Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 26 Ιανουαρίου 2018

Νέο κύμα προσφυγιάς από την εισβολή του Τουρκικού κράτους στην Συρία

Η Ερυθρά Ημισέληνος της Τουρκίας προετοιμάζεται για μια ενδεχόμενη είσοδο προσφύγων από την περιοχή της Αφρίν, στη βόρεια Συρία, καθώς η επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον των Κούρδων πολιτοφυλάκων των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) μπήκε στην έκτη ημέρα της.
Στην Αφρίν κατοικούν περίπου 324.000 άνθρωποι και πάνω από το ένα τρίτο από αυτούς είναι εσωτερικά εκτοπισμένοι, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών. Το 60% χρειάζονταν ήδη ανθρωπιστική βοήθεια, πριν ξεσπάσουν οι νέες συγκρούσεις που τους φέρνουν πλέον αντιμέτωπους με τον κίνδυνο του θανάτου, του τραυματισμού ή μιας νέας εκτόπισης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters ο πρόεδρος της τουρκικής Ερυθράς Ημισελήνου Κερέμ Κινίκ είπε ότι η οργάνωση ετοιμάζεται για να στεγάσει 50.000 ανθρώπους σε πέντε διαφορετικούς καταυλισμούς κοντά στην Αφρίν. Τρεις νέοι καταυλισμοί κατασκευάζονται στα βορειοανατολικά της Αφρίν, κοντά στην περιοχή Αζάζ της Συρίας, όπου αναμένεται να κατευθυνθούν οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες. Ήδη λειτουργούν δύο καταυλισμοί κοντά στο Ιντλίμπ, όπου από τις πρόσφατες συγκρούσες μεταξύ των δυνάμεων του συριακού καθεστώτος και των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA) έχουν εκτοπιστεί 30.000 άνθρωποι.
Σύμφωνα με τον Κινίκ, η Ερυθρά Ημισέληνος θα μπορούσε να φιλοξενήσει πολλούς περισσότερους ανθρώπους όμως κανένας άμαχος δεν έχει φτάσει στους καταυλισμούς μετά την πρόσφατη κλιμάκωση στην Αφρίν, επειδή δεν τους επιτρέπεται να φύγουν. “Μέχρι τώρα, οι δυνάμεις των YPG δεν έχουν επιτρέψει στους πολίτες να φύγουν από την Αφρίν”, υποστήριξε.
Την Τρίτη, τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι η ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών εμποδίζεται από τις μάχες αλλά και από την απόφαση των τοπικών αρχών της Αφρίν να κλείσουν όλα τα σημεία εισόδου και εξόδου στην περιοχή. Λίγες οικογένειες μετακινήθηκαν σε αγροτικές περιοχές κοντά στο Χαλέπι αλλά εμποδίστηκαν να προχωρήσουν προς τους σταθμούς ελέγχου της συριακής κυβέρνησης, υποστηρίζει ο ΟΗΕ που επικαλείται αναφορές από την περιοχή.

Ο Κινίκ είπε ότι ελπίζει περίπου 150.000 άνθρωποι να μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους στο Χαλέπι όταν τελειώσει η μάχη στην Αφρίν. Αναμένει επίσης ότι πολλοί άμαχοι θα φύγουν από την Αζάζ και θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, σε άλλες πόλεις της βόρειας Συρίας.

http://diktiospartakos.blogspot.gr/2018/01/blog-post_297.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου