Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

Στις 10 μονάδες η διαφορά - Στις 149 έδρες ο ΣΥΡΙΖΑ


Διευρύνεται η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με την σημερινή, διευρυμένη σε δείγμα, μέτρηση της Palmos Analysis για το Tvxs. H ΝΔ έχει απώλειες ψηφοφόρων προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η εκλογική εκστρατεία του φόβου δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Σε όλα τα ποιοτικά δεδομένα της έρευνας, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βελτιώσει την θέση του, ενώ η ΝΔ υποχωρεί.

Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής (συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή τους αναποφάσιστους. που αποτελούν το 15% όσων ερωτήθηκαν) η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παραμένει στις 10 μονάδες(36% έναντι 26%), ποσοστό που με τα σημερινά δεδομένα δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ 149 έδρες στην Βουλή. Στην εκτίμηση της εκλογικής επιρροής Ποτάμι-Χρυσή Αυγή διεκδικούν την τρίτη θέση, περνούν το φράγμα του 3% οι ΑΝΕΛ, ενώ  μένει εκτός το ΚΙΔΗΣΟ του κ. Παπανδρέου, για το οποίο δεν υπάρχουν όμως προηγούμενα στατιστικά στοιχεία.
Για την μεγαλύτερη ακρίβεια στην πρόβλεψη της εκλογικής μάχης αυξήσαμε (από τον απαιτούμενο 1000 σε 1220) τον αριθμό των πολιτών που πήραν μέρος στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έρευνα της Palmos Analysis, στην οποία τέθηκαν ερωτήσεις για την επόμενη μέρα των εκλογών και τις πιθανές συμμαχίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης που θα παρουσιαστούν στην συνέχεια. Αύριο Παρασκευή, θα δώσουμε στην δημοσιότητα  την τελευταία επικαιροποιημένη δημοσκόπηση της Palmos Analysis που θα συμπεριλάβει μετρήσεις και από την σημερινή ημέρα.
Τα στοιχεία της δημοσκόπησης
Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου – σε παρένθεση τα ποσοστά της προηγούμενης μέτρησης - ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 30,2% (28,7%), η ΝΔ 20,3% (21,8%), η Χρυσή Αυγή 6,8% (6,1%), το Ποτάμι 5,1% (6,8%), το ΚΚΕ 4,3% (4,4%), το ΠΑΣΟΚ 3,4% (3%), οι ΑΝΕΛ 2,2% (2,1%), ΚΙΔΗΣΟ 1,7% (1,1%) και ΛΑΟΣ 1,3% (1,3%). Άλλο κόμμα δηλώνει πως θα ψηφίσει το 4,5%, ενώ το 15,2% δηλώνει πως δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσει. «Λευκό – Άκυρο», απαντά το 1,8%, ενώ το 2,7% δηλώνει πως δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.
Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής (κατανομή των αναποφάσιστών με βάση τη δήλωσή τους και αναγωγή επί των έγκυρων) για τον ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ποσοστό 36% και ακολουθούν ΝΔ 26%, Ποτάμι 7,5%, Χρυσή Αυγή 7,5%, ΚΚΕ 5,5%, ΠΑΣΟΚ 4,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,5% και λοιπά κόμματα 9,5%. Με βάση την εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η εκτίμηση κατανομής εδρών είναι: 149 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 72 για τη ΝΔ, 21 για το Ποτάμι και τη Χρυσή Αυγή, 15 για το ΚΚΕ, 12 για το ΠΑΣΟΚ και 10 για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Στην παράσταση νίκης ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται με 77% έναντι της ΝΔ για την οποία νίκη προβλέπει μόνο το 11%. Στην ερώτηση για καταλληλότερος πρωθυπουργός προηγείται ο Αντώνης Σαμαράς με 35%, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 32%. Κανένας από τους δύο απάντά αυθόρμητα το 27%. Ωστόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως ο καταλληλότερος για να διαπραγματευτεί με τους δανειστές για το ζήτημα του χρέους, συγκεντρώνοντας το 40% έναντι του Αντώνη Σαμαρά που συγκεντρώνει το 33%.
Το 46% των ερωτηθέντων σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, δηλώνει πως θα πρέπει να δοθεί μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29% δηλώνει πως θα πρέπει να δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ. Το 39% δηλώνει πως το καλύτερο αποτέλεσμα θα ήταν μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 24% μια νίκη της ΝΔ. «Κανένα από τα δύο» απαντάει αυθόρμητα το 25%.
Σχετικά με τα συναισθήματα των ψηφοφόρων ενόψει των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου, το 32% δηλώνει «Ελπίδα και προσδοκία για το μέλλον», το 27% «οργή και αγανάκτηση για το παρόν», το 22% «φόβος και αγωνία για το μέλλον» και το 13% δηλώνει «αδιαφορία και απάθεια για το αποτέλεσμα». 
Σε ερώτηση για ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 56% δηλώνει πως αυτό το ενδεχόμενο είναι απίθανο. «Λίγο πιθανό» δηλώνει το 15%, αρκετά πιθανό το 11% και πολύ πιθανό το 10%. Σχετικά με τη συζήτηση γύρω από την τύχη των καταθέσεων σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, το 58% απαντάει πως «οι καταθέσεις είναι ασφαλείς» σε αντίθεση με το 28% που υποστηρίζει πως «οι καταθέσεις θα κινδυνεύσουν».
Η ταυτότητα της έρευνας
 http://tvxs.gr/news/ellada/stis-10-monades-i-diafora-stis-149-edres-o-syriza

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου