Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ η γαλλική Αριστερά



    ΤΗΣ ΑΠΕΣΤΑΛΜΕΝΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΑΦΝΗΣ ΣΦΕΤΣΑ






    Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων και τον ΣΥΡΙΖΑ να αποτελεί την έκπληξη ή κατ' άλλους το φόβητρο της Ευρώπης, η χθεσινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα και της αντιπροσωπείας του σχήματος στο Παρίσι αναμενόταν να αποτελέσει “γεγονός” για το μεγάλο ευρωπαϊκό κέντρο.
    Παρ' όλ' αυτά, ιδιαίτερα οι αντιδράσεις των εκπροσώπων των ΜΜΕ, ήταν τέτοιων διαστάσεων, ώστε ακόμη και οι πιο έμπειροι από τα στελέχη της γαλλικής Αριστεράς εξεπλάγησαν. Στην αίθουσα του κτηρίου της Εθνοσυνέλευσης, όπου έγινε η συνέντευξη Τύπου, επικρατούσε το αδιαχώρητο: δημοσιογράφοι, κάμερες και φωτογράφοι έδιναν στην κυριολεξία “μάχη”, πατώντας ο ένας πάνω στον άλλο, για να “κερδίσουν” μια ερώτηση. Συνωστισμός από κάμεραμαν που ανέβαιναν πάνω στα έδρανα, όπου μπορούσαν και... δεν μπορούσαν, για ένα πλάνο, δεκάδες φωτογράφοι να τραβούν ασταμάτητα. Εικόνες πρωτοφανείς για έναν ηγέτη της Αριστεράς της Ευρώπης, η οποία καθώς φαίνεται επιστρέφει για τα καλά στο προσκήνιο.
    Η χθεσινή υποδοχή, όχι μόνο των Μέσων Ενημέρωσης, μα και του κόσμου πια, στην ανοιχτή συγκέντρωση στην πλατεία Eduardo Herriot του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος και, συνολικά, του Μετώπου της Αριστεράς κάτω από καταρρακτώδη βροχή έδειξαν ότι το μέχρι πρόσφατα μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής Αριστεράς έχει αποκτήσει μια δυναμική που ταξιδεύει πέρα από τα σύνορα της χώρας.

    Στο πλευρό του ΣΥΡΙΖΑ η γαλλική Αριστερά


    Κατά τη συνέντευξη Τύπου ο Αλ. Τσίπρας, πλαισιωμένος από τον Πιερ Λοράν, γραμματέα του Γαλλικού Κ.Κ. και πρόεδρο του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και τον Ζαν Λικ Μελανσόν, υποψήφιο πρόεδρο στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές του Μετώπου της Αριστεράς, συμπρόεδρο του Κόμματος της Αριστεράς, δέχθηκε πλήθος ερωτήσεων για την κρίση, τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση των Ευρωπαίων ηγετών και τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν. Η αλληλεγγύη της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στον ελληνικό λαό αλλά και οι πολύ στενές σχέσεις που έχουν οικοδομηθεί μεταξύ της ελληνικής και γαλλικής Αριστεράς επιβεβαιώθηκαν από τις σύντομες παρεμβάσεις των δύο Γάλλων ηγετών, που δήλωσαν ευτυχείς για την παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Παρίσι.
    Ο Πιερ Λοράν έθεσε τρεις βασικούς πυλώνες για την έξοδο από την κρίση: Την εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που οδηγεί τις χώρες σε άβυσσο. Τη χειραφέτηση των κοινωνιών από τις αγορές. Και τον σεβασμό στη φωνή των λαών, “δεν μπορούν με εκβιασμούς να σταματήσουν τη Δημοκρατία” σημείωσε. Ο Ζ.Λ. Μελανσόν είπε πως το μίνιμουμ που μπορεί να κάνει η Αριστερά της Γαλλίας είναι να εκφράσει την αμέριστη συμπαράστασή της στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ, απαντώντας στους εκβιασμούς που δέχονται ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία διαδικασία για την εκδίωξη μιας χώρας από το ευρώ. “Οι Έλληνες θα χωρίσουν με το Μνημόνιο, όχι με την Ευρώπη” κατέληξε.
    Από τη μεριά του ο Αλ. Τσίπρας εισηγητικά αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της κρίσης και άρα στην ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης ενώ ανέδειξε ότι στην Ελλάδα διεξάγεται ένα ευρωπαϊκό πείραμα εφαρμογής νεοφιλελεύθερης πολιτικής σοκ που έχει οδηγήσει σε μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση. “Με τους λαούς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε. Δίνουμε έναν αγώνα για λογαριασμό όλων των ευρωπαϊκών λαών. Αν το πείραμα συνεχιστεί στην Ελλάδα, θα εξαχθεί στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες” τόνισε, υποστηρίζοντας άλλωστε ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας έχει κύριο στόχο την απεύθυνση στις ευρωπαϊκές κοινωνίες ώστε να γίνει κατανοητό ότι το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών είναι κοινό, αλλά δεν πρέπει να είναι ένα μέλλον λιτότητας και φτωχοποίησης. Έτσι ανέδειξε το αίτημα επανίδρυσης της Ευρώπης με βασικά της “συστατικά” τη Δημοκρατία και την Αλληλεγγύη κι έθεσε ως στόχο της 27ης Ιουνίου ο λαός να ολοκληρώσει το βήμα της 6ης Μαΐου και να στείλει στα αζήτητα της Ιστορίας το Μνημόνιο.

    Μνημόνιο και Ευρωζώνη δεν πάνε μαζί
    “Αντίφαση υπάρχει σ' αυτούς που υποστηρίζουν ότι το Μνημόνιο και η Ευρωζώνη μπορεί να προχωρήσουν μαζί” απάντησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα αν είναι αντίφαση να επιζητά την κατάργηση του Μνημονίου και την παραμονή της χώρας στο ευρώ. “Είμαστε υπέρμαχοι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, αλλά αυτή πάει μαζί με την κοινωνική συνοχή στην Ευρώπη” πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι η Ενωμένη Ευρώπη “ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη και δημοκρατική ή δεν θα υπάρχει”. Ρωτήθηκε για την πρωτοβουλία Μέρκελ να ζητήσει δημοψήφισμα. “Η Γερμανία είναι ισότιμο μέλος σε μια Ευρωζώνη που δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές” υπογράμμισε. Ρωτήθηκε γιατί δεν διαπραγματεύεται το Μνημόνιο. “Η κόλαση δεν είναι διαπραγματεύσιμη” απάντησε, ενώ δέχθηκε ερωτήσεις ακόμη και για τη διαστρέβλωση που δέχονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, έδωσε συνεντεύξεις σε γαλλικά ραδιόφωνα επεξηγώντας αναλυτικότερα τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
    Εκ μέρους της αντιπροσωπείας οι Παν. Λαφαζάνης και Γ. Σταθάκης συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Σοσιαλιστικού Γαλλικού Κόμματος, με επικεφαλής τον βουλευτή Κριστόφ Καρές.

    Με συνδικάτα
    Ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συνδικάτων και κοινωνικών φορέων πραγματοποιήθηκε μετά το τέλος της συνέντευξης Τύπου, στην οποία συμμετείχαν ο Πιερ Λοράν, η αντιπρόεδρος του ΚΕΑ από την Ενωμένη Αριστερά Ισπανίας Μαϊτέ Μόλα και οι Γ. Δραγασάκης, Γ. Μηλιός και Γ. Μπουρνούς από την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ. Για την κοινότητα του αγώνα σε Ελλάδα και Γαλλία, για τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ από το σύστημα εξουσίας, για τη λιτότητα που χρεωκοπεί τους λαούς μίλησαν στις παρεμβάσεις τους εκπρόσωποι από το ίδρυμα Κοπέρνικος, τη CGT (συνδικαλιστική συνομοσπονδία της Αριστεράς), από τα συνδικάτα Solidaire, το συνδικάτο εκπαιδευτικών FSU, την ATTAC Γαλλίας και το tranform.
    Επαναλαμβανόμενα "resistance", "αντίσταση" δηλαδή, φώναζαν οι συγκεντρωμένοι κι όταν πήρε ο Αλ. Τσίπρας το μικρόφωνο ακούστηκε και το "SYRIZA au pouvoir", "ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία!".
    Παρά τις αντίξοες συνθήκες εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν στην ανοιχτή εκδήλωση κρατώντας πολύχρωμες σημαίες της γαλλικής Αριστεράς αλλά και ελληνικές σε ένδειξη αλληλεγγύης με τον δοκιμαζόμενο και αντιστεκόμενο ελληνικό λαό. Το άκουσμα των ονομάτων της Α. Μέρκελ και του Ν. Σαρκοζί προκαλούσε πάνδημες αποδοκιμασίες. Αντίθετα η βάσιμη ελπίδα, όπως είπαν, που εξέφρασαν τόσο ο Μελανσόν όσο και ο Λοράν να αναδειχθεί πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες εκλογές συναντούσε το παραλήρημα ενθουσιασμού των Γάλλων συγκεντρωμένων.
    Οι μεταφράσεις μοιράστηκαν στους αρκετούς γαλλόφωνους Έλληνες, ανάμεσά τους ο Στάθης Κουβελάκης, ο Νίκος Γραικός και η Αλίκη Παπαδομιχελάκη.
    Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία του Γαλλικού Κ.Κ. με μέλη της ελληνικής κοινότητας Παρισίων.

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου