Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

ΝΕΑ μεγαλη πτωση μισθου απο αυριο . Ο εργατικος τομεας σε συνθηκες σκλαβοπαζαρου



fvt . Odofr.
Σε ατομικές μετατρέπονται από αύριο, 15 Μαΐου, μια σειρά συμβάσεων που καλύπτουν μισθολογικά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, στον ιδιωτικό τομέα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι μειώσεις στους μισθούς, από την Τρίτη θα αγγίξουν, ίσως και να ξεπεράσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις και το 40%.

«Δίχτυ» ασφαλείας για την κάθετη πτώση των μισθών, αποτελεί ο μειωμένος κατά 22% κατώτατος μισθός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, στην περίπτωση βέβαια που ο εργαζόμενος δεχθεί να υπογράψει νέα ατομική σύμβαση. Γιατί όπως εξηγούν οι ειδικοί, η σύμβαση μπορεί να λήξει, όμως ακόμη και ο μνημονιακός νόμος 4046 του 2012, ορίζει ότι μετά και την 3μηνη παράταση, μετενεργεί, δηλαδή ισχύει ο βασικός μισθός της σύμβασης, συν 4 επιδόματα. Συνεπώς, για κάθε δυσμενέστερη αλλαγή, απαιτείται υπογραφή νέας ατομικής σύμβασης.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπολογίζουν ότι περίπου το 60% της αγοράς έχει μείνει ή μένει από αύριο χωρίς την κάλυψη μιας κλαδικής σύμβασης. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι έως τις 14 Αυγούστου έληξαν ή καταγγέλθηκαν 45 κλαδικές συμβάσεις, έως και τις 14 Φεβρουαρίου έληξαν ή καταγγέλθηκαν 10 κλαδικές συμβάσεις, ενώ περίπου 20 συμβάσεις έχουν λήξει ή καταγγελθεί το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με τον Νόμο που αλλάζει άρδην το εργασιακό τοπίο της χώρας -και ο οποίος άλλωστε έχει μπει για τα καλά στο κάδρο των συζητήσεων για την προσπάθεια σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, καθώς η μη εφαρμογή του τίθεται ως προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση- μετά τις 14 Μαΐου, για όσες συμβάσεις έχουν λήξει ή λήγουν, μετενεργεί, δηλαδή ισχύει ο εκάστοτε βασικός μισθός, συν τέσσερα επιδόματα.

Αναλυτικότερα:

1) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που στις 14/02/2012, ημερομηνία που τέθηκε σε ισχύ το Μνημόνιο 2, βρίσκονταν σε ισχύ για 24 μήνες ή και περισσότερο, λήγουν στις 14/05/2013 (δηλαδή 1 χρόνο μετά την ψήφιση του μνημονίου + 3 μήνες παράταση ισχύος).

2) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που στις 14/02/2012 βρίσκονταν σε ισχύ για λιγότερο από 24 μήνες, λήγουν με την συμπλήρωση 3 ετών από την ημερομηνία που ξεκίνησαν να ισχύουν, συν 3 μήνες παράταση ισχύος.

3) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που θα λήξουν, θα εξακολουθήσουν να ισχύουν για 3 μήνες μετά τη λήξη τους (αυτή είναι η λεγόμενη μετενέργεια που από 6 μήνες μειώθηκε με το νέο νόμο σε 3).

4) Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που είχαν λήξει μέσα στο περασμένο καλοκαίρι, λήγουν οριστικά την ερχόμενη Δευτέρα 14 Μαΐου.

Σε όλες τις περιπτώσεις, από 15/05/2012 και μετά τη λήξη των συμβάσεων, οι εργαζόμενοι καλύπτονται αυτόματα, από ατομικές συμβάσεις στις οποίες μετενεργούν, δηλαδή ισχύουν, ο βασικός μισθός της εκάστοτε σύμβασης και 4 επιδόματα.

Τα επιδόματα αυτά είναι:

* το επίδομα ωρίμαωσης (επίδομα προϋπηρεσίας σε οποιονδήποτε εργοδότη και όχι οι τριετίες, πενταετίες στον ίδιο εργοδότη),

* το επίδομα τέκνων (καταργείται το επίδομα γάμου),

* το επίδομα σπουδών (τίτλοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, μεταπτυχιακό, διδακτορικό, επαγγελματικής εκπαίδευσης, όχι ξένης γλώσσας, όχι ηλεκτρονικού υπολογιστή)

* και το επίδομα «επικίνδυνης εργασίας» (να υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή και την ακεραιότητα).

Πότε αλλάζει η ατομική σύμβαση:

Ατομική Σύμβαση, δηλαδή συμφωνημένη αμοιβή (συμβασιοποιημένη) αλλάζει μόνο με τροποποίηση που προϋποθέτει τη σύμφωνη γνώμη των μερών.

Άρα λοιπόν, ακόμα και ο εργαζόμενος που είναι κάτω των 25 ετών, εφόσον έχει συνάψει (έχει βάλει την υπογραφή του) ατομική σύμβαση, δεν υπόκειται στην αυτόματη μείωση κατά 32%, παρά μόνο εάν συμφωνήσει.
Ο ίδιος εργαζόμενος, εάν αμείβεται με τον συμβατικό μισθό κάποιας κλαδικής σύμβασης, θα υποστεί τη μείωση του 32% στον κατώτατο μισθό της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στην ουσία δηλαδή, η μείωση μισθού που θα υποστεί μπορεί να ξεπερνά και το 40%!

Σκληρές διαπραγματεύσεις...

Ήδη, μια σειρά από εργοδοτικές οργανώσεις ή μεγάλες επιχειρήσεις, έχουν προχωρήσει σε μονομερή καταγγελία της σύμβασης, παράλληλα με τις συμβάσεις που ήδη έχουν λήξει. Με την κατάργηση της δυνατότητας προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) αφού πλέον απαιτείται η σύμφωνη γνώμη εργοδοτών – εργαζομένων, η υπογραφή κλαδικών συμβάσεων φαντάζει δύσκολη.

Εντός του επόμενου διαστήματος αναμένονται δύσκολες μάχες σε μια σειρά από κλάδους, με εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Μάλιστα, στις περιπτώσεις των απασχολούμενων στο εμπόριο, τα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό αναμένεται σκληρή μάχη. Στον κλάδο του Εμπορίου αρχικά διεφάνη μια πρώτη συμφωνία, όμως ακόμη δεν έχει υπάρξει δεύτερη συνάντηση μεταξύ ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Αντίθετα, στον κλάδο των ξενοδοχείων και του επισιτισμού αναμένεται δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, με το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων ανοικτό.

 http://www.zougla.gr/blog/article/531651

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου