Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Παρασκευή 11 Μαΐου 2012

Περί φασιστών και των ψηφοφόρων τους




Προς το παρόν ζούμε σε ένα σύστημα στο οποίο υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αναπτυχτούν ο σεβασμός και η κατανόηση. (Ειδικά στην Ελλάδα) δεν ενεργήσαμε όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή την κατεύθυνση επειδή σκεφτόμασταν εγωκεντρικά και ατομοκεντρικά. Αποδείχτηκε όμως ότι μια τέτοια κοινωνία δεν μπορεί και δεν πρόκειται να εξελιχθεί φυσιολογικά, με τρόπο ώστε να βελτιωθεί το βιοτικό επίπεδο των μελών της και να ακολουθήσει σταθερή πορεία βελτίωσης επάνω σε καλά θεμελιωμένες βάσεις.

Οι προϋποθέσεις λοιπόν για ανάπτυξη του σεβασμού και της κατανόησης μέσα στην κοινωνία ακόμα υπάρχουν. Δεν χάθηκαν. Όσοι όμως επέλεξαν να ψηφίσουν το φασιστικό κόμμα Χ.Α. (και μην κολλάμε στον όρο «φασιστικό», είναι πολιτικός προσδιορισμός τον οποίο δέχονται και οι ίδιοι οι φασίστες, άσχετα αν δεν το παραδέχονται δημοσίως για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους) καταδικάζουν αυτή την προοπτική της ανάπτυξης του σεβασμού και της κατανόησης, αφού ο φασισμός πρεσβεύει τον αυταρχισμό, την υποταγή, το φόβο, την απόρριψη του διαφορετικού και την παντελή έλλειψη προσπάθειας για κατανόηση οποιουδήποτε ανθρώπου και οποιασδήποτε κατάστασης. Σύμφωνα μ’ αυτούς, όλα ρυθμίζονται διά του εκφοβισμού και της επιβολής άκαμπτων συνεπειών, χωρίς περιθώρια λάθους, κάτι που σημαίνει αυτομάτως ότι δεν επενδύουν στη θεραπεία, αλλά στη μονομερή καταστολή ως απόλυτο σύστημα διαχείρισης της εξουσίας.
Ας έχουν λοιπόν υπόψη τους οι ψηφοφόροι των φασιστών ότι κανένα πρόβλημα δεν έλυσε ο φασισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας. Και αν έλυσε ένα, δημιούργησε δέκα. Δεν υφίσταται φασίστας ο οποίος να πιστεύει στην ελεύθερη έρευνα, στην επιστήμη, στην αναθεώρηση και στην αμφισβήτηση κάποιων «αρχών αυθεντιών-ιερών αγελάδων». Με άλλα λόγια, οι φασίστες, όπως και οι ψηφοφόροι τους, αφού τους στηρίζουν και επιθυμούν να τους κυβερνήσουν, δεν αποδέχονται τις βασικές αρχές στις οποίες θεμελιώνονται οι φυσικές και οι θετικές επιστήμες, αλλά ούτε και την ψυχολογία (μην ξεχνάμε πως ο Χίτλερ έκαιγε τα βιβλία του Φρόιντ και του Βίλχελμ Ράιχ όταν ανέλαβε την εξουσία).
Γι’ αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν δεν υφίσταται αποδοχή της διαφοροποίησης στη φύση απ’ τη στιγμή που αυτή δεν συμβαδίζει με τα ατσαλάκωτα πρότυπά τους, που ακόμα και επιστημονικά αποδεικνύονται πλέον εξωπραγματικά και παράλογα. Θεωρούν π.χ. (και επαναλαμβάνω, αυτό αφορά τόσο τα φασιστικά κόμματα, όσο και τους ψηφοφόρους τους) ότι οι ομοφυλόφιλοι αποτελούν λάθη της φύσης και ότι οι άθεοι και οι αριστεροί είναι εχθροί της κοινωνίας. Δεν έχουν κανένα επιχείρημα για να στηρίξουν αυτές τις απόψεις και γι’ αυτό εξάλλου επενδύουν, όχι στην πνευματική ανάπτυξη και εξέλιξή τους, αλλά στη σωματική βία, στην καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, στην υποταγή και τον εκφοβισμό.
Όσοι στηρίζουν τον φασισμό, ακόμα και για λόγους πολιτικής «διαμαρτυρίας», ας έχουν υπόψη τους ότι δεν δικαιούνται να κάνουν χρήση των επιτευγμάτων και των ιδεών που γέννησε και γεννά συνεχώς η ελεύθερη έρευνα, τόσο σε επίπεδο πειραματικών πάγκων όσο και σε επίπεδο ιδεών (βλ. δημοκρατία), αλλά ούτε και να αναζητούν τις λύσεις στα προβλήματά τους στην κατανόηση, ούτε ακόμα να απαιτούν το σεβασμό από τους ανθρώπους με τους οποίους έχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις. Ας υιοθετήσουν πρώτα οι ίδιοι και ας εντάξουν στη ζωή τους τις αρχές της υποταγής, της κατακαημένης «πειθαρχίας», της απόρριψης του διαφορετικού και του εκφοβισμού, και αν πιστεύουν ότι ένας άνθρωπος μπορεί να λειτουργήσει έτσι παραγωγικά και δημιουργικά, τότε τους προκαλώ να αποδείξουν και σε εμάς τους υπόλοιπους τα επιτεύγματα και τα έργα τους, μπας και πειστούμε και εμείς ότι είναι καλύτερα να διατάζεις και να εκφοβίζεις, παρά να αναπνέεις και να ζεις.
Άραγε ξέρουν οι ψηφοφόροι του φασισμού τι ψηφίζουν; Κατ’ αρχήν, συμμετέχουν σε μια διαδικασία που θεωρείται και χαρακτηρίζεται ως δημοκρατική: τις εκλογές. Ενώ ο φασισμός τάσσεται αντίθετος στη διαδικασία των εκλογών, την οποία, μεταξύ άλλων, γέννησε η τιμημένη αρχαία Ελλάδα, που τόσο πολύ αναφέρουν οι ίδιοι οι φασίστες ως πρότυπο κοινωνίας με ατσάλινες αρχές και αξίες.
Δεύτερον, οι ψηφοφόροι της Χ.Α. είναι κατά κανόνα υπέρμαχοι του χριστιανισμού, μπερδεύοντας τα αυγά με τα πασχάλια. Ο χριστιανισμός είναι μια εβραϊκή θρησκεία που αποτελείται από ένα σωρό παραδόσεις, ήθη και έθιμα, τα οποία επαναλαμβάνουν και συντηρούν οι ίδιοι οι υποστηρικτές του φασιστικού κόμματος Χ.Α. Μάλιστα, η επίσημη θέση τού επικεφαλής τού κόμματος είναι ότι το κράτος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να διαχωριστεί από την Εκκλησία. Δεν απαιτείται ιδιαίτερη νοημοσύνη για να διαπιστώσει κανείς ότι αυτή η αντίληψη αποτελεί τον ορισμό της αντίφασης. Οι υπέρμαχοι και υποστηρικτές (και νοσταλγοί) του αρχαίου ελληνικού πνεύματος ονειρεύονται μεν μια κοινωνία που θα εξυμνεί τις αρχαίες ελληνικές παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες, ενώ απ’ την άλλη παραμένουν υποστηρικτές μιας εβραϊκής θρησκείας, η οποία σε μεγάλο βαθμό είναι υπεύθυνη για την εξαφάνιση και την καταστροφή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού.
Τρίτον, ο φασισμός αποτελεί μία αποκλειστικά καιροσκοπική πολιτική κατεύθυνση στην οποία μπορεί να πορευτούν κάποιοι που αισθάνονται παροδικά απογοητευμένοι και απελπισμένοι από τη ζωή τους. Δεν διαθέτει καμία προοπτική εξέλιξης και βελτίωσης ως σύστημα, αφού τάσσεται ενάντια σε όλες τις φυσικές τάσεις που επικρατούν στα ανθρώπινα φυσικά και κοινωνικά συστήματα (π.χ. αναπαραγωγή ανθρώπων που ανήκουν σε διαφορετικές φυλές ή ακόμα και οργάνωση των τοπικών κοινωνιών σε ολοένα και ευρύτερα συστήματα). Ο αποκλεισμός και η απομόνωση ενός κράτους από τα υπόλοιπα κράτη είναι αδύνατος, όσο αδύνατο είναι να εμποδίσεις μια σταγόνα να ενωθεί με τον ωκεανό όταν αυτά τα δύο συναντηθούν.
Τέταρτον, (έψαξα αρκετά στο διαδίκτυο αλλά δεν βρήκα τίποτα σχετικό) ποια να είναι άραγε η θέση των φασιστών για τη δαρβινική εξελικτική προέλευση του ανθρώπου, για τη δημιουργία του σύμπαντος, τη δύναμη της αυτογνωσίας, την εξέλιξη της συνείδησης και τη δημιουργική διαδικασία μέσα από τη σύνθεση των επιμέρους διαφορετικών στοιχείων; Ή μήπως αυτά αποτελούν θέματα που αδυνατούν να αγγίξουν οι εγκέφαλοί τους, καθώς και οι εγκέφαλοι των ψηφοφόρων τους (τουλάχιστον προς το παρόν);
Τέλος, γνωρίζει κανείς κάποιον δημιουργό, πρωτοπόρο ή καινοτόμο που να ήταν υποστηρικτής του φασισμού; Κάποιον που να πρόσφερε στην ανθρωπότητα έργα και δημιουργίες που σήμερα να χρησιμοποιούν στη ζωή τους οι ψηφοφόροι της Χ.Α.; Γιατί έχω την εντύπωση ότι κανένας ψηφοφόρος δεν μπορεί να ζήσει ισορροπημένα ούτε μία μέρα αν τηρήσει πιστά τις επιταγές και τις αρχές του φασισμού;
Ας παραδεχτούμε ότι η είσοδος των φασιστών στη βουλή ήταν το αποτέλεσμα μιας συναισθηματικής εκτόνωσης και τίποτα παραπάνω. Ας μη ξεχνάμε ότι τα πραγματικά ποσοστά τους κυμαίνονται στο 0,2-0,3%, υπό συνθήκες που ευνοούν μια γενικά καλή και ικανοποιητική ζωή. Με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να βελτιωθεί η ζωή μας και να τείνει προς την κατεύθυνση της ευτυχίας, αν στη διακυβέρνηση της κοινωνίας μας βρίσκονται άνθρωποι που παλεύουν με τις αντιφάσεις τους, τις φοβίες τους και την ατυχία τους. Η θεραπεία αυτής της μειοψηφίας θα προσέφερε στην κοινωνία μας πολλά περισσότερα οφέλη από αυτά που ευελπιστούν κάποιοι να δουν δίνοντάς τους την εξουσιοδότηση να εισέλθουν στην ελληνική βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου