Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Για την ελληνική ελίτ γράφει η εφημερίδα FAZ



Η πλειονότητα των σχολίων σήμερα στο γερμανόφωνο τύπο στρέφεται γύρω από την νέα βοήθεια που χρειάζεται η Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα σχόλιο της FAZ για την ελληνική ελίτ.


«Η Ελλάδα χωρίς ελίτ» επιγράφει το σχόλιό της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και σημειώνει: «Την ώρα που στην Ελλάδα οι απλοί άνθρωποι πρέπει να τα βγάλουν πέρα με την αύξηση της φορολογίας, τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, την ίδια ώρα προκαλούν οργή τα δημοσιεύματα για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό με πολλά εκατομμύρια, την πελατοκρατεία ή τη διαφθορά κατά την αγορά εξοπλισμών. Οι ελίτ στην Ελλάδα ήταν πάντα ιδιαίτερα ανοιχτές στον κόσμο και σε όλες τις μητροπόλεις αισθάνονταν σαν στο σπίτι τους. Τώρα όμως φαίνεται πως οι πλούσιοι Έλληνες του εξωτερικού δεν ξέφυγαν μόνο από την εφορία, αλλά και από τις ευθύνες τους».

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει μια συζήτηση για όλους αυτούς τους λόγους που οδήγησαν σε αυτό τον παράλογο δρόμο των τελευταίων χρόνων και θα πρέπει να ελπίζει πως θα ξεπηδήσουν νέες ελίτ, με μεγαλύτερο αίσθημα ευθύνης. Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονται και οι Έλληνες του εξωτερικού. Μπορεί ίσως να ξεγλιστρούν από την ελληνική εφορία αλλά δεν μπορούν να ξεφύγουν από την ντροπή της εθνικής συμφοράς».

Για ένα πιθανό νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους η Suddeutsche Zeitung σημειώνει πως η καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει στην πραγματικότητα και πολλές επιλογές και «πως στην αρχή της προεκλογικής της μάχης αποδεικνύεται πως το κεντρικό της μήνυμα δεν είναι παρά μια ψευδαίσθηση που διαλύθηκε: ότι δηλαδή χωρίς χρήματα μπορεί κανείς να διατηρήσει την ευρωζώνη».

Απέναντι στο επιχείρημα μιας εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η εφημερίδα απαντά: «Κανένας πολιτικός δεν μπορεί και δεν πρέπει να μπει σε μια περιπέτεια με απρόβλεπτες οικονομικές συνέπειες. Τι μπορεί να συμβεί εάν κάνει κάτι τέτοιο, το δείχνει η χρεοκοπία της Lehman».




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου