Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

«ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, ΤΡΟΪΚΑ ΤΕΛΟΣ»

(Παρ. 23/1/15 - 22:10)
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΟ «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» (24/1) ΚΑΙ ΤΟΝ Γ. ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και  υποψήφιος βουλευτής στην Β’ εκλογική περιφέρεια του Πειραιά, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» (24/1) και το δημοσιογράφο Γιάννη Παπαγιάννη.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Ερ.: Που θα κριθεί η μάχη της Κυριακής; Είναι εφικτή η αυτοδυναμία;
Απ.: Θα κριθεί στα λαϊκά στρώματα και στις απέραντες λαϊκές γειτονιές της χώρας – και ειδικά των μεγάλων πόλεων. Εκεί η υπεροχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι συντριπτική. Μιλάμε για ανεπανάληπτο λαϊκό ρεύμα, το οποίο έχει τις πιο διαφορετικές πολιτικές προελεύσεις. Στη Β’ Πειραιά, που γνωρίζω άμεσα, η διαφορά από τη ΝΔ ίσως φτάσει και τις 30 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ βαδίζει ολοταχώς στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αν δεν την έχει σφραγίσει ήδη.
Ερ.: Γιατί είναι αναγκαία η κοινοβουλευτική πλειοψηφία; Φοβάστε τις συνεργασίες;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν φοβάται, αλλά επιδιώκει τις πιο πλατιές συνεργασίες και συναινέσεις. Όμως, αυτές πρέπει να στηρίζονται σε μια κοινή προγραμματική κατεύθυνση: να διασφαλίζουν τον ενιαίο πολιτικό προσανατολισμό. Είναι αδύνατον να συνεργαστούμε με μνημονιακά, κρυπτομνημονιακά και κεντρο-νεοφιλελεύθερα κόμματα…
Ερ.: Εννοείτε τα ΠΑΣΟΚ, Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών και Ποτάμι;
Απ.: Προφανώς. Δεν είναι δυνατόν σε μια συνεργασία, ο καθένας να τραβάει το πάπλωμα προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό, με βάση το συγκεκριμένο πολιτικό σκηνικό, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναγκαία προϋπόθεση για να εφαρμόσουμε με συνέπεια και αποτελεσματικότητα το αντιμνημονιακό και προοδευτικό πρόγραμμά μας.
Ερ.: Δηλαδή από Δευτέρα, τρόικα τέλος;
Απ.: Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση να είστε βέβαιος ότι από τη Δευτέρα η τρόικα θα έχει καταστεί παρελθόν για τη χώρα. Ο εφιάλτης της τροϊκανής μπότας θα είναι μια θλιβερή ανάμνηση.
Ερ.: Και με ποιους θα συζητήσετε;
Απ.: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να μπει ποτέ σε συζητήσεις με υπαλλήλους της ΕΕ και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα και συνομιλητές της θα είναι μόνο κυβερνήσεις χωρών και τα αρμόδια θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ερ.: Θα ζητηθεί παράταση του τρέχοντος προγράμματος;
Απ.: Παράταση του προγράμματος, δηλαδή του μνημονίου, δεν πρόκειται ποτέ να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το μνημόνιο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει κι αυτό παρελθόν. Οι διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν και πρέπει να γίνουν και δεν χρειάζεται γι’ αυτό να υπάρχουν μνημόνια. Και φυσικά οι συζητήσεις αυτές θα δεν αφορούν νέα μνημόνια ή πολιτικές λιτότητας. Έχουμε το δικό μας σχέδιο για την ανασυγκρότηση της χώρας, το οποίο θα έχει λάβει την έγκριση του ελληνικού λαού.
Ερ.: Πώς μπορεί να είναι κάποιος βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα αναδιπλωθεί;
Απ.: Εγγύηση γι’ αυτό θα είναι η μεγάλη νίκη στις εκλογές, η λαϊκή στήριξη που θα έχει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι λαϊκοί αγώνες για την πλήρη και μέχρι τέλους εφαρμογή του προγράμματός μας. Εμείς θα στραφούμε στο λαό για να κάνουμε κοινή προσπάθεια και όχι εναντίον του όπως έκαναν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και η τρόικα.

Ακολούθως παρατίθεται η συνέντευξη του Π. Λαφαζάνη στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και τη δημοσιογράφο Νίκη Ζορμπά:

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ''
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΝ ΘΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΕ ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ
Ερ.: Επιδιώκετε αυτοδυναμία. Αν δεν επιτευχθεί με ποιο τρόπο θα κυβερνήσετε;
Απ.:Δεν υπάρχει εάν. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την Κυριακή το βράδυ κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ίσως αυτή η πλειοψηφία να είναι άνετη και καθόλου οριακή. Ένα λαϊκό ρεύμα ανατροπής σαρώνει τη χώρα.
Ερ.: Θα ισχύσει η σθεναρή άρνηση της Αριστερής Πτέρυγας, την οποία εκπροσωπείτε, εάν το βράδυ των εκλογών, το δίλημμα τεθεί: "ή συνεργασία με κεντρώα κόμματα ή νέες εκλογές";
Απ.:Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργασθεί με μνημονιακά, κρυπτομνημονιακά και «κεντρο» - νεοφιλελεύθερα κόμματα όπως το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι και το ΚΙΔΗΣΟ.
Τέτοιο δίλημμα όπως το θέτετε με την ερώτησή σας δεν θα τεθεί, πάντως, έτσι και αλλιώς, αφού ο ελληνικός λαός θα δώσει με την ψήφο του κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ. Το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής θα συνιστά μεγάλη θετική έκπληξη υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα αλλάζει από τη Δευτέρα ριζικά πολιτικό σκηνικό και σελίδα και ακολουθεί μια νέα πορεία ανασυγκρότησης και ανορθωσης.
Ερ.: Στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων, ο λόγος της Αριστερής Πτέρυγας ήταν καταλυτικός, όπως αποδεικνύεται και από τη συμμετοχή του κ. Λαπαβίτσα. Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, θα επιμείνετε μέχρι τέλους στις θέσεις σας;
Απ.:Δεν θα είναι απλώς η Αριστερή Πλατφόρμα που θα επιμείνει μέχρι τέλους στις θέσεις της αλλά θα είναι συνολικά ο ΣΥΡΙΖΑ που θα επιμείνει μέχρι τέλους στη συνεπή και σταθερή υλοποίηση του αντιμνημονιακού-προοδευτικού του προγράμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αναδιπλωθεί μπροστά σε ενδεχόμενες πιέσεις, σε εκβιασμούς, σε απειλές και σε κινδυνολογικά διλήμματα του εγχώριου και ευρωπαϊκού κατεστημένου. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να κάνει ούτε ένα βήμα πίσω από τις διακηρύξεις, τις θέσεις και το πρόγραμμά του. Δύο πράγματα πρέπει να χαρακτηρίζουν και θα χαρακτηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση: η αποφασιστικότητα και η τόλμη. Η τόλμη και η αποφασιστικότητα για να εφαρμοσθούν με ταχύτητα και συνέπεια, χωρίς εκπτώσεις, οι ριζοσπαστικές αλλαγές που προβλέπονται στο πρόγραμμά μας.
Ερ.: Θα επιδιώξετε συμμετοχή της πτέρυγάς σας στο κυβερνητικό σχήμα; και από ποιο θώκο;
Απ.:Δεν νομίζω ότι είναι της ώρας να ανοίξει μια συζήτηση γύρω από επιδιώξεις συμμετοχής σε κυβέρνηση της Αριστεράς. Αυτό που προέχει αυτήν την ώρα είναι να επιτύχουμε την ευρύτερη δυνατή νίκη στις εκλογές και τη μέγιστη δυνατή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτό που προέχει, επίσης, είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς αύριο να ξεκινήσει άμεσα, χωρίς καμία ταλάντευση, το καινοτόμο, ριζοσπαστικό και ανορθωτικό της έργο.
Ερ.: Συμφωνείτε ότι η αχίλλειος πτέρνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πολυφωνία του που συχνά αποτυπώνεται στη διατύπωση αντιφατικών θέσεων ανάλογα με το ποιο στέλεχος τις εκφέρει;
Απ.:Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν, είναι και θα παραμείνει δημοκρατικό κόμμα. Και αυτό κατά τη γνώμη μου είναι μεγάλη κατάκτηση για το κόμμα μας και εγγύηση για τις ριζοσπαστικές προοπτικές του και την αποτελεσματική διαρκή ριζοσπαστική εξέλιξή του. Τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος καταθέτουν ελεύθερα και ανεμπόδιστα τις ιδιαίτερες απόψεις τους στις εσωκομματικές διαδικασίες. Αν το κρίνουν σκόπιμο μπορούν, σε σοβαρές περιπτώσεις, να εκφέρουν και δημοσίως την ιδιαίτερη άποψή τους, τονίζοντας, όμως, ότι η άποψη που εκφράζουν είναι προσωπική και δεν απηχεί τις συλλογικές θέσεις του κόμματος. Αν όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τηρούσαν αυτόν τον κανόνα ασφαλώς η δημόσια εικόνα μας θα ήταν πολύ καλύτερη.
Ερ.: Η μεταστροφή στη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ επί πιο μετριοπαθών θέσεων, σας βρίσκει σύμφωνο; Μπορείτε να την υπηρετήσετε;
Απ.:Δεν υπάρχει καμιά μεταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε πιο μετριοπαθείς θέσεις. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει απολύτως στο ριζοσπαστικό του πρόγραμμα για άμεση απομάκρυνση της τρόικας, ακύρωση των μνημονίων και των εφαρμοστικών τους νόμων, διεκδίκηση της διαγραφής του μεγαλύτερου, συντριπτικά, θα έλεγα, μεγαλύτερου, μέρους του χρέους, δημόσια ιδιοκτησία και δημόσια διαχείριση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, στήριξη και ενίσχυση μισθών, συντάξεων και εργασιακών δικαιωμάτων, παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας κλπ. Αυτό ακριβώς το πρόγραμμα θα αρχίσουμε να εφαρμόζουμε από τη Δευτέρα των εκλογών.
Ερ.: Τί θα ήταν για εσάς εσωκομματικός λόγος για casus belli;
Απ.:Δεν νομίζω ότι η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επιτρέψει να τεθούν αιτίες για εσωκομματικά «casus belli». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει άλλη επιλογή. Είναι, σχεδόν, καταδικασμένος, να ακολουθήσει μια ριζοσπαστική πορεία και να αλλάξει βαθιά και με βαθιά προοδευτικό πρόσημο τη χώρα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει εναλλακτική επιλογή από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και την απαρέγκλιτη εφαρμογή του, αν θέλουμε αυτή η χώρα να έχει μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαψεύσει τις προσδοκίες των πολιτών.

Στη συνέχεια η Iskra παραθέτει τη συνέντευξη που έδωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την Πέμπτη (22/01/15) στο in.gr και στο Θανάση Κουκάκη:

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΟΛΜΗ
Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΚΑΙ Η ΕΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΟΡΩΣΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΕΑ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ερ.: Κύριε Λαφαζάνη, θεωρείτε πως ενδεχόμενη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής είναι ικανή να αλλάξει το modus vivendi με τους δανειστές; Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν πως ένα ηχηρό μήνυμα από την κάλπη θα ακουστεί στο Βερολίνο. Αυτό το μήνυμα θα ήταν από μόνο του επαρκές για να αλλάξει το συσχετισμό δυνάμεων;
Απ.:Αν ο ελληνικός λαός πει από τις κάλπες και δια μέσου του ΣΥΡΙΖΑ, ένα μεγάλο και ισχυρό “όχι” στην τρόικα και τα μνημόνια και ένα μεγάλο και ηχηρό “ναι” στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, κανένας από τη Δευτέρα στην Ευρώπη δεν θα μπορεί να αγνοήσει αυτήν τη νέα πραγματικότητα. Δεν έχω αυταπάτες αλλά μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα διαμορφώσει ένα εντελώς νέο και διαφορετικό σκηνικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη συνολικά.
Ναι, μια θριαμβευτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η αρχή για ευρείες ανακατατάξεις και επαναπροσανατολισμούς στον ευρωπαϊκό χώρο, που μπορεί να πάρουν μορφή χιονοστιβάδας και να γίνουν ντόμινο. Μας περιμένουν θετικές εκπλήξεις.
Ερ.: Έχετε μιλήσει δημόσια για «δικτατορία» του ευρώ, ενώ η αρθρογραφία σας βρίθει ευρωσκεπτικιστικών αναφορών. Θεωρείτε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει τη συμμετοχή της στο ευρώ; Πρέπει αυτό να γίνει με ένα δημοψήφισμα;
Απ.:Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ως επιλογή την έξοδο από το ευρώ. Η ευρωζώνη, όμως, και η ΕΕ δεν παύουν να βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο και να έχουν καταστεί η πιο προβληματική περιοχή του καπιταλισμού στον πλανήτη. Η ευρωζώνη και η ΕΕ χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και ανατροπές. Η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να είναι η Ευρώπη του χρηματιστικού κεφαλαίου, των αβυσσαλέων αποκλίσεων και της Γερμανικής επικυριαρχίας. Μια προοδευτική ανατροπή στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση και να γίνει μια θετική ευκαιρία για την ήπειρό μας και ένα διαφορετικό μέλλον της. Η Ελλάδα μπορεί να είναι μικρή χώρα αλλά διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό φορτίο, ένα ποιοτικό οικονομικό βάρος και μια νευραλγική γεωπολιτική θέση στο κρισιμότερο τρίστρατο του κόσμου. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει θετικό πείραμα που θα ανοίξει για όλη την Ευρώπη νέους ορίζοντες.
Ερ.: Θεωρείτε πως μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να διατυπώσει μαξιμαλιστικές προτάσεις για το ζήτημα του χρέους. Να εγείρει ζήτημα συνολικής διαγραφής; Ποια θα ήταν η ενδεδειγμένη λύση;
Απ.:Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαγραφή του μεγαλύτερου, θα έλεγα του συντριπτικά μεγαλύτερου μέρους του χρέους δεν είναι καθόλου “μαξιμαλιστική”. Η θέση αυτή προκύπτει όχι από “ιδεοληψίες” αλλά ως ανάγκη επιβίωσης της χώρας και του λαού και ως προϋπόθεση ανάσας και διεξόδου. Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να διεκδικήσει σθεναρά και μέχρι τέλους αυτή τη θέση, η οποία αυτήν την ώρα κυριαρχεί ως άποψη στους πιο σοβαρούς οικονομολόγους διεθνώς. Ο αντίλογος ότι το ελληνικό χρέος αφορά κράτη, μεταξύ των οποίων και φτωχότερα από την Ελλάδα δεν ευσταθεί, αφού ένα βαθύ “κούρεμα” του ελληνικού χρέους θα ήταν αναγκαστικά η πρώτη πράξη για ένα γενικότερο κούρεμα χρεών στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πράγμα που θα λειτουργούσε με έναν ανεπανάληπτα ζωογόνο τρόπο για την χειμαζόμενη ευρωπαϊκή οικονομία. Αυτήν την ώρα η Ελλάδα και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χρειάζονται δύο πράγματα: αποφασιστικότητα και τόλμη. Τόλμη και αποφασιστικότητα!
Ερ.: Δηλώσατε σε ρωσικά ΜΜΕ πως η πολιτική των κυρώσεων της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία είναι μια «πολύ κακή πολιτική», καθώς βλάπτει σοβαρά τις ρωσω-ευρωενωσιακές σχέσεις. Αυτή η δήλωσή σας σημαίνει πως μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υιοθετούσε διαφορετική προσέγγιση στις σχέσεις με την Ρωσία; Αυτό θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και εάν δημιουργούσε πρόβλημα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας;
Απ.:Οι οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας είναι απολύτως απαράδεκτες και τροφοδοτούν νέες άκρως ανησυχητικές ψυχροπολεμικές διαιρέσεις στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει ότι μπορεί για να σταματήσουν αυτές οι ψυχροπολεμικές κυρώσεις. Κυρίως, όμως, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη και ουσιαστική αναβάθμιση των ελληνορωσικών σχέσεων σε όλους τους τομείς και ιδιαίτερα στον πολιτικό, τον οικονομικό και τον ενεργειακό τομέα, σχέσεις οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας. Γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ θα σχεδιάσει και θα εφαρμόσει μια νέα πολυεπίπεδη και ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, η οποία θα έχει ως μοναδικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον, την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή μας και την Ευρώπη, μακριά από εξαρτήσεις, “δορυφοροποιήσεις” και κηδεμονεύσεις. Η Ελλάδα δεν θα είναι “προτεκτοράτο” κανενός ούτε δεδομένο πειραματόζωο και κλωτσοσκούφι στα παίγνια των μεγάλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Ερ.: Έχετε δηλώσει πως «τα σύγχρονα τανκς είναι τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ». Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ ικανός να αντιμετωπίσει τη διαπλοκή; Γιατί αυτός θα πετύχει εκεί που πολλοί άλλοι απέτυχαν;
Απ.:Η διαπλοκή κυβερνήσεων – κράτους – ολιγαρχίας και ΜΜΕ είναι μία από τις μεγαλύτερες, αν όχι η μεγαλύτερη πληγή για τη χώρα. Η διαπλοκή αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ θα τελειώσει και εγγύηση γι' αυτό δεν είναι μόνο ο προσανατολισμός του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κυρίως οι λαϊκές δυνάμεις που μας στηρίζουν και οι αμείλικτες απαιτήσεις των καιρών.
Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=19298:lafazanis&catid=85:synenteyxseis&Itemid=267


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου