Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Ντράγκι σε Παπαδημούλη για LuxLeaks: Ρωτήστε τις ελληνικές αρχές


Στις «αρμόδιες εθνικές αρχές» παρέπεμψε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τις αποκαλύψεις για τα  LuxLeaks και το ξεπούλημα δανείων Ελλήνων πολιτών από τις ελληνικές τράπεζες σε distress funds του εξωτερικού.

Είχε προηγηθεί επίκαιρη ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη προς τον επικεφαλής της ΕΚΤ, στην οποία του έθετε το θέμα των αποκαλύψεων των LuxLeaks αναφορικά με το «distress fund Zeus Recovery, θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, που αγόρασε, σε εξευτελιστικές τιμές, δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη και η απάντηση του Μ. Ντράγκι:
Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
∆ημήτριος Παπαδημούλης (GUE/NGL)
Θέμα: Πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων από ελληνικές τράπεζες
Σύμφωνα με έγγραφα της έρευνας της ICIJ, το 2009 το distress fund Zeus Recovery, θυγατρική της αυστριακής τράπεζας BAWAG-PSK, αγόρασε, σε εξευτελιστικές τιμές, δάνεια Ελλήνων πολιτών από ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα, πουλήθηκαν:
-από τη Eurobank, δυο ομάδες καταναλωτικών δανείων, ύψους 368 και 232 εκατ. ευρώ, προς 14,3 και 13,4 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα (3,88% και 5,77% της αρχικής αξίας.
-από την Εθνική, στεγαστικά δάνεια ύψους 41 εκατ. προς 14,9 εκατ. ευρώ (36,34% της αξίας τους),
-από την Alpha, καταναλωτικά δάνεια ύψους 92 εκατ. προς 4,6 εκατ. ευρώ (5% της αξίας τους).
Με δεδομένο ότι έχουν δοθεί στις ελληνικές τράπεζες, με τη μορφή ενισχύσεων, σχεδόν 200 δισ. ευρώ, καθώς επίσης, ότι οι δανειστές της Ελλάδας απαιτούν την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ερωτάται ο πρόεδρος της ΕΚΤ:
1) Πόσα είναι τα δάνεια που έχουν πουλήσει ελληνικές τράπεζες σε distress funds, από το 2008 μέχρι σήμερα; Ποιες ήταν οι τιμές πώλησης και ποιες οι ονομαστικές αξίες των δανείων αυτών;
2) Για ποιους λόγους οι εν λόγω τράπεζες δεν απευθύνθηκαν στους ίδιους τους δανειολήπτες, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα αγοράς του δανείου τους, με αντίστοιχες "εκπτώσεις" στην ονομαστική αξία;
3) Ποιο είναι το καθεστώς προστασίας δανειοληπτών, των οποίων το δάνειο έχει αγοραστεί από distress funds;
Η απάντηση του Μάριο Ντράγκι
Αξιότιμο μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Παπαδημούλη,
Σας ευχαριστώ για την επιστολή σας, την οποία μου διαβίβασε στις 26 Νοεμβρίου 2014 ο κ. Roberto Gualtieri, πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής.
Θα ήθελα να σας επισημάνω ότι τα θέματα που θίγετε δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ, καθώς, μεταξύ άλλων, τα γεγονότα που αναφέρετε συνέβησαν πολύ προτού η ΕΚΤ αναλάβει καθήκοντα τραπεζικής εποπτείας στις 4 Νοεμβρίου 2014. Θα σας συνιστούσα εν προκειμένω να απευθύνετε το ερώτημά σας στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

http://tvxs.gr/news/ellada/ntragki-se-papadimoyli-gia-luxleaks-rotiste-tis-ellinikes-arxes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου