Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Ριζικές oι αλλαγές στα εργασιακά των Ελλήνων ναυτικών


Ριζικές αλλαγές στις συνθήκες εργασίας των Ελλήνων ναυτικών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με την εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής...
Ομοσπονδίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΥΝΑ ενημέρωσε την ΠΝΟ ότι από σήμερα αρχίζει η διαβούλευση σε δύο βασικά αντικείμενα πολιτικής για το υπουργείο, την ακτοπλοΐα και τη ναυτική εργασία. Να σημειωθεί ότι, με βάση τις προβλέψεις του Μνημονίου που έχει συμφωνηθεί από την κυβέρνηση και την τρόικα στα δύο αυτά θέματα θα πρέπει να υπάρξουν νομοθετικές πρωτοβουλίες έως τον Μάρτιο του 2013 προκειμένου να τροποποιηθεί ο νόμος 2932 του 2011, να επιτευχθεί ο στόχος της ευελιξίας στην επάνδρωση των πλοίων της ακτοπλοΐας και της ανταγωνιστικότητάς της προκειμένου να υποστηρίζει τον τουρισμό.
Διεθνής συνθήκη
Ειδικότερα όσον αφορά τα θέματα της ναυτεργασίας τα οποία αποτελούν έναν από τους παράγοντες διαμόρφωσης του κόστους διαχείρισης των πλοίων, ο κ. Μουσουρούλης φέρεται να είπε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας ότι θα αντιμετωπιστούν υπό το πρίσμα των δεδομένων της διεθνούς σύμβασης MLC του 2006 (Maritime Labour Convention).
H MLC που κυρώθηκε πριν από λίγες εβδομάδα από τη Βουλή και επομένως ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία θέτει τα ελάχιστα όρια για την αμοιβή και την απασχόληση των ναυτικών. Τα όρια αυτά είναι κατώτερα από όσα ισχύουν σήμερα για την εργασία των Ελλήνων ναυτικών. Και ενώ δεν θίγει την ύπαρξη των ΣΣΕ στη ναυτιλία από την άλλη πλευρά ανοίγει το δρόμο για σημαντικές μειώσεις στην επάνδρωση των πλοίων η οποία σύμφωνα με την MLC γίνεται με βάση τη διασφάλιση των διεθνών προτύπων για την ασφαλή πλεύση των πλοίων.
Αυτό συνεπάγεται περικοπές στα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων στα οποία μέχρι σήμερα η επάνδρωση πραγματοποιείται με βάση ΠΔ του 1974. Από την άλλη πλευρά η MLC, δεν φαίνεται να θίγει την πρόβλεψη της ελληνομάθειας που υπάρχει για τα πληρώματα των επιβατηγών πλοίων τα οποία δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά.
Νομοθέτηση Παράλληλα, η ναυτική εργασία αναμένεται να επηρεασθεί αρνητικά από τις υπόλοιπες δράσεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση ώστε με βάση το νέο Μνημόνιο να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ακτοπλοΐας. Συγκεκριμένα θα νομοθετηθεί η δυνατότητα του πλοιοκτήτη να δρομολογεί μικρότερα πλοία με βάση τη ζήτηση της αγοράς, να μεταβάλει επίσης τα δρομολόγιά τους και ακόμα θα αποσυνδεθεί η λειτουργία των πλοίων από την υποχρεωτική δεκάμηνη απασχόληση των ναυτικών.
Από την άλλη οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε διαρκείς συσκέψεις ώστε να συναποφασίσουν αν οι σκέψεις και οι προτάσεις του υπουργού, βρίσκουν κάποιους σύμφωνους ή θα ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων.
Από Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου