Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Χωρίς αναγκαία περίθαλψη ένας στους δύο Έλληνες

Ξεπερνούν τα τρία εκατομμύρια οι ανασφάλιστοι πολίτες της χώρας, ενώ χιλιάδες δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα νοσηλείας. Σύμφωνα με έρευνα της ΕΕ, το 47% των πολιτών δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν την αναγκαία περίθαλψη. 

Όπως γράφει η εφημερίδα Τα Νέα, εκτός από την έλλειψη ασφάλισης σημαντικό εμπόδιο για πολλούς είναι η δραστική αύξηση στη συμμετοχή των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη, τα...
πολλαπλά μέτρα «εξυγίανσης» στη φαρμακευτική δαπάνη οδήγησαν στην αύξηση της συμμετοχής για αγορά φαρμάκων από το 12% στο 29%.

Γιατροί σε έρευνα της IPSOS, δήλωσαν ότι το 17% των ασθενών τους που ακολουθούσαν χρόνια αγωγή έμεινε ανασφάλιστο κατά το προηγούμενο έτος. Αποτέλεσμα ήταν οι περίπου τέσσερις στους 10 από αυτούς να διακόψουν την αγωγή λόγω οικονομικής στενότητας.

Το ποσοστό των νοικοκυριών που αντιμετωπίζει «καταστροφικές δαπάνες» εξαιτίας του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης εκτιμάται σε 4,5% επί του συνόλου το 2013, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2010 δεν υπερέβαινε το 1,6%. Ως καταστροφική δαπάνη για την υγεία ορίζεται η δαπάνη που ξεπερνά το 20% του εισοδήματος του νοικοκυριού.

Έρευνες έχουν δείξει πως η ανεργία συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%.

Μεγάλο πλήγμα σύμφωνα με την εφημερίδα έχουν δεχθεί και οι νέοι, το 31% των νέων στην ΕΕ αναφέρει ως βασικό λόγο αδυναμίας πρόσβασης σε παροχές υγείας το υψηλό κόστος των υπηρεσιών αυτών. Η Ελλάδα διαθέτει το υψηλότερο ποσοστό της τάξης του 64% νέων που δηλώνει την αιτία αυτή ως τη βασικότερη για την έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης.


Από left

http://greki-gr.blogspot.gr/2014/10/blog-post_484.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου