Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Η «ΑΥΓΗ» και η αλχημεία της διαιτησίας

Στο άρθρο «Το ΣτΕ αναβάλει, η διαιτησία επιταχύνει, η «ΑΥΓΗ» αποκαλύπτει» αναφερθήκαμε στο δημοσίευμα της ΑΥΓΗΣ το σχετικό με την περί την Ελληνικός Χρυσός Διαιτησία, επιχειρώντας ειδικά να ερμηνεύσουμε τη φράση “Νέα ημερομηνία συζήτησης της προσφυγής κατά των αποφάσεων Σκουρλέτη η 5 Δεκεμβρίου 2018.Το πιθανό είναι έως τότε να έχει καταργηθεί το αντικείμενο της δίκης”. Αφήσαμε ασχολίαστη την …παρατήρηση ότι “…η έγκριση της μελέτης (για τη μεταλλουργία Flash Smelting) από τη Διοίκηση θα επέχει θέση οριστικής έγκρισης του Επενδυτικού Σχεδίου, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση (άρθρο 3)”.



Θεωρούμε λοιπόν ότι και αυτή η φράση είναι εμβόλιμη από το περιβάλλον του ΥΠΕΝ και κεντήθηκε στον καμβά της συνταγής Σταθάκη ως καταλύτης στην Διαιτητική Αλχημεία που επιχειρείται: περί τήρησης δηλαδή τελικά της Σύμβασης (του άρθρου 3 αυτής) από την Ελληνικός Χρυσός. Χρήζει λοιπόν και η φράση αυτή ειδικής ερμηνείας.

Στην επίμαχη παρ.3.2 του άρθρ. 3 καθορίζεται ότι «… η Αγοράστρια (ΕΧ) αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπονήσει πλήρες και άρτιο Επενδυτικό Σχέδιο…καθώς και την κατασκευή-λειτουργία Εργοστασίου Μεταλλουργίας Χρυσού…” στη δε παρ.3.4: “Το ΕΣ όπως θα εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές θεωρείται παράρτημα της Σύμβασης και αναπόσπαστο μέρος της…”.
Έτσι λοιπόν, για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις αυτές της Σύμβασης η Διαιτητική Αλχημεία εκτός από Χρυσό πρέπει να βγάλει, ωσάν κουνέλι από καπέλο ταχυδακτυλουργού, και «εγκεκριμένο πλήρες και άρτιο Επενδυτικό Σχέδιο». Και με το δημοσίευμα στην ΑΥΓΗ επιχειρείται αυτό να συσκοτισθεί και παρακαμφθεί. Μόνο που εδώ η Διαιτητική Αλχημεία δεν μπορεί να κάνει το θαύμα της.
Ο κ. Σταθάκης είναι οικονομολόγος. Ο κ. Δρυλλεράκης είναι δικηγόρος εξειδικευμένος στις διαπλοκές εταιρειών χρυσού-πολιτικών και ο κ. Μενουδάκος είναι ανώτατος δικαστής. Αλλά η Αλχημιστική παραγωγή Χρυσού είναι εξαιρετικά επικίνδυνη μυστικιστική συνταγή. Και στο ανακάτωμα των υλικών τα μπέρδεψαν και με το άρθρο της ΑΥΓΗΣ επιχειρείται άγαρμπα να συμμαζευτούν τα ασυμμάζευτα. Εξηγείται έτσι ο λόγος μετάθεσης της συζήτησης στο ΣτΕ από τις 21 Μαρτίου στις 5 Δεκεμβρίου.
Η Διαιτησία, σύμφωνα και με το συνομολογημένο σκεπτικό της έναρξής της, μπορεί να κρίνει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ αν τηρείται ή όχι η Σύμβαση από την Εταιρεία. Δεν έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει την όποια Τεχνική Μελέτη της μεταλλουργίας. Δηλαδή να εγκρίνει και τα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 και 6 αντιστοίχως των Τεχνικών Μελετών Σκουριών και Ολυμπιάδας. Και συνακόλουθα, ακόμα και αν με την Αλχημεία η μεταλλουργική μονάδα καταφέρει τελικά να καταβροχθίσει το Αρσενικό, δεν θα μπορέσει σε καμία περίπτωση να ακυρώσει τις αποφάσεις Σκουρλέτη για τις οποίες πρέπει να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ στη σχετική προσφυγή της Ελληνικός Χρυσός, η συζήτηση της οποίας μετατέθηκε για τις 5 Δεκεμβρίου. Και αν αυτές (οι αποφάσεις Σκουρλέτη) ακυρωθούν, το ΥΠΕΝ θα πρέπει να εγκρίνει με νέα απόφαση του τα ΠΡΟΣΑΡΤΗΜΑΤΑ 5 και 6. Και τότε μόνον θα έχει εγκριθεί το “πλήρες και άρτιο Επενδυτικό Σχέδιο” της παρ.3.2. Η επιχειρούμενη Διαιτητική Αλχημεία λοιπόν δεν καταργεί το αντικείμενο της δίκης του ΣτΕ, ούτε εγκρίνει το Επενδυτικό Σχέδιο όπως “πληροφόρησαν” την δημοσιογράφο της ΑΥΓΗΣ οι πρόθυμοι κύκλοι του ΥΠΕΝ. Η Αλχημεία λοιπόν μπορεί επί Σταθάκη να βγάλει Χρυσό, δεν μπορεί όμως να καταργήσει τη συζήτηση της προσφυγής όπως, στην περίπτωση αυτή, ασμένως θα επιθυμούσε το “Περιβαλλοντικό” Ε τμήμα του ΣτΕ.
Μετά την γνωστοποίηση της έναρξης της διαιτητικής διαδικασίας ρωτήσαμε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ τι θα γίνει αν η Διαιτησία κρίνει ότι η εταιρεία δεν έχει παραβιάσει την σύμβαση και από την άλλη το ΣτΕ απορρίψει την αίτηση ακύρωσης των αποφάσεων Σκουρλέτη. Η απάντηση ήταν… «δεν έχουμε σκεφθεί αυτή την περίπτωση»! Με το άρθρο της ΑΥΓΗΣ, οι κύκλοι του ΥΠΕΝ επιχειρούν να απαντήσουν τώρα στο ερώτημα αυτό: «Καταργείται το αντικείμενο της δίκης». Δεν γνωρίζουμε αν ο κ. Σταθάκης συζήτησε με τον προκάτοχο του, Πάνο Σκουρλέτη, το περιεχόμενο του δικογράφου της Διαιτησίας πριν το καταθέσει. Θεωρούμε όμως με βεβαιότητα εκ του αποτελέσματος ότι δεν το συζήτησε. Και η προφανής υπεροψία του, ο σύμβουλος του για την περίπτωση κ. Δρυλλεράκης και το προαποφασισμένο υπέρ της Ελληνικός Χρυσός αποτέλεσμα που πρέπει βγάλει η Διαιτησία, τον παρέσυραν σε ένα δικόγραφο και μια μεθόδευση που μπάζουν από παντού. Και που οδηγούν οπωσδήποτε σε νομικό αδιέξοδο.
Η Eldorado Gold, με τη μετοχή της στα 90 σεντς (0.7 Ευρώ) και τις άμεσες υποχρεώσεις της τάξης του 1.5 δισ. δολαρίων βουλιάζει. Η σωτηρία της κρέμεται στη Διαιτησία. Που η απόφαση της πρέπει να τεκμηριώνει νομοτελειακά και αδιαμφισβήτητα ότι “έχει εγκεκριμένο πλήρες και άρτιο Επενδυτικό Σχέδιο και ότι η μεταλλουργική μέθοδος Flash Smelting “όπως αυτή έχει εγκριθεί περιβαλλοντικά” είναι μία βιομηχανικά πιστοποιημένη μέθοδος για αρσενικούχα συμπυκνώματα όπως της Ολυμπιάδας. Και αυτά καμία, μα καμία Αλχημεία δεν μπορεί να τα επιτύχει. Μόνο η ακριβοπληρωμένη, κραυγαλέα απροσχημάτιστη, διαφανής διαπλοκή.
https://antigoldgr.org/blog/2018/03/26/i-avgi-kai-i-alchimeia-tis-diaitisias-skouries/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου