ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Τα στελέχη για την επόμενη μέρα
Ιεράρχηση προτεραιοτήτων ζήτησε ο Δ. Ρέππας, τονίζοντας ότι προέχει η χώρα, μετά η κυβέρνηση, μετά το κόμμα και τέλος τα πρόσωπα. Διαρχία με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό και άλλον πρόεδρο του κόμματος ζήτησε ο Φ. Πετσάλνικος
Σε φορτισμένο κλίμα συνεδρίασε χθες το διευρυμένο πολιτικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ υπό τον Γ. Παπανδρέου πίσω από τις κλειστές πόρτες της μεγάλης αίθουσας του 5ου ορόφου των γραφείων του κόμματους στην Ιπποκράτους.
Η συνεδρίαση ήταν μαραθώνια. Ξεκίνησε στις 4 το απόγευμα της Τρίτης και ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, λίγο μετά τις 04.00. Πήραν τον λόγο περίπου 40 υπουργοί και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Κυρίαρχο θέμα αποτέλεσε η επόμενη μέρα του ΠΑΣΟΚ με μία σειρά από κορυφαία στελέχη να θέτουν θέμα ηγεσίας, ενώ για πρώτη φορά σε ένα πολιτικό όργανο του κόμματος έγινε ένας πρώτος απολογισμός της διετίας της κυβέρνησης Παπανδρέου. Παράλληλα, στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκε και η προοπτική της κυβέρνησης Παπαδήμου καθώς και ο χρόνος των εκλογών.
Μεταξύ εκείνων που πήραν τον λόγο ήταν και ο Δ. Ρέππας, ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει δημοσίως να περιγράψει με σαφήνεια και αναλυτικά τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου και να ζητήσει τη δέσμευση των κομμάτων για την υλοποίησή του. Αν δεν υπάρξει, σημείωσε χαρακτηριστικά, τέτοια συμφωνία και των τριών κομμάτων, δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόδραστη εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ζήτησε να ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες ως εξής: «Πρώτα η χώρα, μετά η κυβέρνηση, μετά το κόμμα, μετά τα πρόσωπα», χωρίς να λάβει σαφή θέση για τον χρόνο εκλογής νέου προέδρου.
Επανέλαβε την πρότασή του για τη δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου (με την άποψη αυτή συντάχθηκε και ο Χ. Καστανίδης), τονίζοντας ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν με προσφυγή στη βάση του κόμματος και «όχι με φεουδάρχες και κομματάρχες». Αφησε επιπλέον αιχμές κατά του κ. Χρυσοχοΐδη ζητώντας «να υπερασπιστούμε τη διετία, διότι κάποιοι αυτοαναιρούνται». Προσέθεσε δε ότι «θα πρέπει να βγει το μήνυμα ότι είμαστε στο ΠΑΣΟΚ όλοι και θα είμαστε και αύριο».
Την άποψη ότι πριν κλειδώσει η δανειακή σύμβαση, δεν πρέπει να κινηθεί καμία διαδικασία γιατί η χώρα θα πάθει μεγάλη ζημιά, διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Γ. Ραγκούσης.
Υπέρ της εκλογής αρχηγού από τη βάση του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, Π. Ευθυμίου, ενώ η άποψη του τέως προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, ήταν για εκλογή αρχηγού από «μίνι συνέδριο».
Ο Φ. Πετσάλνικος πρότεινε διαρχία με άλλον υποψήφιο πρωθυπουργό και άλλον πρόεδρο του Κινήματος. Στη «γραμμή» Βενιζέλου για άμεση εκκίνηση των διαδικασιών κινήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Π. Οικονόμου, ζητώντας «να έχουν λήξει όλα μέχρι μέσα Γενάρη».
Ο Κ. Σκανδαλίδης τάχθηκε υπέρ των άμεσων διαδικασιών και να ολοκληρωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου.
«Το επόμενο βήμα εκτός από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου πρέπει να είναι η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή νέου προέδρου, του τακτικού μας συνεδρίου με εκλογή νέων οργάνων και κυρίως η επαναχάραξη της ταυτότητας του Κινήματός μας. Η συζήτηση λοιπόν για το αύριο πρέπει να είναι θεμελιακή και να διεξαχθεί ενώπιον των πολιτών» είπε ο Γ. Μίχας.
Την πρόταση να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ σε συνέδριο επανέλαβε ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, ο οποίος επιτέθηκε στους υπουργούς λέγοντάς τους ότι δεν έχουν δικαίωμα να μιλούν και να κάνουν κριτική, όταν επί δύο χρόνια ισχυρίζονταν ότι προσπαθούν να σώσουν τη χώρα και υποστήριξε την ανάγκη να τηρηθούν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος.
«Εχουμε ένα εξαιρετικά κρίσιμο τρίμηνο-τετράμηνο μπροστά μας. Το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη διαδοχή στο ΠΑΣΟΚ. Είναι η επιβίωση της χώρας σε μια στιγμή που πολλοί στο εξωτερικό ψάχνουν για αφορμές. Χρειαζόμαστε ένα μορατόριουμ στα εσωκομματικά έως ότου σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Απόλυτη και μόνη προτεραιότητα να δουλέψουμε για να πετύχει η κυβέρνηση Παπαδήμου», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου.
ΜΙΧ. ΚΑΡΧΙΜΑΚΗΣ
Να διαψεύσουμε τις «Κασσάνδρες»
«Το επόμενο διάστημα όλοι μας, μηδενός εξαιρουμένου, καλούμαστε να δώσουμε εξετάσεις», τόνισε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχ. Καρχιμάκης, ανοίγοντας τη χθεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Πολιτικού Συμβουλίου. Στην ομιλία του ανέφερε ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίζει την προσπάθεια που «εμείς ξεκινήσαμε» με πρωτεργάτη τον Γ. Παπανδρέου, όπως τον χαρακτήρισε.
Αναγνώρισε πως στα δύο αυτά χρόνια έγιναν λάθη, σημείωσε όμως πως ο απολογισμός της πορείας πρέπει να είναι ρεαλιστικός και ψύχραιμος, προσθέτοντας ότι «αν μπούμε στη λογική του διαγωνισμού για το ποιος θα κάνει το καλύτερο αυτομαστίγωμα, της ισοπέδωσης και της απαξίωσης της κυβερνητική μας θητείας, τότε προσφέρουμε υπηρεσίες στα άλλα κόμματα». Γι' αυτό και όπως είπε «καλούμαστε για ακόμη μία φορά να διαψεύσουμε τις ''Κασσάνδρες'', που προβλέπουν το τέλος της δημοκρατικής παράταξης. Εμείς δεν θα τους κάνουμε τη χάρη». Επιπλέον, αναφέρθηκε στην ανάγκη το ΠΑΣΟΚ να αποκαταστήσει τη σχέση του με τους πολίτες και την πληγωμένη βάση του, λέγοντας πως ένας δρόμος υπάρχει, η προσπάθεια για την αποκατάσταση των αδικιών που δημιούργησε το επείγον των αποφάσεων για χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου