Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Δημήτρης Στρατούλης - Συνέντευξη στη «Μαρξιστική Φωνή»: Δεν υποκύπτουμε στον κυρίαρχο εκβιασμό!


φωτ. Οδοφρ. 

Δημοσιεύουμε σήμερα με ιδιαίτερη χαρά, τη σύντομη αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε για το περιοδικό μας ο βουλευτής Β’ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Δημήτρης Στρατούλης. Ο σ. Δημήτρης, όπως θα διαπιστώσετε, απαντά με σαφήνεια στα καίρια ερωτήματα που του θέσαμε σχετικά με την πολιτική της κυβέρνησης της Αριστεράς που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές του Ιουνίου αν συνεχιστεί η μεγάλη δυναμική που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Μ.Φ» : Σύντροφε Δημήτρη, ο δρόμος για μια κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ανοίξει. Αν μετά τις εκλογές χρειαζόμαστε επιπλέον κοινοβουλευτική στήριξη για να σχηματίσουμε κυβέρνηση και το κόμμα Καμένου θέσει προυποθέσεις για να μας στηρίξει, που όμως αντιτίθενται στο πρόγραμμά μας, πιστεύεις ότι πρέπει να δεχθούμε μια τέτοια στήριξη;
Δ. Στ. : Εκλογικός μας στόχος παραμένει να μετατραπούν και αυτές οι εκλογές σε παλλαϊκό δημοψήφισμα μίας νέας πολιτικής καταδίκης της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και των προθύμων συμμάχων τους, που ψήφισαν και εφάρμοσαν τα μνημόνια της καταστροφής και τις δανειακές συμβάσεις της ντροπής. Ταυτόχρονα ζητάμε από το λαό να αναδείξει ως πρώτη δύναμη εκλογικά το ΣΥΡΙΖΑ και να ενισχύσει όλες τις δυνάμεις της Αριστεράς, ώστε να γίνει δυνατόν να σχηματιστεί μία αριστερή κυβέρνηση, που με τη στήριξη του λαϊκού και εργατικού κινήματος και στη βάση ενός κοινού προωθημένου και ριζοσπαστικού προγράμματος να βάλει ένα τέλος στη λεηλασία του λαού και της χώρας και ν’ ανοίξει το δρόμο για το σοσιαλισμό. Με βάση αυτό το στόχο μας θα πορευτούμε και μετά τις εκλογές. Με το κόμμα του κυρίου Καμένου είναι γνωστό ότι έχουμε αβυσσαλέες ιδεολογικές, προγραμματικές και πολιτικές διαφορές και δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση συνεργασίας μαζί τους.
«Μ.Φ» : Το ΚΚΕ δήλωσε ότι θα καταθέσει αμέσως μετά τις εκλογές μια πρόταση νόμου για κατάργηση του Μνημονίου στη Βουλή. Πιστεύεις ότι εμείς, ανεξάρτητα από το αν θα έχουμε ή όχι σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς, θα πρέπει να υπερψηφίσουμε αυτή την πρόταση;
Δ. Στ. : Ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο μέτρο διακυβέρνησης της χώρας θα προχωρήσει στην άμεση ακύρωση και κατάργηση των μνημονίων, των νόμων με τους οποίους θεσπίστηκαν, του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και των σχετικών εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου, αρχής γενομένης από εκείνους τους εφαρμοστικούς νόμους που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, καταργούν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, περιορίζουν συνδικαλιστικές ελευθερίες και κατεδαφίζουν εργασιακές σχέσεις. Με αυτή την έννοια, εάν προλάβει το ΚΚΕ και καταθέσει πριν από εμάς πρόταση νόμου στη Βουλή για την κατάργηση του μνημονίου, είναι αυτονόητο ότι θα την υπερψηφίσουμε.
«Μ.Φ» : Τι μέτρα πρέπει να λάβει η κυβέρνηση της Αριστεράς για το μεγαλύτερο πρόβλημα του λαού, δηλαδή τη μαζική ανεργία; Πιστεύεις ότι πρέπει να νομοθετήσουμε την πάγια θέση μας για το 35ωρο;
Δ. Στ. : Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι να έχουν όλοι και όλες εργασία, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και κατά συνέπεια η δραστική μείωση της ανεργίας και η πλήρης, σταθερή και ποιοτική απασχόληση.
Ο στόχος μας αυτός είναι συνυφασμένος με την προώθηση και εφαρμογή μιας εναλλακτικής στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό πολιτικής με ορίζοντα και κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.
Άμεσα μέτρα μιας πολιτικής δημιουργίας νέων ή διάσωσης θέσεων εργασίας είναι:
  • Προώθηση ενός εκτεταμένου προγράμματος δημοσίων και κοινωνικών επενδύσεων.
  • Καθιέρωση ρήτρας απασχόλησης για τα επιδοτούμενα επενδυτικά σχέδια του ιδιωτικού τομέα.
  • Οικολογικός μετασχηματισμός του συνόλου της οικονομίας.
  • Άμεση κάλυψη με προσλήψεις όλων των κενών στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής και της πρόνοιας (νοσοκομεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σχολεία κλπ).
  • Μείωση του χρόνου εργασίας σε 35 ώρες εβδομαδιαία για 5νθήμερο και σε 7 ώρες ημερήσια χωρίς μείωση των αποδοχών. Έχουμε ήδη δύο φορές καταθέσει σχετικές προτάσεις νόμου στη Βουλή, που καταψηφίστηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, και θα επανέλθουμε μετεκλογικά.
  • Στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, όπως και άλλων τομέων της οικονομίας που διαθέτουν συγκριτικά πλεονεκτήματα.
  • Ριζική τροποποίηση ή και κατάργηση του άρθρου 99 του νέου πτωχευτικού κώδικα, γιατί λειτουργεί ως πλυντήριο ευθυνών των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων και ως προθάλαμος ανεργίας για τους εργαζόμενους.
  • Χορήγηση νομοθετικά της δυνατότητας αυτοδιαχείρισης των εγκαταλειμμένων από τους ιδιοκτήτες τους και κατειλημμένων από τους εργάτες επιχειρήσεων.
  • Απαγόρευση των «αναιτιολόγητων» (με την έννοια του νομικού όρου που ισχύει σε υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης) απολύσεων σε όλες τις επιχειρήσεις και των ομαδικών και ατομικών απολύσεων στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις των οποίων οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, καθώς και απαγόρευση απολύσεων εργαζομένων άνω των 55 ετών και του μόνου εργαζομένου γονέα.
Είναι σαφές όμως ότι, έως την δημιουργία των συνθηκών εκείνων –οικονομικών, κοινωνικών, πολιτικών – που θα επιτρέψουν και θα επιβάλλουν αυτή την πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας, είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία η ύπαρξη ενός συστήματος προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους με συγκεκριμένες πολιτικές και συγκεκριμένα μέτρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές κατέθεσε στη Βουλή πρόταση νόμου για θέσπιση μέτρων οικονομικής και κοινωνικής προστασίας των ανέργων, που μας δεσμεύει και μετεκλογικά.
«Μ.Φ» : Το θέμα των τραπεζών βρίσκεται στο προσκήνιο αυτές τις μέρες με αποκορύφωμα την διαστρέβλωση μιας δικής σου δήλωσης. Πιστεύεις ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε εθνικοποίηση των τραπεζών ή σε δημόσιο έλεγχο; Υπάρχει διαφορά κατά τη γνώμη σου ανάμεσα στο ένα και στο άλλο;
Δ. Στ. : Η εθνικοποίηση των τραπεζών είναι ιδιαίτερα απαραίτητη και απόλυτα αναγκαία σε μία κυβέρνηση της Αριστεράς, η οποία επιπλέον πρέπει να τις κοινωνικοποιήσει, δηλαδή να τις θέσει υπό δημόσιο, εργατικό και κοινωνικό έλεγχο. Μόνο έτσι μπορούν να αξιοποιηθούν οι τράπεζες για την εφαρμογή μίας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής με στόχο την κάλυψη των κοινωνικών αναγκών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται ως στόχος η εθνικοποίηση κοινωνικοποίηση των τραπεζών και νομίζω ότι αυτός ο όρος αποτυπώνει καλύτερα αυτό που θέλουμε να κάνει μία αριστερή κυβέρνηση.
«Μ.Φ» : Πως πρέπει να απαντήσουμε αν το ντόπιο και το ξένο κεφάλαιο κηρύξει ένα οικονομικό πόλεμο στην κυβέρνηση της Αριστεράς με διακοπή των δανείων, πίεση για έξοδο από το ευρώ και γενικευμένη επενδυτική αποχή και φυγή κεφαλαίων;
Δ. Στ. : Μία τέτοια επιλογή από τις κυρίαρχες ηγετικές ελίτ της ευρωζώνης θα σημαίνει ταυτόχρονα καταστροφή του ευρώ και διάλυση της ευρωζώνης και δεν μπορεί να αποτελεί επιλογή τους.
Εάν πάνε σε αυτή την καταστροφική και για τους ίδιους επιλογή, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε παγκόσμιας εμβέλειας εξελίξεις, που μόνο μία κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να αντιμετωπίσει με προτεραιότητα την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας, με αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας, με την ενεργοποίηση του λαού, με την προώθηση εναλλακτικών γεωστρατηγικών συμμαχιών και με στήριξή στο διεθνές κίνημα αλληλεγγύης που θα αναπτυχθεί.
Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, όμως, εμείς δεν πρόκειται να υποκύψουμε στον κυρίαρχο εκβιασμό και να αθετήσουμε το αντιμνημονιακό, ανορθωτικό προοδευτικό πρόγραμμά μας με σοσιαλιστικό ορίζοντα, χωρίς το οποίο η καταστροφή του λαού και της χώρας μας είτε εντός είτε εκτός της ευρωζώνης θα είναι μοιραία και σίγουρη.
Συνεπώς ο δρόμος που προτείνουμε μπορεί να μην είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα, μπορεί να έχει δυσκολίες αλλά είναι δρόμος που θα οδηγήσει τη χώρα σε μία προοπτική εξόδου από την κρίση, με δικαιοσύνη, δημοκρατία και αξιοπρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου