Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Όταν έκλαψε η Guardian

Mια βόλτα στην Ελλάδα για ματάκηδες της μιζέριας
Γράφει ο Χρήστος Ξανθάκης 

Αυτή η ιστορία με την Guardian  και την περιήγηση του πόνου, θυμίζει κάπως εκείνο το παλιό γνωμικό:
    «Μάθανε πως πηδιόμαστε και πλάκωσαν και οι μυλωνάδες με τις αλευρωμένες…»


Ε ναι παιδιά, έτσι είναι. Τώρα το θυμηθήκανε δηλαδή ότι η μαμά Ελλάς είναι εκείνη η χώρα της γηραιάς ηπείρου που έχει φάει τις πιο πολλές σφαλιάρες; Ή μάλλον όπου «οι περικοπές στον προϋπολογισμό ήταν οι πιο δραστικές σε όλη την Ευρώπη, με δραματικά αποτελέσματα στις ζωές των ανθρώπων». Πιο κομψή η Guardian,.. δεν λέω, δεν τα μολογάει γηπεδικά, αλλά και πάλι το ματάκι στην κλειδαρότρυπα παραμένει!
Το σπάω όμως σε πενηνταράκια, για όσους και όσες δεν έχουν παρακολουθήσει το στόρι. Η μεγάλη βρετανική εφημερίδα Guardian, το άντρο της κεντροαριστεράς με ανθρώπινο πρόσωπο, οργάνωσε σε συνεργασία με τον οργανισμό Political Tours μια εβδομαδιαία περιήγηση στην Ελλάδα. Αρχόμενης από τις 31 Μαρτίου, τώρα σιμά κοντά, για 7 διανυκτερεύσεις, έναντι 2.500 λιρών (κάπου 2.700 ευρώπουλα μας κάνει αυτό), άνευ αεροπορικών εισιτηρίων. Με πρώτη στάση στη Σάμο και ακολούθως διαμονή στην Αθήνα.
Και τι θα ελάμβανε κανείς με αυτό το σχετικώς αλμυρό αντίτιμο; Πρώτον επίσκεψη στη Σάμο και βόλτα σε τοπικό οινοποιείο. Με ανάλυση για τη βιομηχανία κρασιού και γευσιγνωσία υποθέτω για να ξεκινήσει καλά η βδομάδα και να μην έχουμε κατεβασμένα κεφάλια. Ακολούθως συνάντηση με ΜΚΟ, που προσπαθούν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες. Στη Σάμο όλα αυτά, όπου το προσφυγικό είναι εντελώς της πλάκας, ενώ ένα δίπλα πιο δίπλα, στη Μυτιλήνη, βράζει ο τόπος. Στη συνέχεια το μενού είχε πρωτεύουσα και επίσκεψη στην πλατεία Συντάγματος, όπου και προβλέπετο συζήτηση με Έλληνες δημοσιογράφους και έναν πρώην Υπουργό. «Ξέρω, ξέρω, τον Βαρουφάκη!», φωνάζει το εξυπνοπούλι της τάξης, αλλά κι ο Λαφαζάνης να ήταν δεν θα με εξέπληττε.
Τέλος πάντων, το μενού περιελάμβανε επίσης επισκέψεις σε συνοικίες της Αθήνας για να δούνε οι τουρίστες «πώς τη βγάζει ο κοσμάκης» και πως βοηθάνε τον κοσμάκη οι διάφορες συλλογικότητες, βόλτα στον Πειραιά για συζήτηση με ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στο προσφυγικό και συνάντηση με οικογένειες των Αθηνών για να «ανακαλύψετε πως η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τις ζωές τους». Κάτι σαν τους πίθηκους στο ζωολογικό κήπο ένα πράγμα, αλλά χωρίς τα φυστίκια…
Με δυο λόγια κατάπτυστο! Μια περίηγηση του πόνου, μια τουρνέ της ταλαιπωρίας, ένα ταξίδι για ματάκηδες της μιζέριας στης Ψωροκώσταινας της ολόμαυρη ράχη. Όπως ήταν φυσικό ξεσηκώθηκε θόρυβος μέγας, όπως ήταν φυσικό προέκυψαν ουρανομήκεις διαμαρτυρίες, όπως ήταν φυσικό τα πήρε κρανίο ένας σωρό κόσμος και η Guardian αποφάσισε να «αναστείλει» το διακοπικό πακέτο. Παρότι έδινε στους ενδιαφερόμενους τη δυνατότητα να «κατανοήσουν καλύτερα το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της Ελλάδας». Αν και μια επίσκεψη στο Καραϊσκάκη ή στην Τούμπα, θα βοηθούσε περισσότερο. Και θα τους ερχόταν και πιο φτηνή!

- από το newpost.gr


https://zoornalistas.blogspot.gr/2018/03/guardian.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου