© AP Photo / Alik Keplicz |
Σχολιάζοντας τον πρόεδρο Πούτιν που παρουσίασε πρόσφατα τα προηγμένα ρωσικά όπλα και τον Βουλευτή Αλεξάντερ Σέριν που σηματοδότησε την ετοιμότητα της Μόσχας να υποστηρίξει τους εταίρους της, συμπεριλαμβανομένης της Άγκυρας, ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Beyazit Karatas είπε στο Σπούτνικ ότι οι δηλώσεις αυτές δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν χρειάζεται συστήματα αποτροπής του ΝΑΤΟ.
Ο συνταξιούχος Τούρκος Στρατηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Beyazit Karatas είπε ότι οι τελευταίες δηλώσεις ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν ότι η Άγκυρα δεν πρέπει να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για τη διασφάλιση της εθνικής της ασφάλειας.
"Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί ήρεμα από το ΝΑΤΟ [1], και ύστερα η Άγκυρα θα έχει εγγυήσεις ότι δεν θα αντιμετωπίσει καμία απειλή από την άποψη της διασφάλισης της δικής της ασφάλειας ", τόνισε ο Karatas.
Ο Karatas υπενθύμισε αυτό που είχε ήδη πει για την πιθανότητα μιας κατάστασης στην οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να προσθέσουν την Τουρκία να γίνει πυρηνικός στόχος.
Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι πίσω από την απόφαση του ΝΑΤΟ να αποδεχθεί την αγορά της Τουρκίας των S-400 από την Ρωσία [2]
"Με αυτό το λόγο, εννοούσα ότι, εάν κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική, πραγματοποιήσει πυρηνική επίθεση σε τρίτη χώρα από την Τουρκική επικράτεια, μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνικό στόχο, ωστόσο, με πρόσφατες δηλώσεις της Ρωσίας, η Τουρκία θα έχει ένα σύστημα προστασίας που είναι εναλλακτικό προς την πυρηνική αποτροπή του NATO και αφετέρου οι δηλώσεις έστειλαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο NATO και τις ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας”, πρόσθεσε
Ο Καράτας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι μια υπερδύναμη όσον αφορά τους πόρους τους στον τομέα των συμβατικών όπλων και αυτοί το συνειδητοποιούν».
«Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που αναγκάζεται να δημιουργήσει συμμαχίες για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία ή αλλού στον κόσμο. Μιλάμε για την Αμερική που δημιούργησε μια συμμαχία με 70 διαφορετικές δυνάμεις. Αυτό αποτελεί μέρος των κυριοτέρων αποδείξεων ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μια παγκόσμια υπερδύναμη
Υπενθύμισε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με τα εξελιγμένα ρωσικά όπλα ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου Donald Trump σχετικά με την πρόθεση της Ουάσινγκτον να να αναπτύξει Αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα.
Διαβάστε περισσότερα: Η Ρωσία και η Τουρκία υπογράφουν συμφωνία επίσης για τον εφοδιασμό Ρωσικών ελικοπτέρων Ka-32 [4]
"Μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η αδυναμία των Η.Π.Α. στο συμβατικό οπλισμό με την ανάπτυξη πυρηνικών ικανοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Πούτιν μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση στην Aμερικανική ρητορική που είναι γεμάτη απειλές", ανέφερε ο Karatas.
«Μήνυμα προς την Τουρκία»
Απηχούσε τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή Ozdemir Akbal, ο οποίος δήλωσε ότι "τα λόγια του Ρώσου Προέδρου αντικατοπτρίζουν την επιθυμία του να δημιουργήσει μια νέα ένωση".
Σύμφωνα με τον Akbal, ένας από τους στόχους ήταν "να στείλουμε ένα συγκεκριμένο μήνυμα στην Τουρκία, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις με τους συμμάχους της για το θέμα της Συρίας. "
"Κάνοντας δηλώσεις σχετικά με την ανάπτυξη των νεώτερων ρωσικών πυρηνικών όπλων, ο Πούτιν, αφενός, τόνισε το καθεστώς της Ρωσίας ως παγκόσμιου παράγοντα που επιτεύχθηκε μετά την έναρξη της επιχείρησης στη Συρία το 2015 και από την άλλη – την πρόθεση δημιουργίας νέων συμμαχικών σχέσεων ", σημείωσε ο Akbal.
Υπενθύμισε ότι παρά την ύπαρξη προβλημάτων στις σχέσεις, η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ [5], το οποίο εμποδίζει την Άγκυρα να ενταχθεί σε άλλες συμμαχίες.
"Αν (αυτή) η δομή του συστήματος δεν έχει πληγεί από κρίση που θα αλλάξει θεμελιωδώς την υπάρχουσα ισορροπία δυνάμεων (όπως συνέβη και στον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο), θα είναι πολύ δύσκολο για την Τουρκία να αναλάβει δράση με στόχο στην αλλαγή της υπάρχουσας συμμαχικής δομής ", συμπέρανε ο Akbal.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Αλεξάντερ Σέριν, πρώτος αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Κάτω Βουλής, δήλωσε ότι οι χώρες της CSTO, η Συρία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα, η Κίνα [7] και η Τουρκία παραμένουν εταίροι της Ρωσίας, και ότι η Μόσχα θα είναι έτοιμη να "σταθεί" γι 'αυτούς σε περίπτωση πιθανής πυρηνικής επίθεσης.
Η δήλωση ακολουθήθηκε από την ομιλία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση της χώρας, όπου έθιξε ειδικά τα πιο εξελιγμένα ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένου του βαλλιστικού πυραύλου Sarmat, του Kinzhal υψηλής ακρίβειας υπερηχητικού αεροπορικού πυραυλικού συστήματος και το Avangard στρατηγικό υπερηχητικό πυραυλικό σύστημα.
Οι απόψεις και οι γνώμες που εξέφρασαν οι Beyazit Karatas και Ozdemir Akbal είναι εκείνες των ομιλητών και δεν αντικατοπτρίζουν απαραιτήτως αυτές του Sputnik.
https://tokoutsavaki.blogspot.gr/2018/03/blog-post_23.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:+blogspot/bAVdB+(%CE%A4%CE%9F+%CE%9A%CE%9F%CE%A5%CE%A4%CE%A3%CE%91%CE%92%CE%91%CE%9A%CE%99)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου