Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Τα γυμνά του Helmut Newton και στην Ελλάδα



Ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της «γραφής» του διάσημου φωτογράφου Helmut Newton θα παρουσιαστεί στην πρώτη του αναδρομική έκθεση στην Ελλάδα στον εκθεσιακό χώρο «Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών».


Οι θαυμαστές της τέχνης του Newton θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν 196 έγχρωμες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες του, μέσα από τις σειρές με τους τίτλους Villa d” Este, Habillé/Déshabillé, Domestic Nudes.

O Helmut Newton (1920-2004) είχε το δικό του μοναδικό τρόπο να αιχμαλωτίζει στο φωτογραφικό του φακό την ομορφιά, τον αισθησιασμό, τη βία και το χιούμορ, που διέπουν την συμπεριφορά των ανθρώπων της μόδας, της πολυτέλειας, του χρήματος και της εξουσίας.

«Αγαπώ τη χυδαιότητα. Με έλκει το κακό γούστο, είναι άλλωστε πολύ πιο συναρπαστικό από το δήθεν καλό γούστο που δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα τυποποιημένο τρόπο θεώρησης των πραγμάτων.

Όταν φωτογραφίζω πρόσωπα, τους αιχμαλωτίζω, τους σαγηνεύω και τους διασκεδάζω. Επικρίνω δριμύτατα τη διαφήμιση, την εμπορευματοποίηση και την εκμετάλλευση του γυμνού γυναικείου σώματος στο όνομα του ανεξέλεγκτου καταναλωτισμού».

Αυτά είναι τα λόγια του Helmut Newton που μετέτρεψε τα γυμνά που «ξεχειλίζουν» από προκλητικό ερωτισμό, σε φιλοσοφία.

Μαζί με τους Irving Penn, Richard Avendan και Herb Ritz,ο Helmut Newton άλλαξε όλα τα στερεότυπα που ήταν προσαρμοσμένα στο χώρο της μόδας το 1960.Έδωσαν μια εκλεπτυσμένη, καλλιτεχνική διάσταση όπου η ανωτερότητα της κομψότητας και η επιθυμία για πρόκληση συνδυάστηκαν άψογα.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 13 Νοεμβρίου έως 3 Μαρτίου 2012. Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών βρίσκεται στη Λεωφόρος Συγγρού 107-109.

Eπιμέλεια: Μαρία Σινιώρη
Φωτογραφίες:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου