατέρες του, επισκέπτεται τον χώρο της εορταστικής εκδήλωσης για το νέο έτος των Κούρδων, το γνωστό «ΝΕΒΡΟΖ».

Η γιορτή είναι ακόμη περισσότερο σημαντική, διότι συμβολίζει και την εθνική ανάσταση του κουρδικού στοιχείου.

Οι Κούρδοι διοργανωτές παραξενεύονται, αντικρίζοντας τον εκτελεστή Κούρδων ανταρτών και αριστερών. Είναι πασίγνωστος διοργανωτής πολιτικών δολοφονιών στην Τουρκία. Μπροστά στους δημοσιογράφους ο «εκτελεστής» δηλώνει πως δεν αντέχει άλλο τις Ερινύες που τον κυνηγούν ακατάπαυστα για όλα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει και πως τίθεται στη διάθεση της Δικαιοσύνης. Αργότερα και κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, προκύπτουν στοιχεία για τα σημεία όπου έχουν ενταφιαστεί πρόσωπα που εκτελέστηκαν από τις τουρκικές Αρχές (τα περισσότερα στις περιοχές του Αντάμ Παζαρί), καθώς και στοιχεία που αποκαλύπτουν τη δράση μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας.

«Ο Μεσούτ Γιλμάζ γνωρίζει τα πάντα» καταθέτει ο «εκτελεστής», παραπέμποντας στον πρώην πρωθυπουργό. Ο Μεσούτ Γιλμάζ απαντά πως δεν γνωρίζει τίποτε περισσότερο από τη Δικαιοσύνη, η οποία έχει στη διάθεσή της όλα τα στοιχεία. Τότε παρεμβαίνει δημόσια ο Μεχμέτ Ελακατμίς, πρόεδρος της Επιτροπής Έρευνας της τουρκικής Βουλής για το πολιτικό σκάνδαλο «Σουσουρλούκ». Αυτός αποκαλύπτει την ύπαρξη επίσημης έκθεσης, την οποία συνέταξε ο επιθεωρητής της τουρκικής πρωθυπουργίας Κουτλού Σαβάς. Από την έκθεση αυτή λείπουν 7 σελίδες, το περιεχόμενο των οποίων ουδέποτε αποκαλύφθηκε.

Ο Μεσούτ Γιλμάζ, ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, παραδέχεται ενώπιον των δημοσιογράφων πως σε αυτές τις 7 σελίδες υφίστανται στοιχεία για τη δράση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε δύο μέτωπα. Το ένα αφορά στην απόπειρα εκδήλωσης πραξικοπήματος κατά του καθεστώτος Αλίεφ στο Αζερμπαϊτζάν. Το άλλο αφορά στην πρόκληση πυρκαγιών στην Ελλάδα από Τούρκους πράκτορες, που συνήθως είναι μέλη του τουρκικού υποκόσμου και υποχείρια τότε της πολιτικής εξουσίας, ιδιαίτερα επί πρωθυπουργίας Τανσού Τσιλέρ.

Ο λαθρέμπορος ναρκωτικών με διπλωματικό διαβατήριο




Πολλά χρόνια πριν, προς τα τέλη της δεκαετίας του '90 και μετά την αποκάλυψη των παραμέτρων του σκανδάλου «Σουσουρλούκ», συλλαμβάνεται στην Τουρκία ένας γνωστός λαθρέμπορος ναρκωτικών. Πρόκειται για τον Αλαϊτίν Τσακιτζή. Κατά τη σύλληψή του, βρίσκονται στην κατοχή του διπλωματικό διαβατήριο καθώς και χαρτονομίσματα σε δραχμές.

Ο Τσακιτζή εκείνην την περίοδο καταζητείται διεθνώς με κόκκινο δελτίο της INTERPOL. Αποδεικνύεται ότι, παρά τις απαγορεύσεις, ο Τσακιτζή πηγαινοερχόταν μεταξύ των τουρκικών ακτών και των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου.

Ο Τσακιτζή δεν ήθελε και πολύ, προκειμένου να αποκαλύψει πως παράλληλα με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών αναλάμβανε να κάψει τα δάση στη Σάμο, τη Ρόδο, την Κώ και τη Χίο.

Οι αποκαλύψεις του Τσακιτζή αποτέλεσαν και τις πρώτες απτές αποδείξεις για τη μεθοδική δραστηριοποίηση των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε αυτόν τον άγνωστο πόλεμο, με επίκεντρο την εκδήλωση πυρκαγιών σε ελληνικό έδαφος.

zoygla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου