Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

-Διπλωματική υποχωρητικότητα Σόιμπλε




Έτοιμη να εξετάσει επιπρόσθετα μέτρα για να βοηθήσει την ανάπτυξη στην Ελλάδα δηλώνει η Γερμανία δια του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστούν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.


«Αν οι Έλληνες έχουν κάποια ιδέα για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να προωθήσουμε την ανάπτυξη, μπορούμε να το συζητήσουμε και να το σκεφτούμε», είπε ο Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα Welt am Sontag.

«Σε τελική ανάλυση», πρόσθεσε, «(το θέμα είναι) να ξανακάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, να επιτρέψουμε στην οικονομία να αναπτυχθεί και να ανοίξουμε το δρόμο για να ξαναβγεί η χώρα στις διεθνείς αγορές». «Γι' αυτό απαιτείται να γίνουν οι συμφωνημένες, θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, διαφορετικά η χώρα δεν θα έχει προοπτικές», συνέχισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ.

Την Παρασκευή το Βερολίνο είχε ανακοινώσει ότι θα στηρίξει ένα ευρωπαϊκό «αναπτυξιακό σύμφωνο», σε μια προσπάθεια να αποπέμψει τις επικρίσεις που έχει δεχτεί για την επιμονή του στη λιτότητα. Σημείωσε όμως ότι η παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ είναι δική της επιλογή.

«Καταλαβαίνω καλά τους Έλληνες [...] υποφέρουν πολύ. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος για την Ελλάδα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σόιμπλε, προσθέτοντας: «Δεν υπάρχει καλύτερη λύση. Η Ελλάδα πρέπει να δείξει τώρα αν έχει τη δύναμη να συγκεντρώσει τις απαιτούμενες πλειοψηφίες για κάτι τέτοιο». Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα «οι υπεύθυνοι στη χώρα να λογικευτούν σύντομα».

Ο Γερμανός υπουργός επανέλαβε ότι το Βερολίνο δεν θέλει να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, αλλά ούτε μπορεί να την αναγκάσει να παραμείνει. «Ασφαλώς δεν θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να φεύγει, αυτό είναι σαφές και ξεκάθαρο. Όμως [...] θα ήμασταν μια ασυνήθιστη κυβέρνηση αν δεν προετοιμαζόμασταν για όλα τα πιθανά σενάρια, συμπεριλαμβανομένων και καταστάσεων που δεν θα ήταν εύκολες για την Ευρώπη», εξήγησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου