Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

(Πολύ καλό... μόνο... που... του την "φέρανε" του Παππά οι "γέροι" του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ - και προς χάρη των δομημένων συμφερόντων και για να τον κοντύνουν μετά το ταξιδάκι του στο Αμέρικα)! Σκυλάκια των καναλαρχών

Thumb_issue_736
«H abemus άδειες». Μ' αυτό το σλόγκαν σχολίασε από το Twitter ο Νίκος Παππάς τη δημοσίευση της τελικής απόφασης του ΕΣΡ για τη χορήγηση πέντε τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας.

Ποιοι πήραν τις άδειες; Οι παραδοσιακοί καναλάρχες των ΣΚΑΪ, Star, Alpha, Antenna, συν ο Σαββίδης (Epsilon). Δεν πήρε άδεια μόνο το Mega, αφού οι ιδιοκτήτες του το εγκατέλειψαν και δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον. Εξακολουθεί όμως να εκπέμπει, μ' άλλα λόγια εξακολουθεί να έχει εξοπλισμό και τεχνικό προσωπικό, γεγονός που το κάνει «ξερολούκουμο» για τον Μαρινάκη, που σ' αυτή τη φάση δεν έκανε καμιά κίνηση. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν δυο ακόμα άδειες προς διάθεση και πως ο Μαρινάκης, ο υπ' αριθμόν ένα εχθρός της κυβέρνησης σήμερα, ήταν ο υπ' αριθμόν ένα αγαπημένος «υπερθεματιστής» του Παππά, μετά την πραγματοποίηση του αλήστου μνήμης διαγωνισμού, ο οποίος ακυρώθηκε μετά από την απόφαση του ΣτΕ που έκρινε το νόμο Παππά αντισυνταγματικό.

Αλήθεια, γιατί πανηγυρίζει ο Παππάς; Επειδή οι καναλάρχες που προσπάθησε να πετάξει έξω από το «κόλπο», προωθώντας τον Σαββίδη, τον Καλογρίτσα και τον Μαρινάκη, διατηρούν τα κανάλια τους; 'Η μήπως επειδή παίρνουν κανονικές άδειες τζάμπα;

Μια μέρα πριν από την ανακοίνωση του ΕΣΡ, ο Παππάς κομπορρημονούσε: «Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πληρώσει 150 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης από τις αρχές του 2015». Στοιχεία όμως δεν έδωσε. «Δεσμεύτηκε» και πάλι ότι θα καταθέσει στη Βουλή τα στοιχεία από την ΑΑΔΕ, μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για την τηλεοπτική πρόσβαση μόνιμων κατοίκων στους ελληνικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ελεύθερης λήψης τηλεοπτικής εμβέλειας. Βλέπετε, εκεί κάνει μονόλογο. Δε βγαίνει κανένας να του πει ότι η ΑΑΔΕ, με εντολή του ίδιου, έχει βάλει εμπάργκο στη δημοσιοποίηση στοιχείων για το πόσος φόρος καταλογίστηκε και πόσος πληρώθηκε από τους καναλάρχες. Κι όταν εμείς -που ήμασταν αυτοί που ζήτησαν επίσημα τα συγκεκριμένα στοιχεία από την ΑΑΔΕ- πήραμε εισαγγελική εντολή, η ΑΑΔΕ όχι μόνο δεν υπάκουσε στην εισαγγελική εντολή, αλλά με επί της ουσίας εκβιαστικές κινήσεις υποχρέωσε τον εισαγγελέα σε μια εξευτελιστική ανάκληση της εντολής του. Ετσι, τα στοιχεία που τώρα «δεσμεύεται» ότι θα καταθέσει ο Παππάς, παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό, μετά από διαδικασίες που θυμίζουν λατινοαμερικάνικη δικτατορία και όχι αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία (σχετικά μ' αυτό το ζήτημα δείτε στο http://www.eksegersi.gr/Επικαιρότητα/30338. Ποιον-καλύπτει-η-ΑΑΔΕ---Τους-καναλάρχες-ή-και-τον και στο http://www.eksegersi.gr/issue/955/Πολιτικη/30415.aυταρχισμός-πρόκληση-γελοιότητα…).

Κάθε φορά που ο Παππάς καλείται να απαντήσει πόσα πλήρωσαν οι καναλάρχες για φόρο τηλεοπτικών διαφημίσεων, πετάει ένα νούμερο, χωρίς να δίνει στοιχεία. Πρώτα μιλούσε για «πάνω από 90 εκατ. ευρώ», μετά τα έκανε «140 εκατ. ευρώ», τώρα μιλάει για 150 εκατ. ευρώ. Ποια είναι η αλήθεια; Την έχουμε αποκαλύψει και θα την ξαναθυμίσουμε.

Από το 2010 μέχρι το 2015, οι καναλάρχες δεν είχαν πληρώσει ούτε σεντ γι' αυτόν το φόρο (20% επί των τηλεοπτικών διαφημίσεων), γιατί οι μνημονιακές κυβερνήσεις Παπανδρέου-Παπαδήμου-Σαμαρά, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, έδιναν συνεχώς αναβολή στην πρακτική εφαρμογή του νόμου. Τον είχαν ψηφίσει για δημαγωγικούς λόγους (για να 'χουν να λένε ότι βάζουν φόρο και στο κεφάλαιο), όμως δεν τον εφάρμοζαν. Οταν αποφασίστηκε να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος, το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, βεβαιώθηκε την πρώτη χρονιά φόρος 39,3 εκατ. ευρώ και εισπράχτηκαν 19,228 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, οι καναλάρχες δεν πλήρωσαν ούτε τα μισά! Αφησαν ένα τεράστιο φέσι.

Οταν εμείς αρχίσαμε να ψάχνουμε το θέμα, φτάνοντας μέχρι την εισαγγελία, από την οποία ζητήσαμε να διατάξει την ΑΑΔΕ να μας χορηγήσει τα σχετικά στοιχεία, ο Παππάς κατέθεσε στη Βουλή ένα έγγραφο της ΑΑΔΕ που αναφερόταν στον βεβαιωθέντα και καταβληθέντα φόρο για το 2016 και μέχρι τις 28 Ιούλη του 2017 (άφησε έξω το 2015 με το μεγάλο «φέσι» των καναλαρχών). Από αυτό το έγγραφο φαινόταν ότι το 2016 βεβαιώθηκε φόρος 42,48 εκατ. ευρώ και οι καναλάρχες πλήρωσαν σχεδόν 36 εκατ. ευρώ, ενώ στο εφτάμηνο του 2017 βεβαιώθηκαν 28,49 εκατ. ευρώ (με αναγωγή σε ετήσια βάση ο φόρος του 2017 κυμαίνεται στα 48,84 εκατ. ευρώ) και καταβλήθηκαν 18,05 εκατ. ευρώ.

Από τα στοιχεία που είχε καταθέσει στη Βουλή ο Αλεξιάδης και από το έγγραφο της ΑΑΔΕ που κατέθεσε ο Παππάς, έβγαινε ότι ο μέσος όρος για την τριετία 2015-2017 ήταν 43,52 εκατ. ευρώ το χρόνο (και με αυξητική τάση). Ο Παππάς, όμως, λειτουργώντας πια σαν σκυλάκι των καναλαρχών, είχε καταθέσει στη Βουλή ρύθμιση με την οποία από 1.4.2018 ο φόρος τηλεοπτικών διαφημίσεων μειωνόταν από 20% σε 5%! Για να δείξει ότι δε θα υπάρξει μείωση στα κρατικά έσοδα, που θα αντισταθμιστούν από τα λεφτά που θα πληρώσουν οι καναλάρχες για τις άδειες, εξαπάτησε τη Βουλή, βάζοντας το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να γράψει στην έκθεσή του  ότι ο φόρος υπολογίζεται σε 26,67 εκατ. ευρώ το χρόνο. Ετσι, η απώλεια του φόρου εμφανιζόταν σε ύψος 20 εκατ. ευρώ το χρόνο. Οπότε, με εφτά άδειες αξίας 35 εκατ. ευρώ η καθεμιά για δέκα χρόνια, θα έμπαιναν υποτίθεται στα κρατικά ταμεία 24,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, οπότε το κράτος θα έβγαινε κερδισμένο κατά 4,5 εκατ. ευρώ το χρόνο, έλεγε ο Παππάς.

Ομως, μ' εκείνα τα δεδομένα, οι απώλειες από το φόρο έφταναν στα 32,64 εκατ. ευρώ. Ετσι, με τη μείωση του φόρου από τον Παππά, οι εφτά καναλάρχες όχι μόνο θα έπαιρναν τζάμπα τις άδειες, αλλά θα έβγαζαν και κέρδος 8,14 εκατ. ευρώ το χρόνο. Τώρα που οι άδειες έγιναν πέντε, το κράτος θα εισπράττει από τις άδειες 17,5 εκατ. ευρώ το χρόνο και θα χάνει από τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων 32,64 εκατ. ευρώ το χρόνο! Δηλαδή, οι πέντε καναλάρχες που μοιράζονται την τηλεοπτική διαφήμιση, θα κερδίζουν κάθε χρόνο περισσότερα από 15 εκατ. ευρώ!

Καταλαβαίνετε το μέγεθος της απάτης που με περισσό θράσος διαπράττει ο Παππάς. Και βέβαια, λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι «οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν πληρώσει 150 εκατ. από τον φόρο διαφήμισης» από τις αρχές του 2015. Οπως είδαμε, από στοιχεία που η ίδια η κυβέρνηση έχει καταθέσει στη Βουλή, από το 2015 μέχρι και το επτάμηνο του 2017 οι καναλάρχες είχαν πληρώσει 73,28 εκατ. ευρώ. Λέτε να πλήρωσαν άλλα τόσα μέσα σ' ένα χρόνο, όταν μάλιστα από 1.4.2018 ο φόρος έχει μειωθεί  στο ένα τέταρτο (από 20% σε 5%);

Και κάτι ακόμα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΣΡ, οι πέντε καναλάρχες που παίρνουν άδεια «οφείλουν να προβούν στην καταβολή της πρώτης δόσεως της αδείας τους (ύψους 3.500.000 ευρώ) εντός δεκαπέντε ημερών από τη δημοσίευση της παρούσας». Δηλαδή, μέχρι τις 20 Σεπτέμβρη. Πόσο φόρο γλίτωσαν για τους έξι μήνες (από την 1η Απρίλη) που ισχύει ο μειωμένος φόρος; Για να μη σας κουράζουμε με πράξεις, σας λέμε κατευθείαν το αποτέλεσμα. Γλίτωσαν τουλάχιστον 18,3 εκατ. ευρώ. Επομένως, τα 17,5 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει το κράτος ως πρώτη δόση για τις άδειες, τα έχει ήδη χάσει και με το παραπάνω, με τη μείωση του φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων από 20% σε 5%. Περιττεύει να πούμε ότι μένει ακόμα ένα τρίμηνο για να ολοκληρωθεί το 2018, οπότε οι απώλειες κρατικών εσόδων θα είναι μεγαλύτερες. Και από του χρόνου και για τα επόμενα χρόνια ακόμα μεγαλύτερες (γύρω στα 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, που φυσικά θα πάνε στα ταμεία των καναλαρχών, για να μπορούν να λειτουργούν τα μαγαζιά τους και να αυξάνουν την κερδοφορία τους).

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει ακόμα και ο φίλα διακείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ τι έχει γίνει. Στον Παππά ταιριά-ζει ο τίτλος του σεξπιρικού έργου: «Η στρίγγλα που έγινε αρνάκι» (ή αλλιώς, το ντόπερμαν που έγινε κανίς). Πλέοντας σε πελάγη αλαζονείας, το δίδυμο Τσίπρα-Παππά επιχείρησε να διαμορφώσει ένα καινούργιο τηλεοπτικό τοπίο, το οποίο θα δούλευε για λογαριασμό του. Ηταν τότε που ο Μαρινάκης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, όπου συναντιόταν με τον Παππά (ενδεχομένως και με τους Τσίπρα-Φλαμπουράρη), που ο Καλογρίτσας έβγαινε από τη ναφθαλίνη και μοστράριζε σαν υποψήφιος καναλάρχης (με εγγύηση κάποια… βοσκοτόπια στην Κεφαλονιά) και ο Σαββίδης μπινελίκωνε τον Μητσοτάκη και αποθέωνε τον Τσίπρα. Στον πόλεμο που ξέσπασε οι παλιοί καναλάρχες νίκησαν κατά κράτος το αλαζονικό δίδυμο του Μαξίμου, καταφέρνοντας να πάρουν την πλειοψηφία στο ΣτΕ και να «ρίξουν» το νόμο Παππά με τις τέσσερις άδειες. Ο Βούτσης ανέλαβε ρόλο διαμεσολαβητή, ο Παππάς πήρε πόδι από το Μαξίμου και πήγε «εξορία» στην Καλλιθέα (του έφτιαξαν κι ένα υπουργείο, πάντως), για να γίνει σύντομα το «γιουσουφάκι» των καναλαρχών.

Η υπόθεση είχε κλείσει προ πολλού. Το ΕΣΡ έβαλε απλώς την τυπική τελεία με την απόφασή του την περασμένη Τετάρτη. Το τηλεοπτικό τοπίο δεν άλλαξε (προστέθηκε μόνο ο Σαββίδης, που πλέον δεν είναι και τόσο φανατικός «συριζαίος»), ο Τσίπρας μπορεί να ελπίζει μόνο σε «ίση μεταχείριση» από κάποια κανάλια κι ο Παππάς χαίρεται που δεν τον εξαφάνισαν πολιτικά.
Σάββατο 08 Σεπτεμβρίου 2018

http://www.eksegersi.gr/%CE%95%CF%80%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1/31321.%CE%A3%CE%BA%CF%85%CE%BB%CE%AC%CE%BA%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%81%CF%87%CF%8E%CE%BD


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου