Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Καμία θεωρία συνωμοσίας: 14 άνθρωποι ελέγχουν το διαδίκτυο με 7 κλειδιά





Δεν είναι βιβλίο του Dan Brown, ούτε θεωρία συνωμοσίας. Πριν λίγες ημέρες ο James Ball του Guardianαπέκτησε πρόσβαση σε συνεδρίαση συστήματος υψηλής ασφαλείας που είναι γνωστή ως key ceremony.
AdTech Ad

Όλοι οι συμμετέχοντες σε αυτή τη συνεδρίαση είναι μέλη του οργανισμού ICANN, Internet Corporation for Assigned Names and Numbers που συστάθηκε το 1983 στις ΗΠΑ (αρχικά ως IANA). Παρότι είναι άγνωστος στους περισσότερους ανθρώπους και χρήστες του διαδικτύου, ο ICANN έχει ως αποστολή το να επιβλέπει τις διευθύνσεις ολόκληρου του ίντερνετ.
Ο ICANN καταγράφει τον χάρτη των αριθμών στους οποίους βασίζονται οι υπολογιστές για να "δουλέψουν" αλλά και τον χάρτη τον λεκτικών διευθύνσεων που είναι πιο εύκολο για τους ανθρώπους να τις θυμούνται και να επανέρχονται σε αυτές. Για παράδειγμα, πληκτρολογήστε 64.27.101.155 στον browser σας και θα δρομολογηθείτε στην κεντρική σελίδα του Business Insider. Αλλά είναι πιο εύκολο να θυμόμαστε το www.businessinsider.com.
O οργανισμός (ICANN) διαχειρίζεται τη βάση δεδομένων με τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όπως οι καταλήξεις .com και .net, καθώς και την αριθμητική αντιστοίχισή τους
Κύρια αποστολή του ICANN είναι λοιπόν ο συντονισμός των διευθύνσεων (Domain Name System, DNS), τις οποίες πληκτρολογεί ο χρήστης για να έχει πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα. Κάθε υπολογιστής που είναι συνδεδεμένος με το Διαδίκτυο διαθέτει μία μοναδική διεύθυνση, που ονομάζεται "διεύθυνση ΙΡ" (διεύθυνση του Πρωτοκόλλου Ίντερνετ). Το DNS είναι εκείνο που επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε γράμματα αντί για αριθμούς μετατρέποντας το όνομα στους αριθμούς που αντιστοιχούν στη διεύθυνση ΙΡ, και επιτρέποντας έτσι στον υπολογιστή μας να συνδεθεί με την ιστοσελίδα που θέλει.
Αν κάποιος κατάφερνε να διεισδύσει στα ενδότερα του ICANN και της βάσης δεδομένων του, τότε θα μπορούσε να ελέγξει εν πολλοίς το διαδίκτυο. Έτσι, οι άνθρωποι του ICANN αποφάσισαν να μην συγκεντρώνεται ο έλεγχος της βάσης σε ένα μόνο άτομο. Έδωσαν 7 κλειδιά ασφαλείας σε 7 άτομα και ακόμη 7 εναλλακτικά ως backup, σε "αναπληρωματικούς" τους, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σε 14 άτομα. Τα εν λόγω κλειδιά (μιλάμε για κανονικά, "φυσικά" κλειδιά) ξεκλειδώνουν επτά κουτιά τα οποία περιέχουν κάρτες. Αυτές οι επτά κάρτες (smartcards) όταν ενωθούν μαζί, σχηματίζουν το "master key", έναν κωδικό που ξεκλειδώνει με τη σειρά του ολόκληρη τη βάση δεδομένων του ICANN.
Από το 2010 και μετά, οι επτά κλειδοκράτορες συναντιούνται τέσσερις φορές τον χρόνο για να αλλάξουν το password σε αυτή τη σημαντική συνεδρίαση που μπόρεσε να παρακολουθήσει από κοντά ο Guardian. Πλάνα της συνεδρίασης δίνονται στη δημοσιότητα κάθε έτος.

Δείτε ένα Key Signing Ceremony από την 16η Ιουνίου του 2010: 


Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητούσε από πέρυσι την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ICANN, του οργανισμού που όπως είπαμε έχει την υψηλή εποπτεία στο σύστημα ονοματοδοσίας του διαδικτύου.
"Βασικές αποφάσεις που σχετίζονται με τη διακυβέρνηση του διαδικτύου, όπως η διαχείριση του κεντρικού  directory του Internet και τα top level domains (σ.σ. όπως το .gr για το ελληνικό Ιnternet) , λαμβάνονται σήμερα από τον ICANN" σημείωνε η επίτροπος για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ, ζητώντας την απεξάρτηση του οργανισμού από τις ΗΠΑ.
Η χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων του Σνόουντεν, το καλοκαίρι του 2014, σε εκείνη τη μυστική συνάντηση με τους δημοσιογράφους Γκλεν Γκρίνγουολντ και Λόρα Πόιτρας είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο διάλογος της διαχείρισης της καταγραφής και της διαχείρισης των ηλεκτρονικών διευθύνσεων, με αίτημα ανεξαρτητοποίησης του ICANN, κυρίως από την πλευρά της Ευρώπης. Τα αιτήματα οδήγησαν τελικά σε μερική χαλάρωση των κανονισμών, ώστε να δημιουργηθούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες νέες διαδικτυακές καταλήξεις πέρα από τις σημερινές, όπως το ".com" και ".org".
Έτσι, οδηγηθήκαμε στη μετάβαση στη νέα εποχή διακυβέρνησης του οργανισμού, που διακόπτει τον έλεγχο του από την αμερικανική κυβέρνηση με το νέο μοντέλο οργάνωσης να βασίζεται στις αποφάσεις των διεθνών του μετόχων που προέρχονται από όλη τη γη.
Φωτογραφία: AP Photo/Tim Hales, File
http://news247.gr/eidiseis/texnologia/kamia-thewria-synwmosias-14-anthrwpoi-elegxoyn-to-diadiktyo-me-7-kleidia.4749197.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου