Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

«Κουρελιάστηκε» η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε 33 χώρες! Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΗΝ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΣ ΕΓΚΑΙΡΩΣ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

«Κουρελιάστηκε» η Χάρτα Κοινωνικών Δικαιωμάτων σε 33 χώρες!

 Ανταπόκριση από Στρασβούργο - Νίκος Ρούσσης

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα, το Λουξεμβούργο και η Ισλανδία δεν υπέβαλαν εγκαίρως τις σχετικές εκθέσεις τους για ν’ αξιολογηθούν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, διαπίστωσε σήμερα ότι το 2017, στις 33 από τις 47 χώρες-μέλη του Οργανισμού, υπήρξαν 175 παραβιάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, που αφορούσαν την υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και την κοινωνική προστασία!


Σε πολλά κράτη, τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειαςΜε τα συμπεράσματα της η Επιτροπή, αναδεικνύει το γενικευμένο πλέον πρόβλημα απαξίωσης και μη σεβασμού των κοινωνικών δικαιωμάτων, στην υγεία, την κοινωνική ασφάλιση και προστασία στην πλειοψηφία των ευρωπαϊκών χωρών και κρούει, εμμέσως πλην σαφώς, τον κώδωνα του κινδύνου, για τις επιπτώσεις που έχει το «κουρέλιασμα» των κοινωνικών δικαιωμάτων στη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών.

Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπήρξε γενικευμένη παραβίαση: 

• Στο δικαίωμα σε ασφαλείς και υγιείς συνθήκες εργασίας (άρθρο 3),
• Στο δικαίωμα στην προστασία της υγείας (άρθρο 11),
• Στο δικαίωμα κοινωνικής ασφάλισης (άρθρο 12),
• Στο δικαίωμα κοινωνικής και ιατρικής βοήθειας (άρθρο 13),
•Σ το δικαίωμα παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας (άρθρο 14),
• Στο δικαίωμα των ηλικιωμένων στην κοινωνική προστασία (άρθρο 23),
• Στο δικαίωμα προστασίας από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό (άρθρο 30).

Η Επιτροπή αποκαλύπτει ότι, σε πολλές χώρες το ποσοστό φτώχειας στην Ευρώπη είναι απαράδεκτα υψηλό και τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση αυτού του θεμελιώδους προβλήματος, είναι ανεπαρκή.

Συγκεκριμένα, σε πολλά κράτη, τα επιδόματα κοινωνικής ασφάλισης (ιδίως όσον αφορά την ανεργία και το γήρας) βρίσκονται πολύ κάτω από το όριο της φτώχειας, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η κοινωνική βοήθεια, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή.

Επιπλέον, η επιτροπή τονίζει ότι πολλά κράτη δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσουν τα επίμονα υψηλά επίπεδα βρεφικής και μητρικής θνησιμότητας και να μειώσουν τον υψηλό αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων στο χώρο εργασίας.

Οι οδυνηρές αυτές διαπιστώσεις αφορούν τις χώρες:

Αλβανία, Ανδόρρα, Αρμενία, Αυστρία, Αζερμπαϊτζάν, Βέλγιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Λιθουανία, Μάλτα, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Σλοβακική Δημοκρατία, Ισπανία, «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας», Τουρκία, Ουκρανία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι κρατικές εκθέσεις της Ελλάδας, της Ισλανδίας και του Λουξεμβούργου δεν ήταν δυνατόν να εξετασθούν, επειδή δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως. Τα συμπεράσματα σχετικά με αυτές τις χώρες θα δημοσιευθούν κατά τη διάρκεια του έτους.


http://www.zougla.gr/kosmos/article/koureliastike-i-xarta-kinonikon-dikeomaton-se-33-xores

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου