Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Κι όμως, πιέζουν για νέες μειώσεις μισθών



Συμφωνία με τα συνδικάτα για άμεση μείωση των κλαδικών μισθών , ζήτησε ο ΣΕΒ απαντώντας στην πρόταση του υπηρεσιακού υπουργού εργασίας κ. Αντώνη Ρουπακιώτη να προχωρήσουν εργοδότες και εργαζόμενοι σε μορατόριουμ ώστε να μη μειωθούν οι μισθοί τουλάχιστον μέχρι να σχηματιστεί κυβέρνηση .Οι έλληνες βιομήχανοι συνόδευσαν την πρόταση τους ,προβάλλοντας φιλολαϊκό προφίλ ,με το αίτημα να καταργηθεί ο νόμος του μνημονίου που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και να επανέλθει η διάρκεια της μετενέργειας των συμβάσεων από τους 3 στους 6 μήνες.

Τα αιτήματα του ΣΕΒ ήταν από την αρχή του μνημονίου στοχευμένα στην μείωση του μέσου κόστους εργασίας σε κλάδους με αμοιβές που ξεπερνούσαν το ύψος της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από 20% έως 100% - όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν .Η μείωση των αμοιβών 22,9% κατά μέσο όρο που καταγράφηκε σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ ,το τελευταίο τρίμηνο μέσω των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων δε φαίνεται να ικανοποίησε τους βιομηχάνους που πιέζουν για εξάπλωση της επιδημίας των μειώσεων άμεσα καθώς εκτιμούν ότι ο μνημονιακός νόμος που προβλέπει κατάργηση των περισσότερων επιδομάτων στους κλαδικούς μισθούς μετά τη λήξη της μετενέργειας θα αργήσει να εμφανίσει απτά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας .

Στην επιστολή τους προς το υπουργείο και τους κοινωνικούς εταίρους οι βιομήχανοι ζητούν να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος και να περιοριστεί το μέσο κόστος εργασίας σε ορισμένους κλάδους που κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση ,με έμφαση στις ευγενείς-όπως τις χαρακτηρίζει- συμβάσεις οι οποίες προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Ζητούν λοιπόν από τα κλαδικά συνδικάτα να υπογράψουν κλαδικές συμβάσεις με μείωση μισθών και κατάργηση επιδομάτων για κατηγορίες εργαζομένων όπως οι σερβιτόροι , οι χημικοί , οι μηχανικοί , οι χαρτοποιία , οι τράπεζες που αμείβονται με υψηλότερους μισθούς κυρίως μετά τα 20 χρόνια προϋπηρεσίας.

Η ΓΣΕΕ απέρριψε την πρόταση του ΣΕΒ για διάλογο υποστηρίζοντας ότι έχει διαλυθεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιπρότεινε άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο .

Οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι που συναντούν σήμερα το μεσημέρι την ομοσπονδία των ιδιωτικών υπαλλήλων για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης που θα προβλέπει μείωση μισθών ζητούν επανάκτηση των κεκτημένων που είχαν πριν από το μνημόνιο . Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε επαναφορά του προηγούμενου πλαισίου ώστε να συμφωνούν οι κοινωνικοί εταίροι το ύψος του κατώτατου μισθού , επαναφορά της επέκτασης ισχύος των συμβάσεων που καταργήθηκε με το άρθρο 37 και άμεση υπογραφή κλαδικών συμβάσεων με υποχωρήσεις και από τις δυο πλευρές .

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ Βασίλης Κορκίδης επισήμανε ότι ήταν αντίθετος εξ αρχής με τη μείωση του κατωτάτου μισθού αλλά από τη στιγμή που επιβλήθηκε με νόμο , η πρόταση για μορατόριουμ είναι άνευ ουσίας .

Κι ενώ το κλίμα στην αγορά εργασίας είναι τεταμένο , ο πρόεδρος του
ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος δέχτηκε βολές από το ΣΕΒ και το ΣΥΡΙΖΑ για την αναφορά του σε συνομιλητές της τρόικας από την πλευρά των εργοδοτών οι οποίοι πίεσαν για την μείωση μισθών και κατάργηση συλλογικών συμβάσεων . Ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε αναστολή όλων των μέτρων που μειώνουν τις συντάξεις και τους μισθούς ενώ ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο να κατονομάσει τους συνομιλητές της Τρόικας .


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου