Για την ενότητα της Αριστεράς...Για μια πολυκεντρική Αριστερά...Για την ενότητα στη βάση

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Αντιμνημονιακό εκλογικό συνασπισμό και απλή αναλογική ζητάει ο Τσίπρας


 

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση του Μνημονίου άσκησε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της ανοιχτής πολιτικής συγκέντρωσης του κόμματος, που πραγματοποιήθηκε χθες στο γήπεδο του Σπόρτινγκ. Ο Αλέξης Τσίπρας τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της απλής αναλογικής και τη δημιουργία ενός αντιμνημονιακού συνασπισμού πολιτικών δυνάμεων, που θα συνεργαστεί εκλογικά πάνω σε ένα μίνιμουμ πρόγραμμα απεμπλοκής από το μνημόνιο της χρεοκοπίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι το δίλημμα δεν είναι παραμονή στο ευρώ της κοινωνικής εξαθλίωσης, ή επιστροφή στην δραχμή της κοινωνικής καταστροφής. "Το πραγματικό δίλημμα είναι η συνέχεια ή η ανατροπή της σημερινής κατάστασης. Είναι να σωθούν από την κρίση οι κοινωνίες και όχι οι αγορές. Το πραγματικό δίλημμα είναι η διάλυση ή η επανίδρυση της Ευρώπης στην βάση της ουσιαστικής δημοκρατίας, της πλήρους απασχόλησης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της εθνικής αξιοπρέπειας και της ισότιμης συνεργασίας", επισήμανε.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι "η αποτυχία της πολιτικής των Μνημονίων, και το δυνάμωμα των κινημάτων κοινωνικής αντίστασης, έχουν οδηγήσει το πολιτικό κατεστημένο στην Ελλάδα σε κινήσεις πανικού εν’ όψει της λαϊκής ετυμηγορίας. Ένα είναι το μέλημά τους. Πώς θα μπορέσουν να εφαρμόσουν την άθλια πολιτική τους, εμποδίζοντας με κάθε μέσον το άνοιγμα μια εναλλακτικής προοπτικής. Στην προσπάθεια αυτή, επιστράτευσαν κάθε εφεδρεία. Επιστράτευσαν τον τεχνοκράτη κ. Παπαδήμο, για να συνεχίσει την ίδια ακριβώς πολιτική, έτσι ώστε να αποφύγουν οι ίδιοι το πολιτικό κόστος. Επιστράτευσαν τον κ. Σαμαρά, που τον μάζεψαν άρον άρον από τις δήθεν αντιμνημονιακές τους κορώνες, για να στηρίξει το καταρρέον σύστημα. Επιστράτευσαν ακόμα και την λαϊκιστική ακροδεξιά, χωρίς καν να έχουν ανάγκη τις ψήφους της. Μόνο και μόνο για να διευρύνουν την κοινοβουλευτική βάση της νέας κυβέρνησης και να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο νέων διαφοροποιήσεων. Και όλα αυτά για να συνεχίσουν τον ίδιο κατήφορο".
Εξαπέλυσε "πυρά" προς την κυβέρνηση, τονίζοντας: "Όταν οι νοσταλγοί της χούντας, οι κάπηλοι τους ρατσισμού και της ξενοφοβίας καμαρώνουν σε υπουργικές καρέκλες, δίπλα σε υποτιθέμενους δημοκράτες και σοσιαλιστές. Γιατί οι νοσταλγοί της χούντας και του Μεταξά είναι νοσταλγοί της χούντας. Τελεία και παύλα. Αυτό, ο λαός μας το ξέρει, όσο και αν η διαπλοκή προσπαθεί να τους φτιάξει προφίλ μεσαίου χώρου. Σε λίγο ο κ. Καρατζαφέρης θα συμπαρουσιάζει και τα δελτία των οκτώ. Αυτό το ξέπλυμα της ακροδεξιάς, η οποία ανησυχεί μήπως υπάρξει εκλογική συνεργασία της αριστεράς, θα είναι το επιστέγασμα ντροπής για το σύντομο και καταστροφικό πέρασμα του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία. Θα είναι και το στίγμα που θα ακολουθεί τον κ. Παπαδήμο". Μάλιστα υπογράμμισε ότι η ευρωπαϊκή προοδευτική κοινή γνώμη είναι σοκαρισμένη από την ακροδεξιά συμμετοχή στη συγκυβέρνηση του μνημονίου.
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ τάχθηκε για ακόμη μία φορά υπέρ της δημιουργίας ενός συνασπισμού κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων που θα αντιμάχεται το Μνημόνιο. "Η μάχη που έχουμε να δώσουμε, είναι σε τρία μέτωπα. Στο πεδίο των κοινωνικών αντιστάσεων, στην υπεράσπιση της δημοκρατίας και την οικοδόμηση της εναλλακτικής λύσης. Ας τελειώνουμε και με το τελευταίο επιχείρημα του καταρρέοντος πολιτικού συστήματος: ότι εναλλακτική λύση δεν υπάρχει", πρόσθεσε.
Όπως επισήμανε στον συνασπισμό αυτό μπορούν να συμμετάσχουν όχι μόνο οι δυνάμεις της Αριστεράς, αλλά και κάθε προοδευτική δύναμη που αρνείται να τοποθετήσει τον εαυτό της στο κόμμα του Μνημονίου. "Οι δυνάμεις της Οικολογίας. Δυνάμεις που από θέση αρχών και αξιών κόβουν τους παλιούς δεσμούς τους με το ΠΑΣΟ", ανέφερε.
"Δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε ότι κάποιες ηγεσίες δεν αισθάνονται άνετα με μια τέτοια προοπτική. Και ότι η δυσπιστία, η επιφύλαξη και ο ανταγωνισμός, υπάρχουν ακόμα ανάμεσα στις γραμμές μας", πρόσθεσε.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πιέρ Λοράν πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαϊκή Αριστερά και ΓΓ του Γαλλικού ΚΚ και ο Αντώνης Νταβανέλος μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ


πηγή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου