Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Άγριος και μνημονιακός καπιταλισμός: 78.000 ατομικές - επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε 3 μήνες!



 

Ακόμα και το 40% φτάνουν οι μειώσεις στους μισθούς για χιλιάδες εργαζομένους. Ερχονται και νέες περικοπές για πολλούς κλάδους από το τέλος της μετενέργειας. Στο 36% το ποσοστό της «μαύρης εργασίας»

78.000 ατομικές - επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε 3 μήνες!
Πάνω από 78.000 άτομα είδαν τους μισθούς τους να μειώνονται το τελευταίο τρίμηνο είτε με ατομικές είτε με επιχειρησιακές συμβάσεις, κάτι που είναι ενδεικτικό των τάσεων που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας.
Αρκεί να αναφερθεί πως σε 16.338 επιχειρήσεις τα μισθολογικά θέματα ρυθμίστηκαν με ατομικές συμβάσεις εργασίας, οι οποίες εξαπλώνονται με μεγάλη ταχύτητα. Με βάση αποκαλυπτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το διάστημα από τις 14 Φεβρουαρίου έως τις 15 Μαΐου:
  • Ατομικές συμβάσεις έχουν υπογράψει 64.201 άτομα με μειώσεις αποδοχών 22,9% κατά μέσο όρο. Οι περικοπές στις αποδοχές με τις ατομικές συμβάσεις ξεκινούν από το 17% και φτάνουν το 30%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφονται στη Δυτική Ελλάδα και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
    78.000 ατομικές - επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε 3 μήνες!
  • Επιχειρησιακές συμβάσεις έχουν υπογράψει 13.829 άτομα με περικοπές μισθών 21,35% κατά μέσο όρο. Μάλιστα στα νησιά (Δωδεκάνησα, Ιόνια Νησιά, Κυκλάδες) οι μειώσεις κυμαίνονται από 35% έως και 40%.
Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως από την Τρίτη μπήκε τέλος στη μετενέργεια σε όσες συμβάσεις συμπληρώθηκε ένα τρίμηνο από τη λήξη ή την καταγγελία τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το επόμενο διάστημα να «έρχονται» νέες περικοπές μισθών σε πολλούς κλάδους.
Στο μεταξύ, μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους μετατράπηκαν 28.796 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως παρατηρείται αύξηση κατά 43,6% σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα το πρώτο τετράμηνο του 2011 είχαν μετατραπεί 20.045 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων. Αξίζει να επισημανθεί πως ο αριθμός αυτός είναι κατά 337% αυξημένος σε σχέση με το 2010.
Από τα στοιχεία προκύπτει πως φέτος καταγράφεται αύξηση 47,24% στον αριθμό των συμβάσεων που «μετατράπηκαν» από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Το ποσοστό της αύξησης διαμορφώνεται στο 6,67% για την εκ περιτροπής απασχόληση κατόπιν συμφωνίας με τους εργαζομένους και εκτοξεύεται στο 169,36% για την εκ περιτροπής εργασία με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Οσον αφορά το ποσοστό των ανασφάλιστων -με βάση τους ελέγχους του ΣΕΠΕ- το πρώτο τετράμηνο του έτους διαμορφώνεται στο 36%. Παρατηρείται, δηλαδή, σημαντική αύξηση της μαύρης εργασίας, καθώς πέρυσι το ποσοστό διαμορφωνόταν στο 28,9%.
Συγκεκριμένα στις επιχειρήσεις που έγιναν έλεγχοι απασχολούνταν 20.772 άτομα, ωστόσο ο αριθμός των ανασφάλιστων έφτανε τους 7.549. Τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί φτάνουν τα 3,9 εκατ. ευρώ.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως οι έλεγχοι εστιάζονται σε επιχειρήσεις που μέχρι τώρα έχουν υψηλά ποσοστά «μαύρης εργασίας», όπως είναι τα εστιατόρια, τα πρατήρια βενζίνης, τα συνεργεία, οι κατασκευές και γενικά ο κλάδος του λιανικού εμπορίου.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«Καθεστώς» η μερική απασχόληση
Πτωτική πορεία ακολουθούν οι νέες συμβάσεις, που, με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), υποχωρούν κατά 10,98% σε σχέση με πέρυσι.
Συγκεκριμένα, το πρώτο τετράμηνο του έτους μειώνονται κατά 12,77% οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ υποχωρούν κατά 2,72% και 4,88% οι συμβάσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αντίστοιχα.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 67% των νέων συμβάσεων, πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό έπεσε στο 56,5%. Μάλιστα το πρώτο τετράμηνο καταγράφεται νέα υποχώρηση, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 54%.
Από την άλλη πλευρά, η αναλογία των νέων συμβάσεων μερικής απασχόλησης αυξήθηκε σε 35%, ενώ ανοδική πορεία καταγράφεται και στους υπαλλήλους που απασχολούνται με εκ περιτροπής εργασία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου