Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Xάξλεϋ: Υπάρχουν μόνο άνθρωποι
ΤΑ ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΝΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΩΣ ΤΕΤΟΙΑ. Υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Ομάδες ανθρώπων που κατοικούν σε ορισμένες περιοχές και υπακούουν σε συγκεκριμένες επιταγές. Τα Έθνη δεν πρόκειται να αλλάξουν τις εθνικές πολιτικές τους εάν δεν αλλάξουν οι άνθρωποι τις προσωπικές πολιτικές τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ, ακόμη και του Στάλιν ή και του Μουσολίνι, είναι αντιπροσωπευτικές. Η συμπεριφορά ενός έθνους σήμερα δεν είναι παρά προβολή, σε μεγαλύτερη κλίμακα, της ατομικής συμπεριφοράς. Ή, μάλλον, για να είμαστε πιο ακριβείς, προβολή σε μεγαλύτερη κλίμακα των μύχιων ατομικών επιθυμιών και προθέσεων. Γιατί πολύ θα θέλαμε όλοι μας να φερόμαστε πολύ χειρότερα από αυτό που μας επιτρέπει η συνείδηση μας και ο σεβασμός προς την κοινή γνώμη.
ΈΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΘΕΛΓΗΤΡΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΩΤΙΣΜΟΥ - να πραγματοποιεί τις χειρότερες επιθυμίες μας. Στο πλαίσιο του έθνους μας έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να φερόμαστε, δι’ εκπροσώπου, σκληρά και ανέντιμα. Σκληρά και ανέντιμα, και μάλιστα, με αίσθημα βαθιάς αρετής. Να νιώθουμε τρυφερότητα και περηφάνια απέναντι στον φόνο, στο ψέμα, στα βασανιστήρια, για χάρη της πατρίδας.
ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ αποτελούν προβολές των προσωπικών αγαθών προθέσεων και επιθυμιών, και πρέπει ταυτόχρονα να είναι εξίσου καλές σε διαπροσωπικό επίπεδο. Η προπαγάνδα του ειρηνισμού οφείλει να απευθύνεται τόσο στους ανθρώπους όσο και στις κυβερνήσεις· πρέπει να ξεκινά την ίδια στιγμή από την περιφέρεια και το κέντρο.   Αποσπάσματα από το βιβλίο του Άλντους Χάξλεϋ, Ο Τυφλός Λυτρωτής, εκδόσεις Scripta
Ο Άλντους Χάξλεϋ (1894 - 1963) ήταν Άγγλος μυθιστοριογράφος και κριτικός. Μέλος διάσημης οικογένειας επιστημόνων, έμεινε σχεδόν τυφλός κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Ήτον, αλλά συνέχισε τις σπουδές του στην Οξφόρδη. Το 1916 άρχισε την συγγραφική του σταδιοδρομία. Έζησε για μεγάλο διάστημα στην Ιταλία και το 1930 εγκαταστάθηκε στην Καλιφόρνια όπου και έμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του. Το πιο διάσημο έργο του είναι ο Θαυμαστός καινούριος κόσμος, μια εφιαλτική, προφητική ενατένιση ενός τέλειου τεχνοκρατικά πολιτισμού που βασίζεται στον φυσικό και ψυχολογικό καταναγκασμό. Το έργο του Το νησί, είναι ένα οικολογικό και ανθρωπιστικό μανιφέστο το οποίο θεωρείται προπομπός του κινήματος των Χίπις.
http://tvxs.gr/news/paideia/xaksley-yparxoyn-mono-anthropoi

1 σχόλιο:

  1. Ένας καλός πράκτορας ήτανε που απλός κατέγραψε τα επερχόμενα για να τα δεχτήτε σιγά σιγά και να μην σας έρθουν απότομα όπως και το κατάφερε του βγάζω το καπέλο και ίσταμαι ενεός με δέος!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή