Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2018

ΛΑΕ: Ο «αλυτρωτισμός της γείτονος» και το εμπόριο του πατριωτισμού

ΛΑΕ: Ο «αλυτρωτισμός της γείτονος» και το εμπόριο του πατριωτισμού

Λαφαζάνης και Τσοβόλας υπέρ αντιμνημονιακής συμπαράταξης
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗΣ
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το κεντρικό ζήτημα στο Μακεδονικό είναι «η θεσμική ακύρωση του αλυτρωτισμού της FYROM». Αυτό δήλωσε απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου κατά τη διάρκεια παρουσίασης βιβλίου.
Και ενώ δύσκολα θα διαφωνούσε κανείς ότι η αντιπαράθεση για το Μακεδονικό δεν περιορίζεται στην ονοματολογία, η συγκεκριμένη ιεράρχηση του επικεφαλής της ΛΑΕ προκαλεί προβληματισμό, ειδικά σε μια περίοδο έξαρσης του ελληνικού εθνικισμού. Την ίδια ώρα που στη Θεσσαλονίκη αναβιώνουν τα σκοπιανοφάγα συλλαλητήρια του 1992 στα οποία, μην ξεχνάμε, συμμετείχε και ο Συνασπισμός, αποτελεί –στην καλύτερη περίπτωση– εθελοτυφλία το να δίνεις προτεραιότητα μονόπλευρα στον «αλυτρωτισμό της γείτονος», να μην έχεις κύριο μέτωπο απέναντι στον κίνδυνο του σοβινισμού και του μεγαλοϊδεατισμού στη δική σου χώρα.
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο συσχετισμός ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις και τα αντίστοιχα κράτη είναι συντριπτικός υπέρ της Ελλάδας, έτσι ώστε να καταντάνε ανέκδοτο οι εθνικιστικές κραυγές περί του «κινδύνου από τα Σκόπια».
Η διάσταση που επιχειρεί να αναδείξει η αντικαπιταλιστική Αριστερά είναι ότι το πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων δεν κινείται σε κατεύθυνση που θα διασφαλίζει την ειρήνη και τη συνεργασία των λαών στην περιοχή αλλά βρίσκεται κάτω από την αιγίδα και τη στενή εποπτεία του ΝΑΤΟ.  Έτσι προωθείται ένας συμβιβασμός για το όνομα που δεν θα απαλλάξει τα Βαλκάνια από τους θανατηφόρους ανταγωνισμούς
Η συγκεκριμένη παρουσίαση χαρακτηρίστηκε από την ιστοσελίδα Ίσκρα «σημαντική πολιτική εκδήλωση με άκρως επίκαιρες ανατρεπτικές πολιτικές διαστάσεις», καθώς σε αυτή μίλησε και ο Δημήτρης Τσοβόλας. Ο Π. Λαφαζάνης μίλησε για συνάντηση «ριζοσπαστικών δυνάμεων της ιστορικής Αριστεράς με δυνάμεις του ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού χώρου».
Ωστόσο, το πολιτικό πλαίσιο αυτής της συνάντησης δεν εμπνέει αισιοδοξία.
http://prin.gr/?p=18682

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου