Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Alpha: Μειώνονται ως 20% τα επιδόματα των εργαζομένων


CLOSE WINDOW
Με μόνιμο «κούρεμα» της τάξης του 10% - 20% στα καταβαλλόμενα επιδόματα, που... μπαίνει από την 1η Ιουνίου, συμφώνησαν η διοίκηση της Alpha bank και ο Σύλλογος των εργαζομένων να περιορίσουν το μισθολογικό κόστος με βάση τα νέα δεδομένα που επικρατούν στον κλάδο των τραπεζών.

Η νέα επιχειρησιακή σύμβαση της Αlpha bank (4η στη σειρά μετά τις συμφωνίες στην Emporiki, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην Τράπεζα της Ελλάδος) δεν θίγει τους κλαδικούς μισθούς και το ωράριο εργασίας της ΟΤΟΕ, εξαιρεί από τις μειώσεις όσους λαμβάνουν μισθό έως 1.800 ευρώ και ρίχνει το βάρος των περικοπών στα επιδόματα, που άλλα μειώνονται και άλλα καταργούνται.
Για να μην «κουρευτεί» και το επίδομα αδείας (καθώς οι μειώσεις ισχύουν από την 1η Ιουνίου) προβλέπεται να καταβληθεί το συγκεκριμένο επίδομα στις 30 Μαΐου αντί της 30ής Ιουνίου.
Τι θα ισχύει
Με την επιχειρησιακή σύμβαση που έχει διάρκεια δύο ετών, από 1/6/2012 έως 31/5/2014, από την 1η Ιουνίου:
Μειώνονται κατά 10% - 20% συνολικά εννέα ειδικά επιδόματα, τα οποία διαμορφώνονται ως εξής:
Τα έξοδα παραστάσεως θέσεως, ανάλογα με τη θέση ευθύνης, από 190 ευρώ - 290 ευρώ, το επίδομα ταμειακής διαχείρισης στα 80 ευρώ για τους καταμετρητές και στα 170 ευρώ για τον teller, τα επιδόματα τεχνικών από 140 - 440 ευρώ, των οδηγών στα 100 ευρώ και για οδηγούς της γενικής διεύθυνσης από 200 - 320 ευρώ, το τουριστικό στα 40 ευρώ, το επίδομα παραμεθορίων περιοχών στα 60 ευρώ, το επίδομα των απασχολουμένων στη διεύθυνση ηλεκτρονικών υπολογιστών από 90 ευρώ - 360 ευρώ (ελεγκτής), στα 160 ευρώ η ειδική αμοιβή απογευματινής εργασίας των υπαλλήλων στα καταστήματα διευρυμένου ωραρίου και των φρουρών από 110 ευρώ (δόμιμος) - 470 ευρώ (φρουρός διοίκησης).
Μειώνεται σε 8% επί του βασικού μισθού το επίδομα πρώτης ξένης γλώσσας για όσους ήδη το λαμβάνουν μέχρι 31/5/2012, ενώ δεν θα καταβάλλεται το συγκεκριμένο επίδομα σε άλλους εργαζόμενους από την 1/6/2012 και μετά.
Καταργούνται τα επιδόματα δεύτερης και τρίτης ξένης γλώσσας, τα έξοδα συγκοινωνίας και το επίδομα θέρμανσης και για τη μερική «κάλυψη» των απωλειών θα δίνονται έναντι αυτών των επιδομάτων χωριστά ποσά από 40 ευρώ έως 160 ευρώ (ανάλογα με τη θέση στην τράπεζα). Το ειδικό επίδομα για ασφαλισμένους μέχρι 31/12/92 θα επαναχορηγείται ένα μήνα πριν από την οριστική αποχώρηση από την τράπεζα, έτσι ώστε να μην επιδεινωθεί ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και του εφάπαξ.
Η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει, τέλος, αλλαγές στα επιτόκια δανείων και πιστωτικών καρτών, όπως τη δυνατότητα μείωσης κατά 50% της δόσης στεγαστικού δανείου για διάστημα τριών ετών.
Τ. Γκιάτης
«Υπογράψαμε τη νέα επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας με μόνο στόχο τη διασφάλιση των εργαζομένων μέσα σε ένα αβέβαιο και ασταθές οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου των εργαζομένων στην τράπεζα Τάσος Γκιάτης, υπογραμμίζοντας ότι παρά το νέο αρνητικό περιβάλλον (κατάργηση της μετενέργειας των συμβάσεων που οδηγεί στη μετατροπή των κανονιστικών έως τώρα όρων σε όρους ατομικής σύμβασης από 14/5/2012) διατηρούνται όλες οι κλαδικές ρυθμίσεις, δεν μειώνεται κανένα επίδομα που αντιστοιχεί στο εφάπαξ και τη σύνταξη (βασικοί μισθοί, οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα βαθμού, επιδόματα πτυχίου, τέκνων, επιστημονικό, ανθυγιεινά κ.λπ.) και δεν καταργείται ούτε μειώνεται το επίδομα ισολογισμού.
Η επιχειρησιακή σύμβαση προβλέπει, τέλος, ρήτρα διατήρησης ευνοϊκότερων όρων και συνθηκών εργασίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου