Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 8 Μαΐου 2012

Παίζουν με τη φωτιά





Την άρνησή του να εγκλωβιστεί στην παγίδα της διάσωσης του δικομματισμού επεσήμανε σε όλους τους τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, με παρέμβασή του αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τον οποίο έλαβε διερευνητική εντολή.


Ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε το πλαίσιο εντός του οποίου θα κινηθεί το επόμενο τριήμερο, κατά τις επαφές του με άλλες πολιτικές δυνάμεις και αρχηγούς κομμάτων, πρωτίστως της Αριστεράς.

Ως προς το μνημονιακό μπλοκ, ο Αλέξης Τσίπρας επιφύλαξε μία εξαιρετικά επιθετική πρόταση. Κάλεσε τους Σαμαρά και Βενιζέλο να αποστείλουν έως και αύριο, οπότε και έχουν ορισθεί οι συναντήσεις μαζί τους, επιστολές προς τους δανειστές, με τις οποίες θα ακυρώνουν τις υπογραφές τους στις εγγυήσεις για σεβασμό των όρων της δανειακής συμφωνίας και του 2ου Μνημονίου.

Με αυτόν τον ελιγμό, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να απεγκλωβιστεί από την επικοινωνιακή λαβίδα που το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία επιχειρούν να στήσουν αμέσως μετά τις εκλογές.

Η λαβίδα αυτή συνίσταται στην ένταξη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο του ΣΥΡΙΖΑ σε συστημικά πλαίσια, προκειμένου να συνεχίσει ως έχει η οικονομική πολιτική και η πλήρης υπακοή στους όρους του Μνημονίου αλλά και προκειμένου να διασωθούν τα κόμματα του δικομματισμού, επιβάλλοντας στον ΣΥΡΙΖΑ τροχιά ταχύτατης φθοράς από τη συνδιαχείριση της μνημονιακής πολιτικής.

Ο Αλέξης Τσίπρας, άλλωστε, δήλωσε πως «κανένα επικοινωνιακό τερτίπι» δεν πρόκειται να περάσει και πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει συγκεκριμένους άξονες πολιτικής που καθορίζουν και το πλαίσιο συνεργασίας με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Οι άξονες αυτοί αφορούν στην άμεση ακύρωση των νόμων που περικόπτουν μισθούς και συντάξεις, την ακύρωση των νόμων που επιβάλλουν νέο εργασιακό καθεστώς από την 15η Μαΐου, τον έλεγχο των Τραπεζών καθώς και τη δημοσίευση της έκθεσης της Blackrock, την ανακατανομή των φορολογικών βαρών, την ακύρωση των προνοιών του Μνημονίου, μορατόριουμ στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, τη σύσταση διεθνούς επιτροπής ελέγχου του επαχθούς μέρους του χρέους κ.λπ..

Oι πέντε άξονες συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παρουσίασε πέντε άξονες συζήτησης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τους κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλο να σταματήσουν να κοροϊδεύουν τον λαό και, «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές», να έχουν στείλει επιστολές μέχρι αύριο, που θα συναντηθούν, στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» -όπως το χαρακτήρισε- προγράμματος του δεύτερου μνημονίου.

Οι άξονες διαλόγου, όπως τους παρουσίασε ο κ. Τσίπρας, έχουν ως εξής:

- άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών – συντάξεων

- ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)

- προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)

- δημόσιος έλεγχος στο τραπεζικό σύστημα - ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock

- δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου, για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας ξεκαθάρισε:

«Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε τη λαϊκή ετυμηγορία». 

Μαραθώνιος επαφών

Δέκα λεπτά πριν από τις 14.00 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας διέβη το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, για να λάβει τη διερευνητική εντολή από τον Κάρολο Παπούλια. Κατά την ημίωρη συνάντησή τους, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά και για το λαϊκό κίνημα, αλλά και μεγάλη ευθύνη και για μένα προσωπικά, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο προηγούμενος ηγέτης της Αριστεράς που έλαβε διερευνητική εντολή ήταν ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης».

«Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή που μου δίνετε, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο, που δεν δίνει στο πρώτο κόμμα για καθεμία ψήφο μία δεύτερη δώρο, ή αν είχαμε λίγες ψήφους παραπάνω» συνέχισε.

Στις 15.45 ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον κύκλο των επαφών του, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για τον σχηματισμό κυβέρνησης, με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη. 

Επίσης, ο κ. Τσίπρας στις 17.30 θα δεχθεί αντιπροσωπεία των Οικολόγων Πρασίνων, αποτελούμενη από τους: Ιωάννα Κοντούλη, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας, Γ. Παρασκευόπουλο, επικεφαλής ψηφοδελτίου Επικρατείας, Γ. Τσέκο, συντονιστή της Εκτελεστικής Γραμματείας και Τ. Κρομμύδα, μέλος του Κ.Σ..

Στις 19.00 ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνίας, Λούκα Κατσέλη. 

Aύριο, Τετάρτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Πάνο Καμμένο. Η συνάντηση θα γίνει στις 17.00 στην αίθουσα 233, στον 2ο Όροφο του Κοινοβουλίου.



«ΝΑΙ» Κουβέλη σε κυβέρνηση Αριστεράς με οικουμενικό χαρακτήρα

Με ένα αμφιλεγόμενο «ΝΑΙ» σε αριστερή κυβέρνηση αλλά με οικουμενικό χαρακτήρα απάντησε ο Φ. Κουβέλης στον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους στη Βουλή το απόγευμα της Τρίτης.

Το «ΝΑΙ» του Φώτη Κουβέλη δεν είναι άνευ όρων, από τη στιγμή που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα τον σχηματισμό αριστερής κυβέρνησης, αλλά με οικουμενική στήριξη, όπως επισημαίνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ 



http://www.zougla.gr/politiki/article/pezoun-me-ti-fotia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου