Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2015

Γλέζος: Αν το θέλει η Μέρκελ θα συνεργαστούμε, αν δεν θέλει δεν θα συνεργαστούμε


Ο 92χρονος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, μπορεί να μην πετά με αεροπλάνο ωστόσο δεν δίστασε να διασχίσει οδικώς 764 χλμ από τις Βρυξέλλες ως το Βερολίνο για να πάρει μέρος το βράδυ της τρίτης σε εκδήλωση αφιερωμένη στον ΣΥΡΙΖΑ, που διοργάνωσε η πρόεδρος της ομάδας των αριστερών κομμάτων στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.
Ο κ. Γλέζος μίλησε στη Deutsche Welle, στέλνοντας μήνυμα στην Άγγελα Μέρκελ. Συγκεκριμένα άφησε να εννοηθεί ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοιχτή στη συνεργασία, την πρωτοβουλία όμως θα πρέπει να την αναλάβει το Βερολίνο.
"Αν το θέλει η κυβέρνηση Μέρκελ, μπορούμε να συνεργαστούμε, αν δεν το θέλει, δεν θα συνεργαστούμε. Εμείς είμαστε διατεθειμένοι".
Ο Μανώλης Γλέζος τόνισε ότι το «αγκάθι» αυτής της σχέσης είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων, των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου – δηλαδή θέματα τα οποία καμία ελληνική κυβέρνηση δεν τα έχει θέσει ως σήμερα στην ελληνογερμανική ατζέντα. Μπορούν όμως να διεκδικηθούν οι αποζημιώσεις και οι επανορθώσεις από τη στιγμή που το 1990 τα τότε δύο γερμανικά κράτη και οι τέσσερις μεγάλες δυνάμεις (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Αγγλία) υπέγραψαν συνθήκη για την ενοποίηση της Γερμανίας, που συνιστά συνθήκη ειρήνης; Εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί κατόπιν διεκδικήσεις από την Ελλάδα, δεν θα πρέπει το θέμα να θεωρείται λήξαν; Ο Μανώλης Γλέζος είναι κατηγορηματικός:
"Συνθήκη ειρήνης δεν έχει υπογράψει η Γερμανία. Μας έχει επιβάλει μια συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης. Γιατί το κάνει αυτό; Γιατί όταν υπογράψει συνθήκη ειρήνης, επειδή είναι νομότυπη, αμέσως θα εξοφλήσει αυτά που οφείλει", είπε ο κ. Γλέζος
Μάλιστα δήλωσε ότι αισιόδοξος ότι μπορεί να επιτευχθεί μια συμφωνία και να υπογραφεί η συνθήκη ειρήνης.
"Πιστεύω ότι ο γερμανικός λαός θα την πείσει να αλλάξει στάση", είπε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για την αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των εκλογών από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα κεντρικά όργανα της ΕΕ, ο κ. Γλέζος σημειώνει ότι η βασική γραμμή του κόμματος δεν έχει αλλάξει, ωστόσο όταν οι Ευρωπαίοι βλέπουν ότι υπάρχει η πεποίθηση στο λαό να κάνει ανατροπή, μεταβάλλουν την στάση τους.
"Κατ΄ αρχήν, δεν ήταν από την αρχή αυτή η στάση. Όταν όμως κατανόησαν ότι είναι ριζωμένη η πεποίθηση μέσα στο λαό να κάνει την ανατροπή, ν' αλλάξει την πορεία της χώρας, να την κάνει ελεύθερη και ανεξάρτητη, να την κάνει χώρα των πολιτών της, ακολούθησαν την πολιτική που είχε ακολουθήσει το 1824 ο (καγκελάριος της Αυστρίας) Μέτερνιχ. Ο Μέτερνιχ πολέμησε όσο μπορούσε την επανάσταση του 1821. Όταν όμως είδε ότι δεν μπορούν να τη νικήσουν την επανάσταση, άλλαξε πολιτική και τους έδωσε (στους Έλληνες) το 1824 το πρώτο δάνειο. Από τότε υποδουλωθήκαμε. Αυτό πρέπει εμείς να σκεφτούμε", σημείωσε ο κ. Γλέζος.
Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα προδώσει τον ελληνικό λαό και ότι δεν θα δεχθεί κανένα παράλογο σχέδιο.
"Στραγγάλισαν τον ελληνικό λαό για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο. Του πήραν ότι και αν είχε. Του έκοψαν τους μισθούς, του έκοψαν τις συντάξεις, του χαμήλωσαν τα μεροκάματα. Αυτά οπωσδήποτε θα τα πάρει πίσω ο λαός. Σε ό,τι αφορά τους δανειστές, απλά λέμε, ελάτε αν θέλετε να το κουβεντιάσουμε", είπε ο κ. Γλέζος και πρόσθεσε:
"Θεωρούμε ότι δεν μπορούμε να υποταχθούμε σε σχέδια παράλογα. Και θα εφαρμόσουμε αυτό που είπε ο Πλούταρχος: ‘το δανείζεσθαι της εσχάτης παραφροσύνης και μαλακίας εστίν!'".
(Πηγή: Deutsche Welle)
http://news247.gr/eidiseis/politiki/ekloges-gr/ekloges2015/glezos-an-to-thelei-h-merkel-tha-synergastoume-an-den-thelei-den-tha-synergastoume.3259945.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου