Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Αφγανιστάν: Ξεπέρασαν τις 3.000 οι απώλειες της Συμμαχίας







Πάνω από 3.000 στρατιώτες των δυνάμεων των κρατών-μελών του NATO και συμμάχων τους έχουν χάσει τη ζωή τους από το 2001 όταν και ξεκίνησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που καταγράφει τους θανάτους στρατιωτών της Συμμαχίας.

Ο ιστότοπος icasualties.org αναφέρει ότι 3.000 στρατιωτικοί, εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί στον αφγανικό πόλεμο και συναφείς συρράξεις αλλού από το 2001. Οι τελευταίες απώλειες, οι συνολικά έξι στρατιώτες του NATO που σκοτώθηκαν το Σάββατο, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στον αριθμό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 2.907 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κι οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία, όπως ονομάστηκε επίσημα ο «Πόλεμος κατά του τρόμου» μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο.
Το 2011, είχαν σκοτωθεί 566. Οι Η.Π.Α. έχουν υποστεί 1.968 απώλειες στον πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Βρετανία ακολουθεί με 412 απώλειες, ενώ ο Καναδάς βρίσκεται στην τρίτη θέση με 158 θανάτους στρατιωτικών.

Από το 2011 ο Καναδάς έχει μόνο εκπαιδευτές, όχι μάχιμες δυνάμεις, στο Αφγανιστάν.

Η νότια επαρχία Χελμάντ, επίκεντρο της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας, είναι η πιο επικίνδυνη του Αφγανιστάν για την διεθνή στρατιωτική συμμαχία, με 851 απώλειες.

Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ξένων στρατιωτικών κι έχουν προκαλέσει πάνω από τις μισές απώλειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου